Založ si blog

Kam kráčaš, Slovensko?

 

Jeden japonský filozof kedysi povedal: Japonci sú ako prsty na ruke. Každý je iný, ale keď sa spoja v päsť, nikto ich neporazí.

Ak by som túto frázu mal preniesť na nás, znela by asi takto: Slováci sú ako prsty na ruke. Každý je iný, a všetci hľadajú spôsob, ako sa ešte viac odlíšiť.

Nedávno prešla médiami správa o rozhovore so Stephenom Hawkingom. Geniálny vedec vyjadril obavy nad budúcnosťou ľudstva, na rozdiel od všeobecne rozšírených názorov tvrdí, že najväčším nebezpečenstvom pre nás sme my sami. Nevraživosť, závisť, odlišné názory a neochota chápať jeden druhého sú vraj oveľa nebezpečnejšie než všetky neliečiteľné choroby dokopy. Aj Einstein kedysi tvrdil, že ľudská hlúposť je nekonečná – ale dnes prišla doba dehonestácie všetkých osobností a hlupáci prevalcovali všetko, čo kto pre tento svet vytvoril.

Keď som čítal komentáre pod Havkingovým článkom, musel som mu dať za pravdu. Toľko stupidity sa hneď tak nevidí. Dnes môže každý magor prezentovať svoje „myšlienky“ a zamoriť nimi všetkých duševne zdravých, ktorí si ich prečítajú. Zdravá súdnosť skapala. Len málokto si dá námahu s preverením faktov, ale všetci sa chytia na silné slová a expresívne výrazy. Krikľúni víťazia. Na tom našom zakríknutom Slovensku najviac. Agresívni diletanti so širokými lakťami sa predrali do najvyšších postov a tam škodia. A mlčiaca väčšina mlčí. Kým sa ozve, uplynie dosť času na to, aby profesionálni škodcovia nahrabali dosť a zmizli kamsi na Bahamy. A na Slovensku nemusia ani to. Môžu kľudne chodiť medzi nami, lebo ak si ukradli dosť na to, aby sa nechali chrániť nami platenými policajtmi, nemôže sa im stať nič. Čo na tom, že všetci ich poznajú? Súdny systém je k spravodlivosti imúnny a prezumpcia neviny spoľahlivá. Napokon, ani to nie je treba. Obyčajní ľudia sú takí hlúpi, že sa hádajú sami medzi sebou, nedokážu sa dohodnúť ani na tom, kto je zlodej a kto nie, to sa radšej bijú medzi sebou, tak aký strach. Svojou hlúposťou a neschopnosťou dohodnúť sa vytvárame tie najlepšie podmienky pre gaunerov všetkého druhu, ba viac, naše znechutenie nad tou nejednotnosťou nás samých núti stať sa gaunermi, keď sa to tak vypláca. Život je krátky a poctivcov sú plné cintoríny.

Kam kráčaš, Slovensko?

 

S hejtermi sa nekamarátim

16.10.2020

Nakazených pribúda raketovým tempom. Už nie sme tou krajinou, ktorú pred polrokom obdivovali za jej disciplínu a skvelé výsledky v boji s pandémiou. Prepadávame sa do bahna čoraz viac. Prečo? Nuž nielen pre nedostatočné opatrenia vlády, ktorá z empatie k občanom nevyhlásila tie opatrenia skôr, ale hlavne pre čoraz väčší hnev či až nenávisť tých občanov k [...]

Načo zachraňovať životy?

13.10.2020

„Lebo človek v svojej zlobe je ukrutnejší a zaťatejší ako krokodíl. Jeho srdce je tvrdšie ako kameň, jeho márnivosť ničotnejšia ako prach. Ponor ho do rieky, a len čo mu uschnú šaty, bude taký istý ako predtým. Vrhni ho do smútku a sklamania, a keď sa zviecha, bude zasa taký istý ako predtým…“ (Egypťan Sinuhe) Celý život komusi pomáham. [...]

Čo je dôležitejšie ako život?

05.10.2020

Tak už sme ťa pochovali. Nepomohla ti ani najmodernejšia technika. Odpojili ťa od prístrojov, preložili tvoje bezvládne telo na vozík a previezli z Jisky do márnice. Nikdy za života nebol o teba taký záujem, pohrebné služby sa takmer pobili o to tvoje telo a hyeny v ľudskej koži s vidinou kšeftu ťa uchmatli iným, ale napokon všetko dobre dopadlo. Dobre znamená [...]

SIS / Slovenská informačná služba /

Slovensko vraj dostáva už len filtrované informácie od tajných služieb, tvrdí Galko. Gašpar to označil za hoax

25.04.2024 16:16

Poslanec Tibor Gašpar dodal, že výmeny informácií na úrovni spravodajských služieb nie sú verejné veci.

harvey Weinstein

Súd zrušil odsúdenie Weinsteina za sexuálne delikty, začne sa nový proces

25.04.2024 16:02, aktualizované: 16:09

Na slobodu sa 72-ročný Weinstein podľa CNN nedostane.

bielorusko, cvičenia

Minsk bol napadnutý, odrazili sme útok z Litvy, tvrdí Bielorusko. Absolútny nezmysel, hlási Vilnius

25.04.2024 15:58

Takéto vyhlásenia je možné pokladať za neustálu nepriateľskú provokáciu a informačný útok proti nám, ktoré nemajú nič spoločné s realitou, tvrdí Litva.

Drucker, Kažimír, Bodis

Rezort školstva sa spája s inovatívnym projektom FinQ. Cieľom spolupráce je zlepšiť finančnú gramotnosť žiakov

25.04.2024 15:51

Ide o súčasť širšieho úsilia podporiť inovácie vo vzdelávaní na základných i stredných školách.

nautilus

Nejasné správy o zlatých muškách

Štatistiky blogu

Počet článkov: 564
Celková čítanosť: 1646146x
Priemerná čítanosť článkov: 2919x

Autor blogu

Archív