Založ si blog

Orbis pictus

Je všade okolo nás.

Rozplazil sa nám nenápadne do života a ovládol naše mysle viac ako skutočný svet, podmanil si naše myslenie a nahradil vitálne funkcie tela virtuálnymi.

Orbis pictus.

Hollywood sveta  a raj srdca.

Prevýchova pokračuje. Už za ňou nemusíme chodiť, moderná technika presťahovala kinosály do našich obývačiek, čím nás ešte viac odtrhla od našich blížnych a naše mysle zatiahla do svojich … výmyslov. Prežívame dobrodružstvá filmových hrdinov intenzívnejšie ako svoje vlastné, ktoré nám naraz pripadajú malicherné a trápne, takže ich ani neriešime. Náš jazyk opakuje frázy, odpočuté z filmov a naše konanie korešponduje z chovaním modrého Avatara, ktorého existenciu sme akceptovali len vďaka filmu.

Nič nie je nemožné !

Splňte si svoje sny !

Čo na tom, že pritom zmeníme skutočnosť na sen?

Snívame.

Svoj vlastný život už žijeme len ak zostane čas. Alebo ak nás skutočnosť vyfacká tak, až to bolí. Alebo ak ten náš život žije za nás niekto iný, stará sa o naše potreby, aby sme my mohli ďalej snívať. Dobrovoľne sme pred realitou ušli do Matrixu a naše zmysly prestali fungovať, ušli sme pred týmto svetom do sveta snov a strácame s ním kontakt.

Drogy.

Úteky.

Prestali sme veriť pravdám, overeným stáročiami, prestali sme veriť aj vlastnej  rodine  a primkli sa k svetu, ktorý ktosi vymyslel preto, aby nás ovládol. Darí sa mu to čoraz viac. Úspešne spolupracujeme. Túžime po tom, aby nám niekto povedal, že tento svet nie je skutočný. Túžime po tom, aby nebol skutočný. Túžime vykričať všetky svoje krivdy ústami filmového hrdinu, ktorý je práve In. Túžime bojovať proti Ohyzdom či lietať na metle a naháňať zlatú loptičku, lebo náš skutočný život je fádny, boľavý a nespravodlivý. Máme len jeden, preto si ho chceme užiť. Nasadíme si okuliare trojrozmerného sveta aj preto, aby sme sa ešte dôkladnejšie izolovali od okolia. Chceme žiť svoj sen. Pozeráme na obrazovku a nachádzame tam to, čo v skutočnom živote nie je. Niekto nám ponúka to, čo chceme vidieť. Niekto nás úspešne odtŕha od reálneho sveta okolo nás a balí nás do ligotavej fólie našich vlastných túžob, do sveta, v ktorom dobro víťazí nad zlom a spravodlivosť je pre všetkých.

Všetko sa dobre skončí.

Verím tomu.

To železničné priecestie preletím skôr, ako tam bude vlak. A v očiach frajerky budem frajer. Ak skopem toho šikmookého cudzinca, zvíťazím nad celý svetom. A stanem sa celebritou. Aj ja budem v televízore. Ak chcem byť Rambo, nesmiem byť mäkký. Odvážnym šťastie praje. Stačí sa vyzliecť a prebehnúť po štadióne.

Byť slávna je také ľahké.

Hlavne ujsť z tohto sveta a ukázať sa mu, hlavne nebyť len jedným z milióna.

Svet farebných obrázkov je v každej obývačke…

 

S hejtermi sa nekamarátim

16.10.2020

Nakazených pribúda raketovým tempom. Už nie sme tou krajinou, ktorú pred polrokom obdivovali za jej disciplínu a skvelé výsledky v boji s pandémiou. Prepadávame sa do bahna čoraz viac. Prečo? Nuž nielen pre nedostatočné opatrenia vlády, ktorá z empatie k občanom nevyhlásila tie opatrenia skôr, ale hlavne pre čoraz väčší hnev či až nenávisť tých občanov k [...]

Načo zachraňovať životy?

13.10.2020

„Lebo človek v svojej zlobe je ukrutnejší a zaťatejší ako krokodíl. Jeho srdce je tvrdšie ako kameň, jeho márnivosť ničotnejšia ako prach. Ponor ho do rieky, a len čo mu uschnú šaty, bude taký istý ako predtým. Vrhni ho do smútku a sklamania, a keď sa zviecha, bude zasa taký istý ako predtým…“ (Egypťan Sinuhe) Celý život komusi pomáham. [...]

Čo je dôležitejšie ako život?

05.10.2020

Tak už sme ťa pochovali. Nepomohla ti ani najmodernejšia technika. Odpojili ťa od prístrojov, preložili tvoje bezvládne telo na vozík a previezli z Jisky do márnice. Nikdy za života nebol o teba taký záujem, pohrebné služby sa takmer pobili o to tvoje telo a hyeny v ľudskej koži s vidinou kšeftu ťa uchmatli iným, ale napokon všetko dobre dopadlo. Dobre znamená [...]

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

FTX Bankman Fried

Zakladateľ kryptomenovej burzy FTX ide na 25 rokov do väzenia, klientov obral o 10 miliárd dolárov

28.03.2024 17:13, aktualizované: 17:41

Americká justícia označila prípad za jeden z najväčších podvodov v americkej histórii.

nautilus

Nejasné správy o zlatých muškách

Štatistiky blogu

Počet článkov: 564
Celková čítanosť: 1639554x
Priemerná čítanosť článkov: 2907x

Autor blogu

Archív