Založ si blog

Koho voliť?

 

Hneď v úvode musím povedať, že sa politike nerozumiem. Ani nechcem. V záujme zachovania zdravého rozumu a akej-takej miery optimizmu z diania okolo nás sa všetkým hrôzam vyhýbam, takže tento prehľad našej politickej scény je – ako sa hovorí – z lietadla. Jednako – úplne vyhnúť sa politike nedá a pokiaľ nežijete v pivnici a stravu vám nepodávajú okienkom, čosi sa na vás nalepí.

Aké možnosti teda máme?

SMER – Celou spoločnosťou teraz rezonuje najmä súdny proces okolo vraždy mladého novinára aj iných zločinov a prepojenie zločincov na vládne špičky. Hoci má strana SMER stále najvyššie preferencie, tieto kauzy jej veľmi ublížili a celá opozícia unisono prehlasuje, že s nimi do vlády nepôjde. Treba však spomenúť aj sociálne opatrenia, ktoré mnohým ľuďom pomohli.

OľaNO – Prekvapenie len pár dní pred voľbami, kedy sa z okydávaného parlamentného šaša stal takmer kráľ napokon až také prekvapujúce nie je. V tomto maraste pôsobí jeho účinkovanie na niektorých ľudí takmer ako ľalia na hnojisku. Treba však spomenúť, že politika tejto strany bola až doteraz takmer výhradne o deštrukcii.

ĽSNS – Úporný boj proti fašizmu priniesol Slovensku paradoxne vysoké preferencie strane, ktorá je spájaná práve s fašizmom. Hľa, čo všetko je u nás možné. Nebyť tohto toxického základu, pôsobia vyjadrenia predstaviteľov tejto strany naozaj rozumne a mnohí občania sa s ním v kútiku duše stotožňujú – a voľby sú anonymné. Spojiť sa s nimi však všetky strany odmietajú už z princípu.

ZA ĽUDÍ – Strana bývalého prezidenta a jej preferencie sú zjavným trucpodnikom proti Smeru, a tiež dôkazom, že na Slovensku je možné všetko. Hoci všetci vedia o kauzách s pozemkami, krátení daní či úžerou, zdá sa, že to mnohým ľuďom nevadí. Nuž čo, proti gustu žiadny dišputát.

PS-Spolu – Táto nová strana vystrelila spolu s voľbou prezidentky ako raketa, čo znova potvrdilo túžbu mládeže voliť čokoľvek, čo tu ešte nebolo. Voličskú základňu zjavne prebrala strane SAS, aj jej líder kedysi bodoval sľubmi o legalizácii mäkkých drog, a keď sľuby nesplnil, mladí prevekslovali k tomu, kto sa pozitívnym vzťahom k nim netají.

SME RODINA – Áno, líder tejto strany pôsobí dojmom rozumného človeka, ale žijeme na Slovensku, a tu sa veľa frajerok, veľa peňazí a podozrenia z prepojenia na Mafiu neodpúšťa.

KDH – Nový líder tejto tradičnej strany ju pozdvihol z prachu nedôvery znova do parlamentných čísel, ale ochotné spájanie sa so stranami úplne odlišnými túto dôveru zasa narúša. Taký mačkopes tu ešte nebol.

SNS – Kedysi jedna z najsilnejších strán sa prepadla až k hranici zvoliteľnosti. Možno je to tým, že jej nový líder nepije, možno tým, že kopírovanie diplomoviek či bozkávanie výložiek sa ani u nás nepokladá za dôkaz dôveryhodnosti. Nákup drahej vojenskej techniky túto nedôveru ešte posilnil.

SAS – Kedysi líder opozície, dnes na samom okraji priepasti. Ani kuchárska kniha jej vodcu to nezachráni. Naopak, rozkol vo vedení nesvedčí o jednote, a to ľudí odrádza.

Ostatné strany podľa preferencií nemajú veľa šancí, a Slováci sa radi prikláňajú k tým, ktorí šance majú. Preto je málo pravdepodobné, že by sa do parlamentu dostali, hoci nie sú zašpinené kauzami a hoci v niektorých sú ľudia, ktorí sa už osvedčili. Ale – ako sa už viackrát stalo – preferencie sú jedna vec a výsledok druhá. Možno sa ešte dočkáme prekvapenia. Z toho, čo sa nášmu voličovi ponúka, ide však skôr depresia a zdá sa, že voliť si môžeme – ako obvykle – iba menšie zlo.

S hejtermi sa nekamarátim

16.10.2020

Nakazených pribúda raketovým tempom. Už nie sme tou krajinou, ktorú pred polrokom obdivovali za jej disciplínu a skvelé výsledky v boji s pandémiou. Prepadávame sa do bahna čoraz viac. Prečo? Nuž nielen pre nedostatočné opatrenia vlády, ktorá z empatie k občanom nevyhlásila tie opatrenia skôr, ale hlavne pre čoraz väčší hnev či až nenávisť tých občanov k [...]

Načo zachraňovať životy?

13.10.2020

„Lebo človek v svojej zlobe je ukrutnejší a zaťatejší ako krokodíl. Jeho srdce je tvrdšie ako kameň, jeho márnivosť ničotnejšia ako prach. Ponor ho do rieky, a len čo mu uschnú šaty, bude taký istý ako predtým. Vrhni ho do smútku a sklamania, a keď sa zviecha, bude zasa taký istý ako predtým…“ (Egypťan Sinuhe) Celý život komusi pomáham. [...]

Čo je dôležitejšie ako život?

05.10.2020

Tak už sme ťa pochovali. Nepomohla ti ani najmodernejšia technika. Odpojili ťa od prístrojov, preložili tvoje bezvládne telo na vozík a previezli z Jisky do márnice. Nikdy za života nebol o teba taký záujem, pohrebné služby sa takmer pobili o to tvoje telo a hyeny v ľudskej koži s vidinou kšeftu ťa uchmatli iným, ale napokon všetko dobre dopadlo. Dobre znamená [...]

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

nautilus

Nejasné správy o zlatých muškách

Štatistiky blogu

Počet článkov: 564
Celková čítanosť: 1639682x
Priemerná čítanosť článkov: 2907x

Autor blogu

Archív