Založ si blog

Dýchajte, je to zdravé

Ten názov som si požičal z jednej katastrofickej sci-fi poviedky, ale sľubujem, že ďalej to už bude len naša všedná, že vraj normálna každodennosť, teda tá, ktorá je občas katastrofická a občas aj tak trochu sci-fi.

Nedávno som si na inom blogu prečítal veľmi sugestívnu a smutnú spoveď jednej mladej, zrejme aj krásnej, citlivej a z hľadiska dnešných priorít aj úspešnej ženy, ktorej by – bez poznania jej duševného stavu – mohli stovky iných len závidieť. Ona je však taká nešťastná, že čoraz viac myslí na samovraždu. Nikto z jej blízkych to vraj nevie, lebo všetci ju poznajú ako okúzľujúcu spoločníčku a skvelú manažérku…ale na blog si prišla vyliať srdce, aby uvoľnila ten pretlak depresívnych emócií.

Tak neviem.

Mám dojem, že toto je jedným z najstrašnejších symptómov tejto doby. Myslím, že ešte nikdy v histórii druhu Homo nemali jeho nežnejšie polovičky toľko možností, ako teraz – ak sa mýlim, opravte ma. Nie je to až tak dávno, čo mohli iba ak variť, prať, rodiť a čakať na návrat mužíčka – nech už bol akýkoľvek. Toľko utrpenia, koľko ho vtedy museli niektoré preskákať, to si dnes už ani nevieme predstaviť. Život bol pre ne väčšinou len ubíjajúca drina a služba svojmu „pánovi“. V časoch našich starých mám to bolo akosi normálne.

Moja babička bola veľmi statočná žena. Preskákala dve vojny, porodila a vychovala štyri deti, pochovala muža, pochovala aj jedného zo svojich synov. Celý život nebola u lekára, nemala ani zdravotnú kartu, tú jej zakladali vo veku 87 rokov, tri týždne pred smrťou. Zomrela na rakovinu, vraj ňou trpela už celé roky. Viem, že občas sa skrútila od bolesti, a keď sme sa jej pýtali, čo jej je, odpovedala:  to nič, to prejde, len sa musím trocha predýchať.  A keďže už o chvíľu sa znova smiala, žartovala a nalievala optimizmus nám, oveľa mladším a zdravším ľuďom, závideli sme jej to zdravie a tú jednoduchú terapiu…a keby som sa jej spýtal, či niekedy pomýšľala na samovraždu, pozrela by na mňa so súcitom v očiach a spýtala sa, či ma nebolí hlava.

Tak neviem.

Áno, je iná doba.

Áno, dnes sú úplne iné nároky na psychiku.

Niekedy nepomáhajú ani najnovšie psychofarmaká…

Rád by som však tej mladej, úspešnej žene pomohol, a keď si spomeniem na svoju babičku, napadne mi terapia, ktorá pomáhala jej.

Trocha vzduchu tu hádam ešte máme…

S hejtermi sa nekamarátim

16.10.2020

Nakazených pribúda raketovým tempom. Už nie sme tou krajinou, ktorú pred polrokom obdivovali za jej disciplínu a skvelé výsledky v boji s pandémiou. Prepadávame sa do bahna čoraz viac. Prečo? Nuž nielen pre nedostatočné opatrenia vlády, ktorá z empatie k občanom nevyhlásila tie opatrenia skôr, ale hlavne pre čoraz väčší hnev či až nenávisť tých občanov k [...]

Načo zachraňovať životy?

13.10.2020

„Lebo človek v svojej zlobe je ukrutnejší a zaťatejší ako krokodíl. Jeho srdce je tvrdšie ako kameň, jeho márnivosť ničotnejšia ako prach. Ponor ho do rieky, a len čo mu uschnú šaty, bude taký istý ako predtým. Vrhni ho do smútku a sklamania, a keď sa zviecha, bude zasa taký istý ako predtým…“ (Egypťan Sinuhe) Celý život komusi pomáham. [...]

Čo je dôležitejšie ako život?

05.10.2020

Tak už sme ťa pochovali. Nepomohla ti ani najmodernejšia technika. Odpojili ťa od prístrojov, preložili tvoje bezvládne telo na vozík a previezli z Jisky do márnice. Nikdy za života nebol o teba taký záujem, pohrebné služby sa takmer pobili o to tvoje telo a hyeny v ľudskej koži s vidinou kšeftu ťa uchmatli iným, ale napokon všetko dobre dopadlo. Dobre znamená [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Syrskyj: Rusi vypália šesťkrát viac munície. V Charkove sme mohli dosiahnuť viac

29.03.2024 14:16, aktualizované: 15:55

Ukrajinské obranné sily pozdĺž celej rozsiahlej frontovej línie podľa neho majú len minimum zbraní a munície.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10, aktualizované: 15:42

Evakuovať museli 50 ľudí.

nautilus

Nejasné správy o zlatých muškách

Štatistiky blogu

Počet článkov: 564
Celková čítanosť: 1639820x
Priemerná čítanosť článkov: 2907x

Autor blogu

Archív