Založ si blog

Láska cez internet

Ale vážne, vy tomu fakt veríte? Žeby čosi také technické a imaginárne mohlo spôsobiť čosi také emotívne a … a skutočné? Žeby sa tieto čierne fliačiky na fosforeskujúcom pozadí monitora mohli rozžiariť aj čímsi iným? Nie. To nemyslíte vážne, že? Máte len bujnú fantáziu, všakáno. Technický pokrok je pekná vec, ale city? Tak to snáď nie!

Kdesi som čítal, radšej nepoviem kde, že prvé tu bolo slovo. Až potom všetko ostatné. Ten, kto to slovo vyslovil, mal vraj ale takú moc, že každé z tých slov sa stalo skutkom. To my nedokážeme. Nemyslím rozprávať, to dokážeme až príliš dobre, ale premieňať slová na skutky – to len výnimočne. Náš jazyk bol pôvodne určený na oznamovanie, toto je mama, toto otec, toto počítač. Myšlienka bola dobrá, ale my sme ju, tak ako každú dobrú myšlienku, zneužili. Najprv len tým, že sme sa dohodli postaviť vežu, ktorá by nás priblížila k jej darcovi. Jemu sa to však nepáčilo a zmiatol nám jazyky, aby sme sa už na ničom podobnom nedohodli. My si však nedáme pokoj a stále vymýšľame. Teraz sme sa zasa dohodli na internete. Chceli sme ním zrejme zlepšiť komunikáciu, keď už tie jazyky máme také zmätené, a keď sa nám to podarilo, už zasa chceme viac. Čo ešte nemáme? Čo nám tu chýba najviac? Čo ešte potrebujeme, keď sedíme večer sami pri svojom počítači, spojení neviditeľnou sieťou s celým svetom, ale v skutočnosti…sami?

Väčšina medziľudskej komunikácie vraj prebieha v mimozmyslovej oblasti, reč rúk, pohybov, očí a kdečoho iného nám oznamuje viac, ako len slová. V tých najzákladnejších veciach sú práve toto tie najdôležitejšie veci – vraj. Ľudia, ktorí sa zoznámili na inzerát to poznajú: málokedy zažijú taký šok ako pri prvom stretnutí. Hovoriť pritom, že práve takto sme si ho/ju predstavovali je väčšinou iba pokus zachrániť situáciu. Fotografie sú síce pekná vec, ale niekedy tiež iba mätú zmysly. A písmo? Čo to má spoločné s človekom? V čom sa mu tie čierne fliačiky podobajú? Myšlienkami? Túžbami? Srdcom na dlani? Akú výpovednú hodnotu majú písmená na monitore? Ako môže čosi také tisíckrát transformované vzbudiť čosi také konkrétne a tu a teraz, ako je…napríklad  láska? A môže?

Neviem.

Možno to viete vy…

S hejtermi sa nekamarátim

16.10.2020

Nakazených pribúda raketovým tempom. Už nie sme tou krajinou, ktorú pred polrokom obdivovali za jej disciplínu a skvelé výsledky v boji s pandémiou. Prepadávame sa do bahna čoraz viac. Prečo? Nuž nielen pre nedostatočné opatrenia vlády, ktorá z empatie k občanom nevyhlásila tie opatrenia skôr, ale hlavne pre čoraz väčší hnev či až nenávisť tých občanov k [...]

Načo zachraňovať životy?

13.10.2020

„Lebo človek v svojej zlobe je ukrutnejší a zaťatejší ako krokodíl. Jeho srdce je tvrdšie ako kameň, jeho márnivosť ničotnejšia ako prach. Ponor ho do rieky, a len čo mu uschnú šaty, bude taký istý ako predtým. Vrhni ho do smútku a sklamania, a keď sa zviecha, bude zasa taký istý ako predtým…“ (Egypťan Sinuhe) Celý život komusi pomáham. [...]

Čo je dôležitejšie ako život?

05.10.2020

Tak už sme ťa pochovali. Nepomohla ti ani najmodernejšia technika. Odpojili ťa od prístrojov, preložili tvoje bezvládne telo na vozík a previezli z Jisky do márnice. Nikdy za života nebol o teba taký záujem, pohrebné služby sa takmer pobili o to tvoje telo a hyeny v ľudskej koži s vidinou kšeftu ťa uchmatli iným, ale napokon všetko dobre dopadlo. Dobre znamená [...]

UA Vojak / UA Armáda / Bachmut / Doneck /

ONLINE: Hlasovanie o pomoci Ukrajine v USA oddelia od balíka pre Izrael

16.04.2024 06:10

O vojenskej pomoci pre Ukrajinu a Izrael sa nebude v americkej Snemovni reprezentantov hlasovať spolu, ale oddelene. Časť pomoci budú pôžičky.

Irán, Izrael

Izrael verzus Irán: ako môže vyzerať odveta? + graf

16.04.2024 06:00

Irán bol cez víkend na Izrael schopný vypáliť okolo 350 dronov a balistických a riadených striel. Aká by mohla byť odveta židovského štátu?

macron

Svetoví darcovia prisľúbili Sudánu pomoc vo výške dvoch miliárd eur. Už rok tam zúri občianska vojna

15.04.2024 23:46

Macron to oznámil na záver medzinárodnej konferencie v Paríži. Jej cieľom bolo získať podporu pre Sudáncov.

nautilus

Nejasné správy o zlatých muškách

Štatistiky blogu

Počet článkov: 564
Celková čítanosť: 1642537x
Priemerná čítanosť článkov: 2912x

Autor blogu

Archív