Založ si blog

Teória užitočnosti

 

Teória užitočnosti nie je žiadna teória, ale čistá a jednoznačná prax. To len myslenie ľudí je čoraz komplikovanejšie, zamotanejšie a mútnejšie, takže rozoznať dnes skutočnosť od fikcie je čoraz ťažšie. Zdravý rozum či jeho fragmenty, občas ešte prebleskujúce zo záplavy účelových klamstiev a mystifikácií, ktorými je prešpikovaný každý deň našej radostnej súčasnosti, nám hovorí niečo iné ako  náš mozog, zmagorený tými nezmyslami, a dostávame sa do rozporu, v ktorom sa občas zamotá aj zdanlivo duševne celkom zdravý človek.

Prax teórie užitočnosti vraví, že človek hodnotný pre ostatných je ten, ktorý prispeje niečím, spravidla praktickým, k tomu, aby sa iným členom spoločnosti uľahčil život, zlepšili podmienky, aby sa cítili lepšie. Zhodnotiť užitočnosť toho-ktorého člena spoločnosti pre ostatných nie je ťažké, a ak by existoval aj praktický spôsob hodnotenia, výsledky by boli všetkým jasné. Všetci sa predsa potrebujú najesť, obliecť či skryť pred nepriazňou počasia. Preto prínos ľudí, ktorí zabezpečujú ostatným jedlo, odev či strechu nad hlavou, je nespochybniteľný, a podľa toho by mal byť aj ocenený. A naopak tí, ktorí svojím konaním bránia ostatným v plnohodnotnom či lepšom živote, by mali byť rovnako po zásluhe ohodnotení. Spravodlivosť je predsa jednou z našich základných túžob a snáh. Aká je však skutočnosť?

Spravodlivosť na tejto planéte skončila, myslím, s vynálezom peňazí. Tak, ako je tomu zakaždým, keď sa medzi výrobok a spotrebiteľa postaví sprostredkovateľ. Systém zástupných hodnôt obrátil spravodlivosť hore nohami a zrelativizoval každú dovtedy nespochybniteľnú pravdu. Začala éra života „akoby“. Život „akoby“ presúva hodnoty skutočné na hodnoty zástupné. Ty mi dáš ovcu a ja ti dám za ňu papieriky, za ktoré ti niekto iný môže dať niečo, čo potrebuješ. Ak by tento systém fungoval dokonale, nebol by problém, lenže…lenže tento systém bol vytvorený práve preto, aby nefungoval. Aby sa vytvoril priestor pre špekulantov s nečistými úmyslami, ktorí majú v pláne iných podviesť, oklamať, okradnúť. Systém zástupných hodnôt je založený na viere. Viera v rukách špekulantov je silná zbraň. Umožňuje okrádať spoluobčanov o materiálne statky a uviesť ich do otroctva a odkázanosti nielen fyzickej, ale aj duchovnej. Umožňuje kupčiť s nádejou na lepší život, ako aj na lepšiu smrť. Umožňuje parazitovanie na dôvere tých, ktorí vytvárajú skutočné hodnoty v prospech podvodníkov, ktorí nedokážu nič iné, len priživovať sa na nich. Napriek tomu kupčenie s dôverou nebolo zahrnuté ani do desatora, ani do zoznamu smrteľných hriechov…hoci tam nepochybne patrí.

Nespravodlivosť sa, napriek rozvoju ľudskej spoločnosti, rozmáha čoraz viac. Zástupné hodnoty už prekonávajú tie skutočné, virtualita potláča prirodzené ľudské zmysly a viera v nezmysly dosahuje gigantické rozmery. Kupčenie s nádejou stavia tvorcov nepostrádateľných životných hodnôt do pozície sluhov tých, ktorí dokážu s nimi vybabrať. Užitoční ľudia sú pokladaní za hlupákov, ktorí nevedia nič iné, len pracovať. Podvod ovládol celú ľudskú populáciu, zničil vzťah k hodnotám a pokrivil úsudok každého z nás. Ak sa tento trend nezmení, nebude nikto, kto by napiekol chlieb či postavil dom, zato všade bude plno prostredníkov a obchodníkov… až do chvíle, keď už nebude čo predávať. Čo bude potom?

S hejtermi sa nekamarátim

16.10.2020

Nakazených pribúda raketovým tempom. Už nie sme tou krajinou, ktorú pred polrokom obdivovali za jej disciplínu a skvelé výsledky v boji s pandémiou. Prepadávame sa do bahna čoraz viac. Prečo? Nuž nielen pre nedostatočné opatrenia vlády, ktorá z empatie k občanom nevyhlásila tie opatrenia skôr, ale hlavne pre čoraz väčší hnev či až nenávisť tých občanov k [...]

Načo zachraňovať životy?

13.10.2020

„Lebo človek v svojej zlobe je ukrutnejší a zaťatejší ako krokodíl. Jeho srdce je tvrdšie ako kameň, jeho márnivosť ničotnejšia ako prach. Ponor ho do rieky, a len čo mu uschnú šaty, bude taký istý ako predtým. Vrhni ho do smútku a sklamania, a keď sa zviecha, bude zasa taký istý ako predtým…“ (Egypťan Sinuhe) Celý život komusi pomáham. [...]

Čo je dôležitejšie ako život?

05.10.2020

Tak už sme ťa pochovali. Nepomohla ti ani najmodernejšia technika. Odpojili ťa od prístrojov, preložili tvoje bezvládne telo na vozík a previezli z Jisky do márnice. Nikdy za života nebol o teba taký záujem, pohrebné služby sa takmer pobili o to tvoje telo a hyeny v ľudskej koži s vidinou kšeftu ťa uchmatli iným, ale napokon všetko dobre dopadlo. Dobre znamená [...]

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.

R1 BB - Slovenská Ľupča, kameň, poklepanie

Odštartovali výstavbu dôležitej cesty na R1. Šoféri sa však na tri roky musia obrniť trpezlivosťou

23.04.2024 18:52

Preťažený úsek, na ktorom pomerne často dochádzalo aj k nehodám, sa konečne skvalitní. Nová štvorprúdová rýchlostná cesta by mala byť hotová do dva a pol roka.

nautilus

Nejasné správy o zlatých muškách

Štatistiky blogu

Počet článkov: 564
Celková čítanosť: 1645562x
Priemerná čítanosť článkov: 2918x

Autor blogu

Archív