Založ si blog

Keď viera hory prenáša

 

Ľudská viera v dobro a spravodlivosť je, zdá sa, nekonečná. Ak sa hovorí, že nádej zomiera posledná, tak viera je schopná potlačiť všetky inštinkty a aj zdravý rozum. Aj keď sa pokladáme za najrozumnejší zo všetkých živočíšnych druhov na tejto planéte, kvôli viere radi opúšťame aj posledné zvyšky rozumu a ideme za tým, čo so zdravým úsudkom nemá pranič spoločné. Držíme sa svojej viery silnejšie ako kliešť hostiteľa a nepovolíme v nej ani keby všetky fakty sveta tvrdili opak. Niektorým veciam veríme viac ako vlastným očiam, ušiam, či ostatným zmyslom.

Neviem ako vám, ale mne voľba pani Čaputovej pripomína voľbu prezidenta Havla. Tiež sme o ňom nič nevedeli, ale hanbili sme sa to priznať, aby sme nevyzerali ako hlupáci, a tak sme tlieskali jeho zvoleniu, keď už všade písali, aký je to známy dramatik a humanista. Jeho diela sme mali možnosť vidieť až potom, keď už bol zabývaný na hrade, a tak sme im zo slušnosti zatlieskali, lebo sa to tak patrilo, a nie preto, že by nás umelecky nadchol ožratý Landovský alebo odhalené prsia pani Kolářovej.

Chápem.

Ľudia majú aj onakvejšie starosti ako pátrať po tom, prečo a komu americkí židia udelili Goldmanovu cenu. K voľbám u nás sa už dáno nechodí preto, aby vyhral ten, kto si prezidentský úrad zaslúži, ale len preto, aby nevyhral ten druhý. Záporná motivácia, samozrejme, prináša záporné výsledky. Darmo už budú dnes podaktorí dokazovať, že na premiestnení pezinskej skládky mala tá pani len minimálnu zásluhu a nikoho nezaujíma názor tých, ktorí tým rozhodnutím utrpeli. Ľudia majú onakvejšie starosti, ako pátrať po pravde. Chcú veriť. Je to pohodlnejšie. Hlavne aby sa tam nedostali tí, ktorých znenávideli. Právom či neprávom. Pani Čaputová má oveľa príjemnejšie chovanie ako Fico, a ak sa postaví ako Johanka z Arku na čelo boja proti zlu, dáme jej svoj hlas. Všetci chceme dobro a spravodlivosť.  Napriek tomu, že je vernou pokračovateľkou predošlého prezidenta, obvineného z úžery a podvodov. Ak by si niekto myslel, že rovnakú chybu nemôžeme urobiť dvakrát, je na omyle. Môžeme.

Chápem.

Ľudia potrebujú veriť.

Raz sa to predsa musí podariť…

 

S hejtermi sa nekamarátim

16.10.2020

Nakazených pribúda raketovým tempom. Už nie sme tou krajinou, ktorú pred polrokom obdivovali za jej disciplínu a skvelé výsledky v boji s pandémiou. Prepadávame sa do bahna čoraz viac. Prečo? Nuž nielen pre nedostatočné opatrenia vlády, ktorá z empatie k občanom nevyhlásila tie opatrenia skôr, ale hlavne pre čoraz väčší hnev či až nenávisť tých občanov k [...]

Načo zachraňovať životy?

13.10.2020

„Lebo človek v svojej zlobe je ukrutnejší a zaťatejší ako krokodíl. Jeho srdce je tvrdšie ako kameň, jeho márnivosť ničotnejšia ako prach. Ponor ho do rieky, a len čo mu uschnú šaty, bude taký istý ako predtým. Vrhni ho do smútku a sklamania, a keď sa zviecha, bude zasa taký istý ako predtým…“ (Egypťan Sinuhe) Celý život komusi pomáham. [...]

Čo je dôležitejšie ako život?

05.10.2020

Tak už sme ťa pochovali. Nepomohla ti ani najmodernejšia technika. Odpojili ťa od prístrojov, preložili tvoje bezvládne telo na vozík a previezli z Jisky do márnice. Nikdy za života nebol o teba taký záujem, pohrebné služby sa takmer pobili o to tvoje telo a hyeny v ľudskej koži s vidinou kšeftu ťa uchmatli iným, ale napokon všetko dobre dopadlo. Dobre znamená [...]

Viktor Orbán

Gyöngyösi: Orbán je nepriateľ národa, premenil Maďarsko na diktatúru. Budapešť by nemala zabudnúť na sovietske tanky

26.04.2024 10:40

Myslím, že sme sa v Maďarsku vrátili do boľševických časov, tvrdí predseda strany Jobbik.

požiar, elektromobil, Lešť

Ako horí elektromobil? Požiar zlikvidovali hasiči do hodiny, vrak skončil vo vodnom kúpeli

26.04.2024 10:40

Z podzemnej garáže, v ktorej sa vznietil elektromobil, šľahali obrovské plamene.

Rusko Ukrajina Putin výcvikové stredisko návšteva uarus

Dvaja ruskí vojaci sa priznali ku chladnokrvnej trojnásobnej vražde. Zabili starostku aj ich kolegu

26.04.2024 10:10

Páchatelia v snahe zamaskovať zločin telo poliali horľavinou a potom do domu vhodili granát, ktorého výbuch spôsobil požiar.

Andrej Danko, upratovanie Dúbravky,

Danko upratuje Dúbravku. Zaplatil pokutu tisíc eur a chce ukázať dôkaz o vylomenom zube

26.04.2024 09:26, aktualizované: 09:41

Danko sa zaviazal zametať Dúbravku potom ako v januári zdemoloval semafor a z miesta činu ušiel. Nájsť sa ho podarilo podľa olejovej škrvny.

nautilus

Nejasné správy o zlatých muškách

Štatistiky blogu

Počet článkov: 564
Celková čítanosť: 1646385x
Priemerná čítanosť článkov: 2919x

Autor blogu

Archív