Založ si blog

Babylon

Slovenčina je vraj jedným z najťažších jazykov na svete. Cudzincom, ktorým záchvat masochizmu vnukol šialenú myšlienku naučiť sa našu reč, vstávajú hrôzou vlasy na hlave, hlavne z toho množstva výnimiek, ktoré pravidlá slovenského pravopisu obsahujú. My, rodení Slováci, sme už na ne zvyknutí, a pokladáme za normálne, že úplne spisovne u nás nehovorí asi nikto.

Popravde, nám to celkom vyhovuje.

Celá naša spoločnosť je popretkávaná výnimkami, nielen jazykovými, ale aj zákonnými, na výnimky narážame všade, kam vkročíme a preto sa tu na nič nemôžeme spoľahnúť. Na Slovensku čierna farba môže, ale aj nemusí byť čiernou, pravda pravdou a lož lžou. Policajt tu môže byť zločincom, hlupák mudrcom a drzý zlodej uznávaným podnikateľom. Pravdaže, takýto stav spoločnosti sa odráža aj na nás. Nikomu a ničomu neveríme, nikoho a nič si nevážime, o všetkom pochybujeme. Ak niekomu ešte zbytky súdnosti velia pomenovať veci pravým menom, prípadne zastať sa obetí nejakej nemorálnosti, býva sám napadnutý, potrestaný, či aspoň zosmiešnený, a to nezriedka aj tými, ktorých sa zastal. Je preto pochopiteľné, že čestný a statočný človek tu iba trpí a tí, ktorí to s nami mysleli dobre už zväčša odišli za hranice. Zostali tu len veľkohubí táraji, ktorých my, Slováci, priam milujeme, a prefíkaní podvodníci, ktorí z tohto stavu vedia vytĺcť kapitál – lebo za hlúposť sa platí.

Nevieme, čo s tým.

Nie sme schopní sa dohodnúť.

Hoci všetci hovoríme po slovensky, nerozumieme si.

V starovekom Babylone vraj boh potrestal ľudí za to, že chceli postaviť vežu, ktorou by sa k nemu priblížili. Potrestal ich tak, že im zmiatol jazyky, aby sa nemohli dohovoriť.

Neviem, za čo boh potrestal tým istým trestom aj nás.

Veď my žiadnu vežu nestaviame…

 

S hejtermi sa nekamarátim

16.10.2020

Nakazených pribúda raketovým tempom. Už nie sme tou krajinou, ktorú pred polrokom obdivovali za jej disciplínu a skvelé výsledky v boji s pandémiou. Prepadávame sa do bahna čoraz viac. Prečo? Nuž nielen pre nedostatočné opatrenia vlády, ktorá z empatie k občanom nevyhlásila tie opatrenia skôr, ale hlavne pre čoraz väčší hnev či až nenávisť tých občanov k [...]

Načo zachraňovať životy?

13.10.2020

„Lebo človek v svojej zlobe je ukrutnejší a zaťatejší ako krokodíl. Jeho srdce je tvrdšie ako kameň, jeho márnivosť ničotnejšia ako prach. Ponor ho do rieky, a len čo mu uschnú šaty, bude taký istý ako predtým. Vrhni ho do smútku a sklamania, a keď sa zviecha, bude zasa taký istý ako predtým…“ (Egypťan Sinuhe) Celý život komusi pomáham. [...]

Čo je dôležitejšie ako život?

05.10.2020

Tak už sme ťa pochovali. Nepomohla ti ani najmodernejšia technika. Odpojili ťa od prístrojov, preložili tvoje bezvládne telo na vozík a previezli z Jisky do márnice. Nikdy za života nebol o teba taký záujem, pohrebné služby sa takmer pobili o to tvoje telo a hyeny v ľudskej koži s vidinou kšeftu ťa uchmatli iným, ale napokon všetko dobre dopadlo. Dobre znamená [...]

Peter Pellegrini

Pellegrini: Hovoríme nie rušeniu právu veta, migračným kvótam, hovoríme áno mierovým inicatívam a solidarite v EÚ

01.05.2024 15:15

Na Sviatok práce, sa už nemusí hovoriť o vysokej nezamestnanosti, ale o potrebe dobrej práce za dobrý plat, uviedol budúci prezident Pellegrini.

Hrad / Likava /

Hrad Likava obnovia za milióny eur. Areál sprístupnia viac verejnosti, pribudne aj novinka

01.05.2024 15:15

Žilinský samosprávny kraj financie získal z projektu slovensko-českej cezhraničnej spolupráce.

Kyrgyzstan Summit CIS

Po masakre pri Moskve Putin vyháňa z Ruska Tadžikov. Mohol by podmínovať pevnú pôdu pod ich prezidentom?

01.05.2024 15:00

Občania Tadžikistanu majú veľký problém dostať sa cez ruské štátne hranice. Aké dôsledky môže mať nehostinnosť Ruska pre vývoj v ich krajine?

Čaňa

Po požiari príbytkov v Čani umiestnili v miestnej telocvični 45 ľudí vrátane 24 detí

01.05.2024 14:57

Obec podľa starostu zatiaľ mimoriadnu situáciu neplánuje vyhlásiť.

nautilus

Nejasné správy o zlatých muškách

Štatistiky blogu

Počet článkov: 564
Celková čítanosť: 1648561x
Priemerná čítanosť článkov: 2923x

Autor blogu

Archív