Založ si blog

Zdravotníctvo z pohľadu pacienta

 

Niet snáď odpornejšieho človeka ako ten, čo si sťažuje na svoje zdravie. Keďže choroby a iné neduhy má každý svoje vlastné, o cudzích nechce počuť ani slovo a uteká pred nimi ako pred morovou nákazou.

Ostatné týždne som strávil behaním po zdravotníckych zariadeniach a zavŕšil ich operáciou bedrového kĺbu, TEP, s dvojtýždňovým pobytom v nemocnici. Preto sa s vami chcem, celkom bezohľadne a odporne, podeliť o svoje zážitky, a najmä o závery z nich.

Generálnym záverom je, že z hľadiska pacienta je naše zdravotníctvo obrovský, fyzicky aj morálne ťažko chorý kolos, ktorý sa potkýna o vlastné nohy a zožerie neskutočne veľa. Času, peňazí, nervov. Základná funkcia, teda liečiť chorých, zaniká v mori administratívy a haldách papierov, v neochote riešiť problémy pacientov a niesť zodpovednosť za ich vyriešenie, a v neposlednom rade aj v snahe zarobiť na nešťastí iných a urobiť si z neho výnosný kšeft. Tieto atribúty už takmer pohltili základné predpoklady zdravotníka, teda súcit s chorým a snahu pomáhať. O to viac si treba vážiť tých, ktorí napriek týmto príšernostiam ešte stále pomáhajú, často obetavo a na úkor vlastného zdravia-lebo aj takí ešte sú.

Príšernosti som zažil už pri absolvovaní predoperačných vyšetrení. Krajská fakultná nemocnica ma ústami svojich styčných pracovníkov rad za radom odmietla na tieto vyšetrenia objednať vo všetkých svojich ambulanciách, takže napokon som ich absolvoval u dedinských lekárov, vcelku bez problémov. Aj tu som však, pochopiteľne, musel zaplatiť a zniesť fakt, že povinné úkony brali ako možnosť vyryžovať na mne za čosi, čo nemôžem odmietnuť. Mýtus o ústavou zakotvenom bezplatnom zdravotníctve radšej ani nespomínam. Prišiel som tak napríklad o dva pomerne zdravé zuby, ktoré by mi určite ešte vydržali, ale 60 euro, ktoré som za ich vytrhnutie zaplatil, boli zrejme pre môjho zubára neodolateľné.

Keďže koxartróza, s ktorou som úspešne podomácky bojoval osem rokov, už prekročila možnosti alternatívnej medicíny, môj ortopéd ma na operáciu objednal, ale termín v spomínanej fakultnej mi určili až o rok – nežartujem, o rok. Súc nakazený demokraciou a možnosťou slobodného výberu zdravotníckeho zariadenia som si našiel iné, kde ma objednali už o mesiac. Tu ma aj úspešne odoperovali a musím povedať, že som sa tu stretol aj s úplne iným prístupom, hoci sa jednalo o nemocnicu s mediálne snáď  najhoršou povesťou. Znova sa mi teda potvrdilo, že to, čo píšu v novinách či vysielajú v televízii, je spravidla úplne inak.

Všade, vrátane tejto nemocnice, som sa však stretol s nepochopiteľným plytvaním, z čoho logicky vyplýva, že naše zdravotníctvo má peňazí habadej. Hoci pacient si musí priniesť okrem obligátneho toaletného papiera a množstvo iných vecí, všade je cítiť obchodného ducha dodávateľov a ich zdravotníckych pomáhačov. Napríklad pomôcky ako madlá, nadstavec na WC či stoličku do sprchy som vyfasoval už v nemocnici, ale mohol som si ich druhýkrát vyzdvihnúť aj na elektronický recept a o dva dni mi prišiel poštou ich predpis – tretíkrát. Spolu s prepúšťacou správou som obdržal aj štyri poukážky na kúpeľnú liečbu na počítačových formulároch, a na každej z nich bolo ručne napísané odporúčanie od mne neznámeho lekára s maďarským menom do kúpeľov Číž. Pozrel som si ich na internete – v zime tam skapal pes. Zjavne ide zasa o kšeft.

Nuž čo, napokon som rád, že sa operácia podarila a prežil som ju, ďakujem všetkým, ktorí sa o to zaslúžili. Pracovať v našom zdravotníctve je zjavne náročné nielen fyzicky a na psychiku, ale aj na chrbtovú kosť… a to zvláda každý po svojom.

Teraz ma – v súvislosti s oslavami konca totality – napadá jedno prirovnanie. Má podobu starého doktora Antala s ešte starším stetoskopom, ktorý ma kedysi liečil. Bez drahého vybavenia dokázal vyhmatnúť príčinu každej pliagy a účinne ju vyliečiť. Nepotreboval prístroje za miliardy, lebo mal o liečenie skutočný záujem. A nikdy so mnou nehral pingpong s kolegami, ani neutekal pred zodpovednosťou. A to je asi to najzásadnejšie, čo dnešnému zdravotníctvu chýba…

S hejtermi sa nekamarátim

16.10.2020

Nakazených pribúda raketovým tempom. Už nie sme tou krajinou, ktorú pred polrokom obdivovali za jej disciplínu a skvelé výsledky v boji s pandémiou. Prepadávame sa do bahna čoraz viac. Prečo? Nuž nielen pre nedostatočné opatrenia vlády, ktorá z empatie k občanom nevyhlásila tie opatrenia skôr, ale hlavne pre čoraz väčší hnev či až nenávisť tých občanov k [...]

Načo zachraňovať životy?

13.10.2020

„Lebo človek v svojej zlobe je ukrutnejší a zaťatejší ako krokodíl. Jeho srdce je tvrdšie ako kameň, jeho márnivosť ničotnejšia ako prach. Ponor ho do rieky, a len čo mu uschnú šaty, bude taký istý ako predtým. Vrhni ho do smútku a sklamania, a keď sa zviecha, bude zasa taký istý ako predtým…“ (Egypťan Sinuhe) Celý život komusi pomáham. [...]

Čo je dôležitejšie ako život?

05.10.2020

Tak už sme ťa pochovali. Nepomohla ti ani najmodernejšia technika. Odpojili ťa od prístrojov, preložili tvoje bezvládne telo na vozík a previezli z Jisky do márnice. Nikdy za života nebol o teba taký záujem, pohrebné služby sa takmer pobili o to tvoje telo a hyeny v ľudskej koži s vidinou kšeftu ťa uchmatli iným, ale napokon všetko dobre dopadlo. Dobre znamená [...]

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo silné zemetrasenie, evakuovali školy. Otrasy cítili aj Atény

29.03.2024 11:04, aktualizované: 12:41

Obyvatelia regiónu Olympia hovorili o veľmi silných otrasoch.

nautilus

Nejasné správy o zlatých muškách

Štatistiky blogu

Počet článkov: 564
Celková čítanosť: 1639773x
Priemerná čítanosť článkov: 2907x

Autor blogu

Archív