Založ si blog

O komplexoch, mindrákoch a depkách

 

Tie potvory pozná snáď každý. Usalašia sa vám v hlave a šarapatia hoci aj celý život. Aj keď dôvody, pre ktoré vznikli, už pominú. Tak, ako matka fajčiarka ohrozuje svoje dieťa ešte prv, ako sa narodí, tak potom po narodení ovplyvňuje jeho psychiku často až do neskorej dospelosti. V jednej krčme štvrtej kategórie kdesi na Orave som videl ženu zjavne krátko pred pôrodom takú spitú, že nevládala stáť na nohách. Aké je dnes dieťa, ktoré porodila? A oveľa neskôr som stretol inú s už dospelými deťmi, ktorá ešte stále zo svojich životných mindrákov obviňovala svoju matku. Nedokážem posúdiť, nakoľko právom a nakoľko len neustálym pripomínaním si niekdajších krívd, ale poznám aj takú, taktiež už v babkovskom veku, v ktorej domnelé krivdy časom nielenže neodzneli, ale naopak narástli, takže nebola ochotná ísť svojej mame ani na pohreb. Ani tomu nerozumiem. Mama je niekto, kto mi dal život a ak som dospelý, je len na mne, ako s ním naložím. Vyhovárať sa celý život na niekoho svedčí o mojej neschopnosti poradiť si sám so sebou, ako aj o presúvaní zodpovednosti za vlastné zlyhania.

Dôvody ku komplexom sú všemožné. Niekomu sa zdá, že ho osud neobdaril krásou a nadáva na tú do neba volajúcu nespravodlivosť, ale tým trpia aj vychýrené krásavice. Iný si zasa myslí, že nedostal príležitosť vyniknúť a stať sa slávnym, hoci je presvedčený, že schopnosti na to má. Takými mindrákmi trpia ale aj slávne osobnosti, ktorým ich slávu kdekto závidí, dokonca v oveľa väčšej miere ako bežní smrteľníci, mnohí boli a sú závislí na drogách a niektorí ich ťarchu neuniesli a spáchali samovraždu. Zjavne každá svetská sláva vyzerá nebesky len zvonku, zvnútra je to skôr peklo. Dôvody ku komplexom ale bývajú aj oveľa obyčajnejšie. Ten, kto je malý, závidí vysokým, dlháň by zasa privítal trocha menší vzrast, tučný chce byť chudý a chudý nevie pribrať. Kdekto cíti, že nedokáže napísať taký blog, ako ktosi iný, a to v ňom vyvolá nutkavú túžbu ponížiť ho, aby sám vynikol. Vidíme to denne v komentároch. Ľudská túžba vyniknúť a byť originálny je o to silnejšia, o čo väčšia konkurencia tu je. Je nás už vyše sedem miliárd.

Celoživotnú depku môže spôsobiť aj pohlavie. Veľa žien by chcelo byť mužmi a pokladajú za nespravodlivé, že sa narodili ako ženy. Je pravdou, že byť ženou prináša so sebou veľa starostí a často aj veľa trápení a oproti mužom aj oveľa viac nárokov na zodpovednosť, keďže sú nositeľkami života, a nie vždy sa im za to dostáva dosť ocenenia. Iste, sú k depkám aj oprávnené dôvody. To preto niektoré tradičnú úlohu ženy odmietajú a svoju slobodu nemienia zväzovať konvenciami či takzvanými ženskými úlohami. Len ony samy však vedia, či im ich život pripadá šťastný a spokojný. Pokiaľ viem, väčšinou nie.

Komplexami postihnutý človek býva často pomstychtivý. Rád hľadá nepriateľa, zodpovedného za svoje „nešťastia“, a keď ho nájde, nasype naňho všetku svoju ukrivdenosť, bez ohľadu na to, že dotyčný nemá ani tušenia, o čo ide. Nezriedka to býva ten najbližší, partner. Ak to nechápe, obviní ho z bezcitnosti. Takéto chovanie má za následok mnohé neporozumenia, ba až rozvrat manželstva. Ak to praktizuje aj na iných, odpudí si aj ľudí, ktorí ju majú radi, a potom si sťažuje, že ju nikto nechápe.

Normálny ľudský jedinec sa komplexov z mladosti zbaví ešte pred koncom puberty. Akékoľvek neskoršie utrpenie z minulosti sa podobá na povestné rýpanie sa v h.vne. Čím viac, tým viac smrdí. A sebaľútosť zabíja spokojnú budúcnosť. Život je dosť zložitý aj bez toho. Starosti, problémy a depky treba vyriešiť a zbaviť sa ich. A neriešiť to, čo vyriešiť neviem. Inak si otrávim aj chvíle, keď môžem byť šťastný …

S hejtermi sa nekamarátim

16.10.2020

Nakazených pribúda raketovým tempom. Už nie sme tou krajinou, ktorú pred polrokom obdivovali za jej disciplínu a skvelé výsledky v boji s pandémiou. Prepadávame sa do bahna čoraz viac. Prečo? Nuž nielen pre nedostatočné opatrenia vlády, ktorá z empatie k občanom nevyhlásila tie opatrenia skôr, ale hlavne pre čoraz väčší hnev či až nenávisť tých občanov k [...]

Načo zachraňovať životy?

13.10.2020

„Lebo človek v svojej zlobe je ukrutnejší a zaťatejší ako krokodíl. Jeho srdce je tvrdšie ako kameň, jeho márnivosť ničotnejšia ako prach. Ponor ho do rieky, a len čo mu uschnú šaty, bude taký istý ako predtým. Vrhni ho do smútku a sklamania, a keď sa zviecha, bude zasa taký istý ako predtým…“ (Egypťan Sinuhe) Celý život komusi pomáham. [...]

Čo je dôležitejšie ako život?

05.10.2020

Tak už sme ťa pochovali. Nepomohla ti ani najmodernejšia technika. Odpojili ťa od prístrojov, preložili tvoje bezvládne telo na vozík a previezli z Jisky do márnice. Nikdy za života nebol o teba taký záujem, pohrebné služby sa takmer pobili o to tvoje telo a hyeny v ľudskej koži s vidinou kšeftu ťa uchmatli iným, ale napokon všetko dobre dopadlo. Dobre znamená [...]

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

APTOPIX Russia Belarus

Prečo Lukašenko vyvracia Putinovu ukrajinskú verziu teroru? Útočníci z Crocusu chceli utiecť do Bieloruska, tvrdí

28.03.2024 16:00

Diktátor Alexandr Lukašenko svojím vyhlásením, že teroristi od podmoskovskej haly Crocus pôvodne unikali smerom do Bieloruska, podkopal naratív Kremľa o ukrajinskej stope.

SR Bratislava politika vláda 19. schôdza BAX

Poslanci z SNS predložili zmeny v zákone o neziskových organizáciách

28.03.2024 15:53

Novela hovorí aj o právomoci Ministerstva vnútra SR rozpustiť občianske združenie.

nautilus

Nejasné správy o zlatých muškách

Štatistiky blogu

Počet článkov: 564
Celková čítanosť: 1639529x
Priemerná čítanosť článkov: 2907x

Autor blogu

Archív