Založ si blog

Na panské

Celkom rád som si pozrel začiatok z filmu Jánošík, ktorý tu nedávno dal Kusi. Je to ten prvý, s Paľom Bielikom, kde sa ešte veľa nehovorilo, ale výrazy v tvárach hercov a dramatická hudba urobili svoje. Už po desiatich minútach je každému jasné, prečo. Páni s maďarskými menami a ich slovenskí prisluhovači, drábi, doslova zdierali náš ľud z kože. Zhrbená slovač drela na panských poliach a drábi ich bili korbáčmi.

Neviem, ako to bolo v skutočnosti. Dnes si také čosi asi ani nevieme predstaviť a podaktorí sa na naivite týchto filmov aj smejeme. Na násilie na obrazovke sme už zvyknutí, v dnešných filmoch tečú zavše aj potoky krvi a nárek trpiacich nás už nedokáže „rozhodiť“. Sedíme na gauči, chrumkáme čipsy a znudene na to pozeráme. Zvykli sme si. Veď nás sa to netýka. Čo to má spoločné s realitou?

Toto:

Môj zahraničný zamestnávateľ sem prišiel zarábať. On ani presne nevie, ako sa rodia peniaze, ktoré mu od nás plynú, lebo „podrobnosti“ majú na starosti slovenskí manažéri.

Anna M. je rozvedená matka štyroch detí. Jej bývalý je kriminálnik a flákač. Neplatí. Anna je vzorná pracovníčka, lebo hlavným kritériom pre získanie tohto titulu sú nadčasy. Kde sú jej deti, keď je v práci, to neviem. Ona o tom nehovorí a keď sa jej na to pýtajú, vyhŕknu jej z očí slzy, mávne rukou a odvráti tvár.

Katka B. je už dôchodkyňa. Kým robila majsterku, kamarátili sme sa, prehodili občas pár slov, požartovali, posťažovali si. Teraz je školiteľkou nových pracovníkov. Má možnosť privyrobiť si, tak maká.  Keďže sa u nás menia ľudia častejšie ako špinavé prádlo, nestíha. Behá, lieta, zariaďuje. Už sa nerozprávame. Nie je čas.

Marta C, 54 rokov, ťažká artróza. Nechodí, vlečie sa. Má však v byte dcéru na materskej a zaťa bez práce. „Musím“ – hovorí.

Maťa B. 28rokov, slobodná, bezdetná. Vedúca projektu. Vždy perfektne nalíčená, večne žartujúca s chalanmi z manažmentu. Prišla na geniálny nápad: každý týždeň rozsadí všetky pracovníčky a zakazuje im rozprávať sa. Vraj kto má furt počúvať tie ich drísty. Pohádali sme sa. Maťa, tie ženy sa potrebujú posťažovať, veď pracujú na sto percent. Na druhý deň som bol pozvaný na koberec k šéfovi. Vraj život je boj a ja sa musím rozhodnúť, na ktorej strane barikády chcem stáť.

Tak.

Ja viem, možno vás to nezaujíma.

To sú cudzie starosti.

Kam by sme došli, keby sme chceli zachrániť celý svet.

Dobre teda, nemusíme.

Počkáme na Jánošíka, princa na bielom koni či Ramba.

Ten to vyrieši za nás.

S hejtermi sa nekamarátim

16.10.2020

Nakazených pribúda raketovým tempom. Už nie sme tou krajinou, ktorú pred polrokom obdivovali za jej disciplínu a skvelé výsledky v boji s pandémiou. Prepadávame sa do bahna čoraz viac. Prečo? Nuž nielen pre nedostatočné opatrenia vlády, ktorá z empatie k občanom nevyhlásila tie opatrenia skôr, ale hlavne pre čoraz väčší hnev či až nenávisť tých občanov k [...]

Načo zachraňovať životy?

13.10.2020

„Lebo človek v svojej zlobe je ukrutnejší a zaťatejší ako krokodíl. Jeho srdce je tvrdšie ako kameň, jeho márnivosť ničotnejšia ako prach. Ponor ho do rieky, a len čo mu uschnú šaty, bude taký istý ako predtým. Vrhni ho do smútku a sklamania, a keď sa zviecha, bude zasa taký istý ako predtým…“ (Egypťan Sinuhe) Celý život komusi pomáham. [...]

Čo je dôležitejšie ako život?

05.10.2020

Tak už sme ťa pochovali. Nepomohla ti ani najmodernejšia technika. Odpojili ťa od prístrojov, preložili tvoje bezvládne telo na vozík a previezli z Jisky do márnice. Nikdy za života nebol o teba taký záujem, pohrebné služby sa takmer pobili o to tvoje telo a hyeny v ľudskej koži s vidinou kšeftu ťa uchmatli iným, ale napokon všetko dobre dopadlo. Dobre znamená [...]

trieda, vyučovanie, učiteľ, stredná škola, užitočná,

Čaputová: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

28.03.2024 15:11

Prezidentka sa pedagógom prihovorila pri príležitosti Dňa učiteľov.

machaj

SNS vyzýva riaditeľa RTVS Machaja, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

28.03.2024 15:05

Národniari zároveň oznámili, že sa v tejto súvislosti obrátia na príslušný výbor Národnej rady SR.

žena, nemocnica, lôžko, pacient, tehotná, tehotenstvo, gravidita, pankreas, cukrovka

Fatálne zlyhanie v pražskej nemocnici. Žene urobili potrat pri kontrole, splietli si pacientky

28.03.2024 14:52

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke došlo k obrovskému omylu.

Mahmúd Abbás

Palestínska samospráva má novú vládu

28.03.2024 14:51

Jej predsedom bude dlhoročný poradca prezidenta Muhammad Mustafá.

nautilus

Nejasné správy o zlatých muškách

Štatistiky blogu

Počet článkov: 564
Celková čítanosť: 1639517x
Priemerná čítanosť článkov: 2907x

Autor blogu

Archív