Založ si blog

Anjeli a démoni

 

Hovorí sa, že na svete žijú dva druhy ľudí: jedni ťahajú, iní sa vezú. Tí prví postavili tento svet, živia ho, kŕmia, obliekajú. Tí druhí búrajú, ničia, parazitujú. Kým niekto v pote tváre dobíja chlieb každodenný nielen pre seba, ale pre všetkých, iný len konzumuje a škodí.

Kedysi to bolo jednoduchšie, čo si zaseješ, to si aj zožneš. S rozvojom spoločnosti sa ale všetko skomplikovalo, systém zástupných hodnôt vytvoril kastu parazitov a okradol všetkých, ktorí hodnoty vytvárajú. Peniaze zničili celý prirodzený spôsob života a dali mocnú zbraň do rúk všetkým, ktorým sa pracovať nechce, zato sa neštítia okrádať tých, čo tie hodnoty vytvárajú. Prirodzená morálka skapala. Obchodníci s dažďom povýšili svoje podvody na umenie a dnes si žijú oveľa lepšie ako tí, čo im pečú chlieb, hoci bez nich by skapali od hladu. Nová morálka už užitočnosť neuznáva, ba vysmieva sa z nej, a chlieb každodenný leží v blate pošliapaný čižmami tých, čo sa ženú za papierovými obrázkami prezidentov. Za peniaze sa dá kúpiť čokoľvek, život, zdravie aj morálka. Svetu vládnu zástupcovia. Tomuto cez peniaze, tomu druhému cez zástupcov božích. Aj prirodzená ľudská viera v dobro a spravodlivosť sa dá speňažiť. Ovečky božie sú denne masírované dojímavými príbehmi ešte väčších chudákov, aby pochopili, že im je vlastne dobre a masmédiá ich zaplavujú hrôzami len preto, aby ich udržali v strachu a vďačnosti za to, že môžu žiť a pracovať v mieri. Kým je stádo poslušné a dojí, bačovi je hej.

Tento svet nie je spravodlivý. Čoraz viacerí sa prispôsobujú novej morálke, prestávajú ťahať a naskakujú na voz. Zrobení rodičia sa snažia svojim deťom zabezpečiť ľahší život, ako mali oni, takže deti už často ťahanie ani nepoznajú. Chcú robiť len to, čo ich baví. Je príjemné žiť s vedomím, že chlieb narástol v obchode, stačí mať peniaze a je tvoj. Je príjemné neriešiť to nepríjemné. Len hlupák pracuje. Šikovný zarába peniaze.

Tento svet držia na nohách a v chode ľudia, ktorí vstávajú ráno o piatej alebo aj skôr, brodia sa v snehovej brečke a v daždi na autobusovú zastávku, aby spolu s inými nevyspatými a ešte od včerajška unavenými ľuďmi šli do práce, nechali na seba vrieskať cudzími pánmi za to, že nedrú ešte viac, a to len preto, aby mali na chlieb pre svoje deti. Iní anjeli s polámanými krídlami práve odchádzajú z nočnej, kde namiesto spánku piekli ten chlieb a koláče pre démonov. Tí v tej chvíli po prehýrenej noci ulíhajú do svojich postelí s baldachýnom, zatiaľ čo na ich finančných kontách práve pribudlo tisíc bochníkov chleba, ktoré nikdy nedokážu zjesť. A je ich čoraz viac. Čoraz viacerí naskakujú na voz a chcú sa viezť.

Taký je svet ľudí na tejto planéte…

 

S hejtermi sa nekamarátim

16.10.2020

Nakazených pribúda raketovým tempom. Už nie sme tou krajinou, ktorú pred polrokom obdivovali za jej disciplínu a skvelé výsledky v boji s pandémiou. Prepadávame sa do bahna čoraz viac. Prečo? Nuž nielen pre nedostatočné opatrenia vlády, ktorá z empatie k občanom nevyhlásila tie opatrenia skôr, ale hlavne pre čoraz väčší hnev či až nenávisť tých občanov k [...]

Načo zachraňovať životy?

13.10.2020

„Lebo človek v svojej zlobe je ukrutnejší a zaťatejší ako krokodíl. Jeho srdce je tvrdšie ako kameň, jeho márnivosť ničotnejšia ako prach. Ponor ho do rieky, a len čo mu uschnú šaty, bude taký istý ako predtým. Vrhni ho do smútku a sklamania, a keď sa zviecha, bude zasa taký istý ako predtým…“ (Egypťan Sinuhe) Celý život komusi pomáham. [...]

Čo je dôležitejšie ako život?

05.10.2020

Tak už sme ťa pochovali. Nepomohla ti ani najmodernejšia technika. Odpojili ťa od prístrojov, preložili tvoje bezvládne telo na vozík a previezli z Jisky do márnice. Nikdy za života nebol o teba taký záujem, pohrebné služby sa takmer pobili o to tvoje telo a hyeny v ľudskej koži s vidinou kšeftu ťa uchmatli iným, ale napokon všetko dobre dopadlo. Dobre znamená [...]

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 08:14

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

nautilus

Nejasné správy o zlatých muškách

Štatistiky blogu

Počet článkov: 564
Celková čítanosť: 1639709x
Priemerná čítanosť článkov: 2907x

Autor blogu

Archív