Založ si blog

Ako píšete?

Tak toto by ma fakt zaujímalo. Je tu veľa skvelých článkov, niektoré priam brilantné, určite by bolo zaujímavé vedieť, ako vznikali. Lebo aj slávne diela slávnych pisateľov sa rodili niekedy v kurióznych podmienkach. Jeden známy básnik ľúbostnej poézie vraj prevažnú časť svojej tvorby „splodil“ v drevenej latríne. Čert vie, čo ho tam inšpirovalo. Možno to srdiečko vo dverách.  A možno spev slávika, veď latríny boli obvykle za domom v záhrade.

Dnes už čosi také veľmi nehrozí. Naše antiseptické WC už nemajú dvere so srdiečkom a spev slávika je v panelovom sídlisku dosť nepravdepodobný.  Nie každý má notebook, aby si ho bral so sebou a PC máme väčšinou v niektorej z izieb, či – povedzme si to otvorene – na pracovisku. Anonymita blogerov umožňuje tvorenie básní priam šéfovi pod nosom, a ako bonus majú ešte aj pocit dobrodružstva.

Závidím im. Môj PC na pracovisku je tvrdo kontrolovaný a súkromne tam nenapíšem ani P. Dosť ma to mrzí, občas ma totiž napadne nejaká myšlienka a ak si ju nenapíšem, za chvíľu zmizne. Už som takto prišiel o veľa. Píšem teda len doma a v tom minime voľného času, čo mi zostáva. Ale fakt ma zaujíma spôsob a okolnosti vzniku či citové pohnútky pisateľov. Sú zrejme medzi nami aj virtuózi, ktorí píšu priamo do editora, hádam to len trocha skontrolujú a šup s tým von. Bezchybný článok je na svete. Aj im trocha závidím. Ja si všetko najprv napíšem vo Worde, ukladám a publikujem postupne. Niektoré príspevky v tom „sklade“ strávia len pár minút, iné aj niekoľko mesiacov. Pri poslednej inventúre ich tam bolo 74 neuverejnených. Je mi jasné, že niektoré už oko čitateľa neuvidí nikdy. Stratili na aktuálnosti, prestali sa mi páčiť, niektoré by som priam roztrhal.

Pravdupovediac, nikdy neviem, ako budú čitatelia reagovať. S niečím sa piplem aj niekoľko hodín, ladím, cizelujem – a nič. Odozva mizivá. Iné stvorím za desať minút a majú úspech. Môj najúspešnejší článok z predošlého blogu sa tu stretol len s veľmi vlažným ohlasom, a iný, tam prehliadnutý, tu zaujal.

Niektorí ľudia zjavne venujú blogu veľa.  Energie, myšlienok, času. Internet je príšerný časožrút. A určite by sme mnohí mohli rozprávať o tom, koľkokrát sme od svojich blížnych už počuli vetu: „Teba nezaujíma nič iné, len počítač“.

Nuž, priznajme si, je to tak. Virtuálny priestor dokáže poriadne pohltiť. Dúfam len, že pri tom dokážeme žiť aj v tom skutočnom a že neukrátime svojich najbližších o prejavy toho, čo k nim cítime.

Prajem vám všetkým pekný deň.

S hejtermi sa nekamarátim

16.10.2020

Nakazených pribúda raketovým tempom. Už nie sme tou krajinou, ktorú pred polrokom obdivovali za jej disciplínu a skvelé výsledky v boji s pandémiou. Prepadávame sa do bahna čoraz viac. Prečo? Nuž nielen pre nedostatočné opatrenia vlády, ktorá z empatie k občanom nevyhlásila tie opatrenia skôr, ale hlavne pre čoraz väčší hnev či až nenávisť tých občanov k [...]

Načo zachraňovať životy?

13.10.2020

„Lebo človek v svojej zlobe je ukrutnejší a zaťatejší ako krokodíl. Jeho srdce je tvrdšie ako kameň, jeho márnivosť ničotnejšia ako prach. Ponor ho do rieky, a len čo mu uschnú šaty, bude taký istý ako predtým. Vrhni ho do smútku a sklamania, a keď sa zviecha, bude zasa taký istý ako predtým…“ (Egypťan Sinuhe) Celý život komusi pomáham. [...]

Čo je dôležitejšie ako život?

05.10.2020

Tak už sme ťa pochovali. Nepomohla ti ani najmodernejšia technika. Odpojili ťa od prístrojov, preložili tvoje bezvládne telo na vozík a previezli z Jisky do márnice. Nikdy za života nebol o teba taký záujem, pohrebné služby sa takmer pobili o to tvoje telo a hyeny v ľudskej koži s vidinou kšeftu ťa uchmatli iným, ale napokon všetko dobre dopadlo. Dobre znamená [...]

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Rudolf Huliak

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

19.04.2024 13:00

Hlina tvrdí, že podnet bude musieť byť zaradený na rokovanie a musí byť o ňom rozprava.

nautilus

Nejasné správy o zlatých muškách

Štatistiky blogu

Počet článkov: 564
Celková čítanosť: 1643467x
Priemerná čítanosť článkov: 2914x

Autor blogu

Archív