Založ si blog

Mafia Veneziana

Som zblbnutý.

Štyridsať rokov dôslednej výchovy sa podpísalo na mojom podvedomí nezmazateľným písmom a tie posledné na tom nič výrazného nezmenili. Propaganda je skrátka mocná zbraň a davová psychóza tiež.

Benátky sú jedným z najkrajších miest na svete.

Potvrdí vám to každý, kto má oči, uši a srdce a kto tam navyše aj bol.

Takýto človek vám bude rozprávať o námestí San Marco, o jeho nádherných stavbách, o Palazzo Ducale, o krásnej budove knižnice a o campanille, vysokej veži, z ktorej je nádherný výhľad po okolí, ako aj o chráme svätého Marka so svojou skvostnou výzdobou a umeleckými pokladmi v ňom. Pokiaľ mu nechýba žiadny z vyššie menovaných predpokladov, budú mu pri tom rozprávaní žiariť oči a bude rád, že sa s vami môže o svoje dojmy podeliť.

Sú aj iní.

Majú síce aj oči aj uši, ba nezriedka aj to srdce na pravom mieste, ibaže nikde neboli. Napriek tomu sa cítia byť dostatočne fundovaní na debatu o čomkoľvek, čo videli v televízii alebo o tom kdesi čítali. Nedostatok skúseností nahrádzajú tým, čoho majú nadbytok: názormi. Od týchto ľudí sa môžete dozvedieť, že tie slávne Benátky sa celé potápajú, viete, ono je to postavené na drevených koloch, zatlčených do blata a teda nečudo, že za tie roky to kleslo. Osobne sú presvedčení, že je to celé len humbuk pre turistov a lacný spôsob, ako im ťahať peniaze v vrecák.

A potom: Taliansko.

Každé dieťa predsa vie, že je to domov Mafie.

Každý predsa videl tie filmy o Al Caponem a krstnom otcovi, každý si už stihol zafixovať do pamäti predstavu sicílskeho banditu s nožom v zuboch či s búchačkou za pásom, už to slovo Mafia je synonymom čohosi zlého, čo už bohužiaľ dorazilo aj k nám.

Bŕŕŕ.

Ponáhľali sme sa so ženou od San Marca k Tronchettu, kde stál náš autobus, bolo už jedenásť hodín v noci, uličky už boli vyľudnené, tie úzke stredoveké uličky medzi starými domami, široké tak akurát pre dvoch ľudí, ten neuveriteľný labyrint, v ktorom je ťažké nezablúdiť aj za bieleho dňa. Za každou zákrutou mostík a kanál, do ktorého nevidno, lebo jediná žiarovka osvetľuje iba najbližšie okolie a namiesto aby pomáhala, len prehlbuje tiene.

Vtedy sa objavil.

Vynoril sa z tej temnoty pred nami, v čiernom plášti a v mafiánskom klobúku, kráčal od tej žiarovky, vrhajúc strašidelné tiene, rovno k nám.

Nebolo kam sa vyhnúť.

Už, už je pri nás…

Buona serra – pozdravil s úsmevom starší pán, nadvihol galantne klobúk a ustúpil k stene, aby sme mohli prejsť.

Nuž, ak je toto tá Mafia, kiež by už bola aj u nás.

S hejtermi sa nekamarátim

16.10.2020

Nakazených pribúda raketovým tempom. Už nie sme tou krajinou, ktorú pred polrokom obdivovali za jej disciplínu a skvelé výsledky v boji s pandémiou. Prepadávame sa do bahna čoraz viac. Prečo? Nuž nielen pre nedostatočné opatrenia vlády, ktorá z empatie k občanom nevyhlásila tie opatrenia skôr, ale hlavne pre čoraz väčší hnev či až nenávisť tých občanov k [...]

Načo zachraňovať životy?

13.10.2020

„Lebo človek v svojej zlobe je ukrutnejší a zaťatejší ako krokodíl. Jeho srdce je tvrdšie ako kameň, jeho márnivosť ničotnejšia ako prach. Ponor ho do rieky, a len čo mu uschnú šaty, bude taký istý ako predtým. Vrhni ho do smútku a sklamania, a keď sa zviecha, bude zasa taký istý ako predtým…“ (Egypťan Sinuhe) Celý život komusi pomáham. [...]

Čo je dôležitejšie ako život?

05.10.2020

Tak už sme ťa pochovali. Nepomohla ti ani najmodernejšia technika. Odpojili ťa od prístrojov, preložili tvoje bezvládne telo na vozík a previezli z Jisky do márnice. Nikdy za života nebol o teba taký záujem, pohrebné služby sa takmer pobili o to tvoje telo a hyeny v ľudskej koži s vidinou kšeftu ťa uchmatli iným, ale napokon všetko dobre dopadlo. Dobre znamená [...]

Fico, Kmec

Peniaze z plánu obnovy môžu byť podľa Fica štartom veľkých modernizačných programov

26.04.2024 13:54

Premiér Robert Fico to uviedol po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

PS organizuje ďalší protest, vláda podľa hnutia valcuje Slovensko po vzore autokratov

26.04.2024 13:30

Hlavnou témou protestu je boj proti ovládnutiu RTVS.

Andrej Danko, semafor

Polícia po viac ako troch mesiacoch zverejnila video z Dankovej nehody

26.04.2024 12:43, aktualizované: 13:04

Zábery pochádzajú z kamery električky. K dopravnej nehode lídra SNS došlo 11. januára v bratislavskej Dúbravke.

Antony Blinken / Si Ťin-pching /

USA a Čína musia byť partnermi, vyhlásil prezident Si na stretnutí s Blinkenom

26.04.2024 12:24

Americký minister zahraničných vecí, ktorý v piatok končí návštevu Číny, predtým rokoval so svojím čínskym náprotivkom Wang Iom viac ako päť a pol hodiny.

nautilus

Nejasné správy o zlatých muškách

Štatistiky blogu

Počet článkov: 564
Celková čítanosť: 1646438x
Priemerná čítanosť článkov: 2919x

Autor blogu

Archív