Založ si blog

O slovenskej pracovitosti a skapatej koze

Akosi sa nám vytratili.

Ľudia aj kozy.

Ten starý pracovitý Slovák, ktorý za kúsok chlebíka a kalištek frndžalice dokázal celý deň makať na stavbe celý deň, toho už niet. A kozami dnes namiesto zvierat nazývame ženské prsia.

Slovenské dediny sa za štyridsať rokov zmenili na nepoznanie. Celé ulice krásnych nových domov vyrástli takmer zadarmo. Každý, kto mal chuť postaviť si dom, dostal pôžičku, aj nenávratnú, ktorú použil na nákup stavebného materiálu. Robotníkom neplatil. Vždy sa našli príbuzní a kamaráti, ktorí za obed a fľašku trúnku chodili cez víkendy makať od rána do večera aj rok, dva, tri. Ľudia si pomáhali. Dnes ja tebe, zajtra ty mne. Bez účtovania, bez papierov, len tak, z kamarátstva. Celé dediny vyrástli z kamarátstva a ľudskej spolupatričnosti.

V sedemdesiatych rokoch k nám prišli príbuzní z Ameriky, keď sme im to povedali, nechceli veriť. U nich nič také neexistovalo. Ja sám som pomohol postaviť tri domy, viac ako sto víkendov strávil poctivou drinou a nedostal za to ani korunu. Neľutujem. Tie domy stoja a ja mám dobrý pocit, že aj vďaka mne.

Viem, za pocit si nič nekúpim.

Viem, dnes je to na smiech.

Dnešní mladí zadarmo ani nevstanú z postele. Možno aj strechu nad ich hlavou ktosi postavil zadarmo, to im ale nebráni prehlásiť, že zadarmo prstom nepohnú.

Zmenili sme sa.

Kamarátstvo sa kamsi vytratilo, zato sa prehĺbili spoločenské rozdiely medzi tými, čo makajú a tými, čo majú nový dom.

To staré porekadlo o skapatej koze však zostalo.

Zjavne máme viac dôvodov k závisti aj nenávisti.

Pred Bohom sme si vraj všetci rovní, ale rovnostárstvo odsudzujeme.

Aj vlastnú kozu by sme obetovali, len aby skapala aj susedova.

Sľúbili sme si lásku.

Čo nám z nej zostalo?

S hejtermi sa nekamarátim

16.10.2020

Nakazených pribúda raketovým tempom. Už nie sme tou krajinou, ktorú pred polrokom obdivovali za jej disciplínu a skvelé výsledky v boji s pandémiou. Prepadávame sa do bahna čoraz viac. Prečo? Nuž nielen pre nedostatočné opatrenia vlády, ktorá z empatie k občanom nevyhlásila tie opatrenia skôr, ale hlavne pre čoraz väčší hnev či až nenávisť tých občanov k [...]

Načo zachraňovať životy?

13.10.2020

„Lebo človek v svojej zlobe je ukrutnejší a zaťatejší ako krokodíl. Jeho srdce je tvrdšie ako kameň, jeho márnivosť ničotnejšia ako prach. Ponor ho do rieky, a len čo mu uschnú šaty, bude taký istý ako predtým. Vrhni ho do smútku a sklamania, a keď sa zviecha, bude zasa taký istý ako predtým…“ (Egypťan Sinuhe) Celý život komusi pomáham. [...]

Čo je dôležitejšie ako život?

05.10.2020

Tak už sme ťa pochovali. Nepomohla ti ani najmodernejšia technika. Odpojili ťa od prístrojov, preložili tvoje bezvládne telo na vozík a previezli z Jisky do márnice. Nikdy za života nebol o teba taký záujem, pohrebné služby sa takmer pobili o to tvoje telo a hyeny v ľudskej koži s vidinou kšeftu ťa uchmatli iným, ale napokon všetko dobre dopadlo. Dobre znamená [...]

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

nautilus

Nejasné správy o zlatých muškách

Štatistiky blogu

Počet článkov: 564
Celková čítanosť: 1639693x
Priemerná čítanosť článkov: 2907x

Autor blogu

Archív