Založ si blog

Len také novembrové rozjímanie



Ľudia sú čudné tvory.

Namiesto toho, aby rozvíjali a prehlbovali to, čo je v nich ľudské, snažia sa otrnúť, obrniť sa pancierom ľahostajnosti, aby sa ich nedotklo už vôbec nič. Chápem, na jednej strane ich to ochráni pred hrbatosťou tohto sveta, na druhej sa však vedome izolujú od jeho krásy.

Emócie vraj v tomto digitálnom svete nemajú miesto. Citlivá a vnímavá duša je vraj len na oštaru. Svet nie je zvedavý na naše pocity. A pritom: nerobíme všetko práve pre tie pocity? Nejeme pre zahnanie pocitu hladu? Neobliekame sa pre pocit tepla? Nepočúvame hudbu a nepozeráme filmy práve pre vyvolanie určitých pocitov?

Je v tom značný rozpor. Svet od nás požaduje necitlivosť k vonkajším vplyvom, my sami ale túžime po kladných emóciách. Reakcia na svet plný vecnosti a techniky je túžba po kráse, po úsmeve, po láske. Pocit šťastia je asi to, po čom túžime najviac. Je ale zarážajúce, ako často si tento pocit stotožňujeme s materiálnym blahobytom. Priznám sa, ja som ešte nestretol bohatého človeka, ktorý by o sebe bez rozpakov vyhlásil, že je šťastný. Všetci boli nervózni, podozrievaví, v pokluse za ešte väčším bohatstvom. Hovorí sa, že s jedlom raste chuť. Zrejme sa aj rozširuje obzor a chronický naháňač peňazí nebude spokojný dovtedy, kým bude na svete čo i len jediný človek bohatší ako on.

Toto má byť to šťastie?

Hovorí sa tiež, že život je boj. Je nás už sedem miliárd a odtrhnúť si ten svoj kus chleby je v takej konkurencii ťažké. Ak sa chceme udržať nad hladinou, musíme sa snažiť. Až keď zostarneme, začneme sa obzerať dozadu. Ako sme žili? Načo sme žili? Našli sme tú zlatú mušku, zvanú šťastie? Sme ešte schopní aspoň na chvíľu ju chytiť a podržať v dlani? Nie sú z nás už len doráňané trosky bojovníkov, neschopných vnímať čosi pekné? Spýtajte sa starých ľudí, na čo najradšej spomínajú. Ani sa nenazdáme –  a budeme spomínať tiež.

Skúsme to: aspoň na chvíľu sa zastaviť a zamyslieť nad tým, ako žijeme a čo by sme mohli zmeniť.

Skúsme to, kým ešte čosi zmeniť môžeme.

Snáď ešte nie je neskoro.

 

S hejtermi sa nekamarátim

16.10.2020

Nakazených pribúda raketovým tempom. Už nie sme tou krajinou, ktorú pred polrokom obdivovali za jej disciplínu a skvelé výsledky v boji s pandémiou. Prepadávame sa do bahna čoraz viac. Prečo? Nuž nielen pre nedostatočné opatrenia vlády, ktorá z empatie k občanom nevyhlásila tie opatrenia skôr, ale hlavne pre čoraz väčší hnev či až nenávisť tých občanov k [...]

Načo zachraňovať životy?

13.10.2020

„Lebo človek v svojej zlobe je ukrutnejší a zaťatejší ako krokodíl. Jeho srdce je tvrdšie ako kameň, jeho márnivosť ničotnejšia ako prach. Ponor ho do rieky, a len čo mu uschnú šaty, bude taký istý ako predtým. Vrhni ho do smútku a sklamania, a keď sa zviecha, bude zasa taký istý ako predtým…“ (Egypťan Sinuhe) Celý život komusi pomáham. [...]

Čo je dôležitejšie ako život?

05.10.2020

Tak už sme ťa pochovali. Nepomohla ti ani najmodernejšia technika. Odpojili ťa od prístrojov, preložili tvoje bezvládne telo na vozík a previezli z Jisky do márnice. Nikdy za života nebol o teba taký záujem, pohrebné služby sa takmer pobili o to tvoje telo a hyeny v ľudskej koži s vidinou kšeftu ťa uchmatli iným, ale napokon všetko dobre dopadlo. Dobre znamená [...]

hlasovací preukaz

Hlasovací preukaz na prvé kolo volieb sa dá osobne vybaviť do piatka

19.03.2024 10:30

Vybaviť preukaz môže za voliča aj ním splnomocnená osoba.

Vladimir Putin, Moskva, Rusko

Útok na Volkova bol mrazivo účinný. Dokazuje návrat ruskej špionáže do studenej vojny

19.03.2024 10:25

Rusi do každej vojny vstúpili v zlom stave, potom ale postupne, vďaka vysokému počtu ľudí a nulovému rešpektu k ich strate, sa dostali do formy.

Jaroslav Haščák

V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

19.03.2024 09:36, aktualizované: 09:57

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

Kurimany, zrútený most

Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta na Spiši

19.03.2024 09:24

Tragédia si v novembri 2011 vyžiadala štyri ľudské obete a ďalších zranených.

nautilus

Nejasné správy o zlatých muškách

Štatistiky blogu

Počet článkov: 564
Celková čítanosť: 1638059x
Priemerná čítanosť článkov: 2904x

Autor blogu

Archív