Založ si blog

Machrovina

 

Machrovina je významný fenomén ľudského správania, zasahujúci medziľudské vzťahy viac, ako sme ochotní si pripustiť. A nielen medziľudské, ale aj priam medzinárodné. Veď ako inak sa dá chápať to, že mnohí príslušníci svojbytných a starých národov sa prispôsobujú chovaniu anglosaských kultúr, hoci ich vlastná kultúra je často bohatšia a hodnotnejšia ako tá, ktorú napodobňujú. Dá sa možno pochopiť, že v puberte sú mládenci k machrovaniu náchylní, lebo to je vek, kedy sa mladí samci oddávna snažili o vyniknutie v rámci kmeňa a o upútanie pozornosti samičiek, dnes je ale takéto chovanie bežné aj vo veku, kedy by už, ako sa hovorí, mali mať rozum.

Spôsobov machrovania je veľa. Od tzv. značkového oblečenia, cez účesy, až po drahé autá, niekoľkonásobne drahšie ako tie, ktoré ich do cieľa dovezú rovnako. Machrovaním je aj kupovanie iných drahých vecí len preto, lebo sú vyrobené v Amerike, hoci často kvalitnejšie sa vyrábajú aj v ich domovine. Prečo pijeme drahú škótsku whisky, keď naša slivovica je kvalitnejšia? Prečo sme ochotní dať oveľa viac za odev s malou nášivkou s anglickým nápisom, než za ten bez nášivky? Prečo počúvame iba anglickú hudbu, ktorej textom ani nerozumieme, ako našu, ktorej rozumieme? Prečo potrebujeme kupovať predražené pc západnej značky, keď rovnako kvalitné dostaneme aj iných značiek? Prečo sme sa dali nachytať na finty zahraničných obchodníkov o tzv. značkovom tovare, keď aj tak sa všetko vyrába v Číne? Prečo platíme oveľa viac za drahé šmejdy, ako za našu vlastnú kvalitu? Prečo konzumujeme sójové a škrobové granuláty radšej ako skutočné potraviny? Len pre ten obal? Je pre nás machrovanie dôležitejšie ako zdravý rozum?

Machrovanie kriví medziľudské vzťahy viac ako čokoľvek iné. Už v školskom veku sa deti kastujú podľa odevov a vychovávame z nich snobov. A to prosím každú chvíľu počúvame o šetrení planéty, ekologickej záťaži a pandémii nadvýroby. Machrovanie pomáha bohatým krajinám ešte viac bohatnúť na úkor chudobnejších. Prečo pomáhame nafúkaným boháčom nafúknuť sa ešte viac, až sa z nás smejú. Sme naozaj takí sprostí? Je znakom moderného človeka podceňovanie vlastného národa a pchanie sa do zadku inému? Čo takto ľudská dôstojnosť? Prečo sa hanbíme za to, kto sme? Lebo nemáme machrovanie v krvi? Je to snáď spôsob, ako zakryť komplexy z vlastnej malosti? Sme naozaj takí malí?

S hejtermi sa nekamarátim

16.10.2020

Nakazených pribúda raketovým tempom. Už nie sme tou krajinou, ktorú pred polrokom obdivovali za jej disciplínu a skvelé výsledky v boji s pandémiou. Prepadávame sa do bahna čoraz viac. Prečo? Nuž nielen pre nedostatočné opatrenia vlády, ktorá z empatie k občanom nevyhlásila tie opatrenia skôr, ale hlavne pre čoraz väčší hnev či až nenávisť tých občanov k [...]

Načo zachraňovať životy?

13.10.2020

„Lebo človek v svojej zlobe je ukrutnejší a zaťatejší ako krokodíl. Jeho srdce je tvrdšie ako kameň, jeho márnivosť ničotnejšia ako prach. Ponor ho do rieky, a len čo mu uschnú šaty, bude taký istý ako predtým. Vrhni ho do smútku a sklamania, a keď sa zviecha, bude zasa taký istý ako predtým…“ (Egypťan Sinuhe) Celý život komusi pomáham. [...]

Čo je dôležitejšie ako život?

05.10.2020

Tak už sme ťa pochovali. Nepomohla ti ani najmodernejšia technika. Odpojili ťa od prístrojov, preložili tvoje bezvládne telo na vozík a previezli z Jisky do márnice. Nikdy za života nebol o teba taký záujem, pohrebné služby sa takmer pobili o to tvoje telo a hyeny v ľudskej koži s vidinou kšeftu ťa uchmatli iným, ale napokon všetko dobre dopadlo. Dobre znamená [...]

medveď

Odstrelom problémového medveďa v L. Mikuláši sa bude zaoberať enviropolícia

23.04.2024 12:55

Občianska iniciatíva My sme les spochybňuje, že pri Liptovskom Mikuláši došlo k usmrteniu správneho medveďa.

Pellegrini

Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho

23.04.2024 12:36

Udalosťou sa zaoberá česká Bezpečnostná informačná služba a ďalšie úrady.

Russia Ukraine War Struggling Farmer

Zelenskyj umožňuje stíhať veľkých gaunerov. Ministra podozrievajú, že okradol štát o hektáre pôdy

23.04.2024 12:18

Skupina organizovaného zločinu na čele so šéfom vládneho agrorezortu podľa vyšetrovateľov ukradla pozemky v celkovej hodnote 6,85 milióna eur.

Súdna rada

Súdna rada je aktuálne v kompletnom zložení, budúce nominácie nebude komentovať

23.04.2024 12:01

Dvaja z aktuálnych členov súdnej rady, ktorých v minulosti zvolila do funkcie NR SR, však budú túto stredu vypočutí pred ústavnoprávnym výborom.

nautilus

Nejasné správy o zlatých muškách

Štatistiky blogu

Počet článkov: 564
Celková čítanosť: 1645514x
Priemerná čítanosť článkov: 2918x

Autor blogu

Archív