Založ si blog

Kam na dovolenku: Tunisko

Chamsa“ – zahlásil inštinktívne po arabsky prvú sumu, ktorá podľa nepísaných zvykov býva asi trojnásobkom skutočnej ceny. Pravdaže, vzápätí sa opravil.

Fourty.“

Usmial sa a odkryl krásne biele zuby, ktoré som mu mohol len závidieť, no obávam sa, že aj tento úsmev bol iba súčasťou taktiky. Mňa nedostaneš, pomyslel som si a s podobným úsmevom predniesol svoju predstavu:

Five“.

Úsmev mu trocha primrzol, dnes to žiadny veľký kšeft nebude. Zamával rukami akože chápe, tých štyridsať dinárov bolo predsa len troška prehnaných, no všetko má svoje hranice a päť dinárov je naozaj veľmi nemiestny žart. Ale on má našťastie zmysel pre humor a tiež chápe, že my Európania sa nemusíme rozumieť do arabského krajčírskeho umenia a nemôžeme ani tušiť, koľko práce dá taká pure hand made výšivka, ktorou je zdobená táto dizdaša. Three week work“ – tvrdil s takou presvedčivou tvárou, že by mu človek dal aj posledný dinár, len aby zachránil od hladu jeho ženu a osem detí, čím však iba potvrdil moje presvedčenie, že výšivky sú robené strojom. Keby boli ručné, trvala by ich výroba rozhodne dlhšie ako tri týždne a určite by za ne chcel oveľa viac. Musím však priznať, že to bol seriózny obchodník a keď sme za slabú polhodinku odchádzali z jeho krámku s prázdnymi rukami, rozbehol sa za nami a moju poslednú ponuku trinásť dinárov prijal. Vrátili sme sa, prebrali tovar, on zobral peniaze a ešte naposledy to na mňa skúsil:  trinásť je pre šéfa, a pre mňa čo ? Zasmial som sa. Ty lotor, zožeriem kefu, keď si na nás aspoň päť dinárov nezarobil.

 

Tunisko je vraj najeurópskejšia africká krajina. Aspoň to o sebe tvrdí. No hoci z Talianska je to sem len na skok a všetci ovládajú francúzštinu, „orientálne“ maniere sú tu zjavnejšie ako napríklad v Egypte. Krásne hotelové rezorty sú ohradené plotom a po pláži sa občas prejde policajt na koni kontrolujúci, či všadeprítomní obchodníci neobťažujú turistov, ale hneď ako vyjdete za bránu, natrafíte na predavača suvenírov. Najviac ich je pochopiteľne v Medine, starej štvrti mesta Hammamet. Pokrikujú, lákajú, dotierajú. Stačí sa len na chvíľku pristaviť a už vás majú. Ak čosi chytíte do ruky, už vás nepustia.

Hotel El Bousten je v krásnej palmovej záhrade na brehu mora. Hoci má len tri hviezdičky, prijateľnou cenovou politikou si drží obsadenosť aj v čase, keď tie luxusnejšie zívajú prázdnotou. Tím animátorov zabáva dovolenkárov po celý deň aj noc a snaží sa vytvárať priateľskú atmosféru, hoci nie vždy sa im darí stierať kultúrne rozdiely. Postaršie Nemky a Angličanky nevábneho vzhľadu, ktoré sem prišli s jasným cieľom, si svojich počerných mladých milencov vodia aj na raňajky a neváhajú sa s nimi oblizovať aj pri spoločnom stole. Nikto im to nezazlieva, každý to chápe. A vychudnutým arabským mládencom každý tie švédske stoly dopraje. Po raňajkách kurz orientálnych tancov pri bazéne, potom škola lukostreľby, minigolf, popoludní aerobik v bazéne a turnaj vodného póla zmiešaných družstiev. Medzitým vyvaľovanie sa na pláži a kúpanie v mori. Občas prejde pohonič so svojou ťavou, lákajúci na zvezenie, alebo predavač sladkých šišiek v červenom turbane, vykrikujúci „leka, leka“. Pohoda, klídek, veget.

Desať dní stačilo.

Baterky sú dobité, odchádzame…

Tunisko, aerobik v bazéne (foto:Nautilus)

S hejtermi sa nekamarátim

16.10.2020

Nakazených pribúda raketovým tempom. Už nie sme tou krajinou, ktorú pred polrokom obdivovali za jej disciplínu a skvelé výsledky v boji s pandémiou. Prepadávame sa do bahna čoraz viac. Prečo? Nuž nielen pre nedostatočné opatrenia vlády, ktorá z empatie k občanom nevyhlásila tie opatrenia skôr, ale hlavne pre čoraz väčší hnev či až nenávisť tých občanov k [...]

Načo zachraňovať životy?

13.10.2020

„Lebo človek v svojej zlobe je ukrutnejší a zaťatejší ako krokodíl. Jeho srdce je tvrdšie ako kameň, jeho márnivosť ničotnejšia ako prach. Ponor ho do rieky, a len čo mu uschnú šaty, bude taký istý ako predtým. Vrhni ho do smútku a sklamania, a keď sa zviecha, bude zasa taký istý ako predtým…“ (Egypťan Sinuhe) Celý život komusi pomáham. [...]

Čo je dôležitejšie ako život?

05.10.2020

Tak už sme ťa pochovali. Nepomohla ti ani najmodernejšia technika. Odpojili ťa od prístrojov, preložili tvoje bezvládne telo na vozík a previezli z Jisky do márnice. Nikdy za života nebol o teba taký záujem, pohrebné služby sa takmer pobili o to tvoje telo a hyeny v ľudskej koži s vidinou kšeftu ťa uchmatli iným, ale napokon všetko dobre dopadlo. Dobre znamená [...]

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

nautilus

Nejasné správy o zlatých muškách

Štatistiky blogu

Počet článkov: 564
Celková čítanosť: 1639702x
Priemerná čítanosť článkov: 2907x

Autor blogu

Archív