Založ si blog

Pravda pravdúca na Pravde

 

Ľudský jazyk je zázračný nástroj. Dokáže opísať vec, pomenovať jav, vyjadriť pocit. Dokáže oznamovať, pýtať sa, dokáže aj klamať. Nie inak je tomu s prejavom písomným, iba s tým rozdielom, že kým pri ústnom podaní nás k pravdivosti zdieľaného navigujú aj neverbálne prejavy, pri čítaní tieto znaky chýbajú. O to ľahšie podľahneme nepravde a zavádzaniu.

Dnes celým Slovenskom rezonuje vražda mladého novinára a jeho priateľky. Hovoríme o nej, píšeme. Celý národ je zhrozený. Ako sa toto mohlo stať? Kto dokáže urobiť čosi také? Kto za to môže? Vymýšľame, predikujeme, zaujímame postoje. A z hlbín svojho presvedčenia dolujeme vinníka. Ešte nič nevieme, ale názor už máme.

Stav objektívnej informovanosti je u nás katastrofálny. Čím viac médií, tým ťažšie je dopátrať sa pravdy. Dnes môže vyjadriť svoj názor prakticky každý, aj psychicky chorý človek sa môže vyjadriť k čomu chce. Právo na názor je tým, na čo si nedáme siahnuť. A nerozmýšľame nad tým, akú stopu v nás to vyjadrenie zanechalo, ako nás ovplyvnilo. Už sme si zvykli čítať a sledovať len tie informácie, ktoré sú v súlade s naším presvedčením, iné odmietame. Často až agresívne. Ohýbame si chuderku pravdu podľa svojich predstáv a objektivita nás netrápi. Túžba presadiť svoj názor a pošliapať názor iného je silnejšia než túžba po pravde a vynášame súdy bez toho, aby sme sa zaoberali faktami. Lebo aj interpretácia faktov sa dá prekrútiť. Nečudo. V tej mäteži rôznych právd sa nevyzná – ako sa hovorí – ani divá sviňa. Riaditeľ organizácie Novinári bez hraníc povedal vraj dvakrát, že pán Fico by sa mal novinárom ospravedlniť, tlačový odbor úradu vlády o tom nevie nič. Talianski prokurátori vraj varovali naše úrady pred mafiou, ale pán Gašpar povedal, že naopak, oni požiadali taliansku políciu o pomoc, ale tí nereagovali. Kto tu klame? Alebo je to len hra so slovíčkami? Tak načo sú všetky masmédiá, ak si musíme aj tak hľadať pravdu kdesi v hlbinách vlastného názoru?

Ľudský jazyk je zázračný nástroj. Dokáže zázračne zatieniť pravdu, dokáže prekrútiť fakty a ovplyvniť myslenie miliónov ľudí. Siedma veľmoc nás manipuluje ako sa jej zachce a boj majiteľov médií o svoju pravdu v nás zanecháva ruiny dôvery v komunikačné prostriedky ako ešte nikdy. Z nástroja na šírenie pravdy sa stala zbraň hromadného ničenia. Nielen myslenia, ale aj fyzickej existencie. Koľkí z nás ešte za pravdu zomrú?

S hejtermi sa nekamarátim

16.10.2020

Nakazených pribúda raketovým tempom. Už nie sme tou krajinou, ktorú pred polrokom obdivovali za jej disciplínu a skvelé výsledky v boji s pandémiou. Prepadávame sa do bahna čoraz viac. Prečo? Nuž nielen pre nedostatočné opatrenia vlády, ktorá z empatie k občanom nevyhlásila tie opatrenia skôr, ale hlavne pre čoraz väčší hnev či až nenávisť tých občanov k [...]

Načo zachraňovať životy?

13.10.2020

„Lebo človek v svojej zlobe je ukrutnejší a zaťatejší ako krokodíl. Jeho srdce je tvrdšie ako kameň, jeho márnivosť ničotnejšia ako prach. Ponor ho do rieky, a len čo mu uschnú šaty, bude taký istý ako predtým. Vrhni ho do smútku a sklamania, a keď sa zviecha, bude zasa taký istý ako predtým…“ (Egypťan Sinuhe) Celý život komusi pomáham. [...]

Čo je dôležitejšie ako život?

05.10.2020

Tak už sme ťa pochovali. Nepomohla ti ani najmodernejšia technika. Odpojili ťa od prístrojov, preložili tvoje bezvládne telo na vozík a previezli z Jisky do márnice. Nikdy za života nebol o teba taký záujem, pohrebné služby sa takmer pobili o to tvoje telo a hyeny v ľudskej koži s vidinou kšeftu ťa uchmatli iným, ale napokon všetko dobre dopadlo. Dobre znamená [...]

Rusko Ukrajina Putin výcvikové stredisko návšteva uarus

Dvaja ruskí vojaci sa priznali ku chladnokrvnej trojnásobnej vražde. Zabili starostku aj ich kolegu

26.04.2024 10:10

Páchatelia v snahe zamaskovať zločin telo poliali horľavinou a potom do domu vhodili granát, ktorého výbuch spôsobil požiar.

Andrej Danko, upratovanie Dúbravky,

Danko upratuje Dúbravku. Zaplatil pokutu tisíc eur a chce ukázať dôkaz o vylomenom zube

26.04.2024 09:26, aktualizované: 09:41

Danko sa zaviazal zametať Dúbravku potom ako v januári zdemoloval semafor a z miesta činu ušiel. Nájsť sa ho podarilo podľa olejovej škrvny.

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Európa poslala Kyjevu miliardy, dieru po USA to nezacelilo. Grécko nedá Ukrajine svoje Patrioty

26.04.2024 06:25, aktualizované: 10:15

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

nautilus

Nejasné správy o zlatých muškách

Štatistiky blogu

Počet článkov: 564
Celková čítanosť: 1646380x
Priemerná čítanosť článkov: 2919x

Autor blogu

Archív