Založ si blog

Za komunistov bolo lepšie

Stále dokola sa tu premieľa, či bolo lepšie za komunistov a či teraz. Nechcem teoretizovať ako ostatní, preto uvediem len niekoľko faktov zo súčasnosti.

Prestavujem kúpeľňu. Firiem je v inzerátoch ako maku, ale – pre istotu – dám na radu priateľa a dohodnem sa s jeho známym, ktorý má stavebnú firmu. Chlapi sú traja a vyzerajú ako makači. Ubezpečia ma, že to bude hračka, o týždeň to bude hotové, zoberú zálohu a tri dni sa neukážu. V ďalších dňoch chodia opití okolo poludnia, raz nemajú hento, inokedy sa im pokazilo auto. Byt mám ako po bombardovaní a keď sa im vyhrozím, urazia sa, že vraj odídu a nechajú mi to tak. Napokon to dokončia, inak, ako som chcel, ale chválabohu dá sa, už sa nesťažujem, vyplatím ich a som rád, že konečne vypadnú.

Idem s autom do servisu. Musím, na nových si už sami nesmiete robiť nič, inak vám padne záruka. Aj olej vymieňa len značkový servis, usmievavý pán v kravate vás ubezpečí, že je tu len a len pre vás, posaďte sa a dajte si kávičku. Sedím tam ako pako tri hodiny. Na starej škodovke mi to trvalo najviac pol hodinu. Konečne hotovo, ráčte si sadkať, zrátame to. Olej je na internete po päť euro, tu je zo suda za osem, práca 29euro na hodinu. Ajhľa dôvod, prečo to trvalo tak dlho. Celkový účet je 120euro.

Idem k zubárovi.  Hoci som sa objednal, čakám vyše hodiny, to viete, je to odborník. Áno, zúbok opravíme, to je maličkosť. Za pol hodiny účtujeme. Trochu sa to skomplikovalo, museli sme tam dať špeciálnu drenáž, aj materiál je kvalitnejší, blablabla, 22euro. Za jedinú plombu.

Správca domu zvolal mimoriadnu schôdzu majiteľov bytov. Má kamaráta, ktorý nám zateplí dom. Výhodná cena, už žiadne úniky tepla, ušetríme. Väčšina súhlasí. Trištvrte roka podliezame lešenie, potkýname sa o stavebný materiál a šliapeme po akomsi bielom prachu, ktorý si navláčime aj do bytov. Naše spoločenstvo sa zadĺžilo na desať rokov, do fondu opráv platíme trikrát viac. Pri prvom vyúčtovaní skoro padneme na riť, platíme viac ako predtým. Vraj kotolňa zvýšila cenu.

Všetky úrady majú nové, veľké a honosné budovy, mramor a sklo, všade plno úradníkov. Namiesto jedného okienka je ich tu osem, ale funguje len jedno či dve, a fronty pred nimi sú také isté ako kedysi. Hoci všade majú najnovšie počítače, internet a sieť, čo spája všetky úrady elektronicky, chodíme od úradu k úradu presne tak, ako kedysi. Fronty v bankách, fronty na úradoch, fronty v čakárňach u lekárov. Lacný tovar už nedostanete, iba ten istý v drahých obaloch. Zbavili sme sa nenávidenej totality, máme náboženskú slobodu, takže už pracujeme aj v nedeľu. Musíme, všetko zdraželo.

Nie, za komunistov nebolo všetko v poriadku. Ale aspoň sme sa nemuseli báť vyjsť z domu po zotmení. Chlieb nezdražel aj desať rokov. Nepodvádzali a neokrádali nás na každom kroku. Verili sme si.

Pomáhali sme si. 

Človek bol pre nás viac ako peniaze.

Za komunistov bolo lepšie.

 

S hejtermi sa nekamarátim

16.10.2020

Nakazených pribúda raketovým tempom. Už nie sme tou krajinou, ktorú pred polrokom obdivovali za jej disciplínu a skvelé výsledky v boji s pandémiou. Prepadávame sa do bahna čoraz viac. Prečo? Nuž nielen pre nedostatočné opatrenia vlády, ktorá z empatie k občanom nevyhlásila tie opatrenia skôr, ale hlavne pre čoraz väčší hnev či až nenávisť tých občanov k [...]

Načo zachraňovať životy?

13.10.2020

„Lebo človek v svojej zlobe je ukrutnejší a zaťatejší ako krokodíl. Jeho srdce je tvrdšie ako kameň, jeho márnivosť ničotnejšia ako prach. Ponor ho do rieky, a len čo mu uschnú šaty, bude taký istý ako predtým. Vrhni ho do smútku a sklamania, a keď sa zviecha, bude zasa taký istý ako predtým…“ (Egypťan Sinuhe) Celý život komusi pomáham. [...]

Čo je dôležitejšie ako život?

05.10.2020

Tak už sme ťa pochovali. Nepomohla ti ani najmodernejšia technika. Odpojili ťa od prístrojov, preložili tvoje bezvládne telo na vozík a previezli z Jisky do márnice. Nikdy za života nebol o teba taký záujem, pohrebné služby sa takmer pobili o to tvoje telo a hyeny v ľudskej koži s vidinou kšeftu ťa uchmatli iným, ale napokon všetko dobre dopadlo. Dobre znamená [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

nautilus

Nejasné správy o zlatých muškách

Štatistiky blogu

Počet článkov: 564
Celková čítanosť: 1646641x
Priemerná čítanosť článkov: 2920x

Autor blogu

Archív