Založ si blog

Krásni ľudia

Známy český moderátor Petr Novotný v časoch, keď ešte robil „hovorcu“ folkovej skupine Fešáci, uviedol ich prvý album s fotkou celej skupiny slovami: Ti lidé jsou krásní jaksi duševně. A duševní krása, jak vidíte, není vidět.

Spomenul som si na tento bonmot práve teraz, keď je slovko „krása“ skloňované vo všetkých pádoch, a keď sa z krásy stal veľmi lukratívny biznys.

To je to, čo ma trápi.

Mne sa totiž pri slove „krása“ vynorí v mysli obraz jarnej lúky, motýľa na kvete či západu slnka nad morom – a to sú všetko veci, s ktorými sa dosť dobre kupčiť nedá. Ľudská krása je tiež úžasná a niektoré osoby opačného pohlavia mi dokážu poriadne prevetrať hormóny, ale s touto krásou sa už kupčiť dá. Z tituliek časopisov na nás útočia obrázky takých neuveriteľne krásnych ľudí, až…tomu neveríme. Najmä my, ktorí vieme, čo všetko dokáže taký Adobe Photoshop.

Čo to urobí s naším podvedomím, navyknutým na skutočných motýľov?

Môže nás nadchnúť niečo, čomu neveríme?

A čomu teda veríme?

Nuž, ja stále verím jarným lúkam a západom slnka, a ešte aj tej ľudskej kráse, ktorú na titulkách nevidno. Hľadám ju všade, kam prídem, a priznám sa, hľadám ju aj na tomto blogu. Som tu len krátko, ale už som ju našiel. Niektoré články ma doslova vzali za srdce a ukázali mi krásu ich autorov, ani nemusím pozerať na obrázky.

Možno je to už len okrídlená fráza, ale skutočná krása vychádza práve z toho  srdiečka. A tá tu vidieť je. Stretol som tu zopár krásnych ľudí a som tomu rád.

Ďakujem…

S hejtermi sa nekamarátim

16.10.2020

Nakazených pribúda raketovým tempom. Už nie sme tou krajinou, ktorú pred polrokom obdivovali za jej disciplínu a skvelé výsledky v boji s pandémiou. Prepadávame sa do bahna čoraz viac. Prečo? Nuž nielen pre nedostatočné opatrenia vlády, ktorá z empatie k občanom nevyhlásila tie opatrenia skôr, ale hlavne pre čoraz väčší hnev či až nenávisť tých občanov k [...]

Načo zachraňovať životy?

13.10.2020

„Lebo človek v svojej zlobe je ukrutnejší a zaťatejší ako krokodíl. Jeho srdce je tvrdšie ako kameň, jeho márnivosť ničotnejšia ako prach. Ponor ho do rieky, a len čo mu uschnú šaty, bude taký istý ako predtým. Vrhni ho do smútku a sklamania, a keď sa zviecha, bude zasa taký istý ako predtým…“ (Egypťan Sinuhe) Celý život komusi pomáham. [...]

Čo je dôležitejšie ako život?

05.10.2020

Tak už sme ťa pochovali. Nepomohla ti ani najmodernejšia technika. Odpojili ťa od prístrojov, preložili tvoje bezvládne telo na vozík a previezli z Jisky do márnice. Nikdy za života nebol o teba taký záujem, pohrebné služby sa takmer pobili o to tvoje telo a hyeny v ľudskej koži s vidinou kšeftu ťa uchmatli iným, ale napokon všetko dobre dopadlo. Dobre znamená [...]

Žilina, polícia, riskantná jazda

Sedemnásťročného mladíka pri riskantnej jazde zastavili až policajné výstrely

27.04.2024 22:24

Vodič BMW na výzvy na zastavenie nereagoval, policajti museli použiť varovné výstrely.

Jaroslaw Kaczyński

Líder opozičnej PiS Kaczyňski: Kandidujeme do europarlamentu, aby sme odmietli Green Deal

27.04.2024 22:09

Európska zelená dohoda bude podľa Kaczyńského pre Poľsko znamenať i čoraz vyššie ceny energií, ale aj nárast cien "prakticky vo všetkých oblastiach".

žralok belavý, belasý, žralok modrý

Britského turistu zranil v Karibiku žralok, útočil len desať metrov od brehu

27.04.2024 20:00

Šesťdesiatštyriročný britský turista skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti, keď ho pri severnom pobreží karibského ostrova Tobago napadol žralok.

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.

nautilus

Nejasné správy o zlatých muškách

Štatistiky blogu

Počet článkov: 564
Celková čítanosť: 1647601x
Priemerná čítanosť článkov: 2921x

Autor blogu

Archív