Založ si blog

Živá voda

Na severnom okraji mesta Trenčín leží obec Kubrá a v horskej doline povyše miestna časť Kubrica. Medzi nimi je známy minerálny prameň, kam chodia na kyselku ľudia zo širokého okolia, ale len málokto prejde na opačnú stranu údolia, ktorým preteká potôčik a vedie lesná cesta. Kedysi táto lokalita bola obývaná, svedčia o tom zbytky stavieb a zopár ovocných stromov. Okolie potôčika pri ceste lemujú prastaré duté vŕby, priam vyzývajúce k tomu, aby si do nich človek posťažoval na svoje trápenia. Hoci dnes tu zvyčajne nestretnete živú ľudskú dušu, stopy po niekdajších obyvateľoch sú zjavné a nútia fantáziu zamýšľať sa nad tým, aké ľudské osudy sa odohrávali tu, pánubohu za chrbtom a v čase, keď chlieb bol omnoho tvrdší ako dnes.

Ešte vyššie v údolí stopy ľudskej činnosti miznú. Cestička je užšia a čoraz strmšia a okolité kopce ju stískajú čoraz tuhšie. Vpravo v kopci je široký priesek medzi stromami, porastený trávou, stúpa strmo hore a stáča sa doľava. Až za zákrutou sa zraku odhalia strmé skaliská po kraji lesa ako cukrové homole, vsadené do zeme nejakým obrom. Takmer každá z tých skál ukrýva väčšiu či menšiu jaskynku, schopnú poskytnúť úkryt zvieraťu či lesným škriatkom.

Z jednej z jaskyniek vyteká prameň. Hoci skala je tmavá a zarastená, v jaskynke a vode je kameň snehobiely, až budí dojem, akoby svietil. Keď som prameň objavil, pripadal mi ako zjavenie. Je taký prirodzene krásny a panensky čistý, akoby sem ešte ľudská noha nevkročila, že som zostal stáť s otvorenými ústami. Bol to okamih takej tej nečakanej krásy, ktorá prekvapí. Stál som v nemom úžase, pozeral na to zjavenie, počúval slabučké zurčanie tej krištáľovej vody po tých svietivých kamienkoch a naplno vnímal čaro toho okamžiku. A keďže takéto chvíle podnecujú fantáziu, predstavoval som si aj tých škriatkov a aj víly, tancujúce zarána za rosy tu kdesi vedľa na lúke.

Stál som od prameňa asi tri metre, ale vyjsť až hore k nemu som sa neodvážil. Musel by som totiž pošliapať tie biele kamene a možno by som zlomil aj kvet zvončeka, z čoho by si potom škriatkovia robili čiapočky?

Odolal som aj túžbe napiť sa. Myslím si totiž, že v tom prameni je živá voda, a tá by sa nemala piť bez vážneho dôvodu. Prídem sem až potom, keď ten dôvod nastane. Možno vážne ochoriem a lekári už nado mnou zlomia palicu, čo sa pri dnešnom stave zdravotníctva môže ľahko stať. Ak budem aspoň trocha vládať, prejdem tou cestičkou, vyškriabem sa k jaskynke a napijem sa tej zázračnej vody.

Verím, že mi pomôže.

 

S hejtermi sa nekamarátim

16.10.2020

Nakazených pribúda raketovým tempom. Už nie sme tou krajinou, ktorú pred polrokom obdivovali za jej disciplínu a skvelé výsledky v boji s pandémiou. Prepadávame sa do bahna čoraz viac. Prečo? Nuž nielen pre nedostatočné opatrenia vlády, ktorá z empatie k občanom nevyhlásila tie opatrenia skôr, ale hlavne pre čoraz väčší hnev či až nenávisť tých občanov k [...]

Načo zachraňovať životy?

13.10.2020

„Lebo človek v svojej zlobe je ukrutnejší a zaťatejší ako krokodíl. Jeho srdce je tvrdšie ako kameň, jeho márnivosť ničotnejšia ako prach. Ponor ho do rieky, a len čo mu uschnú šaty, bude taký istý ako predtým. Vrhni ho do smútku a sklamania, a keď sa zviecha, bude zasa taký istý ako predtým…“ (Egypťan Sinuhe) Celý život komusi pomáham. [...]

Čo je dôležitejšie ako život?

05.10.2020

Tak už sme ťa pochovali. Nepomohla ti ani najmodernejšia technika. Odpojili ťa od prístrojov, preložili tvoje bezvládne telo na vozík a previezli z Jisky do márnice. Nikdy za života nebol o teba taký záujem, pohrebné služby sa takmer pobili o to tvoje telo a hyeny v ľudskej koži s vidinou kšeftu ťa uchmatli iným, ale napokon všetko dobre dopadlo. Dobre znamená [...]

Štefan Harabin, ta3

VIDEO: Prezidentský kandidát Štefan Harabin. Rusko nepovažuje za agresora, chce neutralitu Slovenska

19.03.2024 07:00

O post prezidenta Slovenskej republiky vo voľbách v roku 2024 sa uchádza 10 ľudí.

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 09:06

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

anketa, kandidáti na prezidenta 2024

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo 8 z 10 kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

nautilus

Nejasné správy o zlatých muškách

Štatistiky blogu

Počet článkov: 564
Celková čítanosť: 1638043x
Priemerná čítanosť článkov: 2904x

Autor blogu

Archív