Založ si blog

. .. keď pôjde Fico s Matovičom na pivo

Nechcel som tomu veriť. Materialistické chápanie sveta totiž tvrdí, že spoločenské bytie určuje spoločenské vedomie, teda že čosi musí najprv jestvovať, až potom to môže rozmýšľať. Je to logické. Biblia to vidí inak, najprv vraj bola temnota a duch boží vznášal sa nad vodami… Teraz sa mi zdá, že pravda je kdesi uprostred. Základom každého činu je myšlienka. A nedá sa prehliadnuť fakt, že niektoré myšlienky sa zhmotnia aj bez toho, aby sme sa o to nejako výrazne pričinili. Príkladom môže byť to veľakrát zdôrazňované pozitívne myslenie. Svet je taký, akými okuliarmi sa naň pozeráme.

Narodil som sa a celý život prežil na Slovensku. Prechodil som síce väčšinu krajín Európy aj niektoré štáty Afriky či Ázie, ale mojím domovom je a zrejme aj zostane len to naše Slovensko. Preto mu chcem len to najlepšie. Aj v tých cudzích krajoch myslím na Slovensko a na to, čo by som sa tam mohol naučiť a priniesť k nám domov. Je s tým ale problém. Každý, kto to myslí so Slovenskom dobre mi potvrdí existenciu istých bariér, ktoré nazývame slovenské špecifiká. (Sú ľudia, ktorí to nazývajú Národná debilita, ale to je príliš urážajúce a hrubo zovšeobecňujúce tvrdenie). Špecifiká sú rôzne, ale najhoršie sú tie, ktoré náš národ poškodzujú. Hovorí sa, že cesta do pekla je dláždená dobrými úmyslami. A biblia zasa tvrdí: odpusťte im, lebo nevedia, čo činia. Je veľa ľudí, ktorí majú len tie najčistejšie myšlienky, ale „svet ich nepochopil“. Tým svetom myslia, pochopiteľne, svojich bratov Slovákov, ktorým chcú pomôcť, ale oni to odmietajú. No hlupáci ! Vidno to aj na tomto blogu. Odišlo z neho už veľa ľudí, ktorí to mysleli dobre, ale komentáre spoluobčanov ich tak otrávili, že už nemajú chuť pomáhať.

A sme pri koreni. Dominantnou črtou nás, Slovákov je – povedzme si to otvorene – negativizmus. Ešte ani neotvoríme hubu a náš poslucháč už vie, že s nami nebude súhlasiť. Ešte napíšeme len názov blogu a niekomu sa už naježia všetky chlpy. A najalergickejší sme na toho, kto nás chce poúčať. Čo si to dovoľuje? Si myslí, že sme sprostí?

V takejto klíme je porozumenie nemožné.  Náš negatívny postoj nám zahmlieva zrak a vidíme nepriateľa aj tam, kde nie je. Keďže na objektívne posúdenie „nemáme čas“, alebo sme jednoducho leniví, apriorne pokladáme všetkých za podvodníkov, ktorí nás chcú oklamať, či len jednoducho „prešťať“. Pozitívne myslenie, ktoré by nám mohlo pomôcť prekonať tento postoj, pokladáme často len za fintu, ktorou sa nám podvodníci chcú dostať pod kožu. Neveríme nikomu a ničomu a nasadzujeme preventívne opatrenia aj pri styku so svojimi najbližšími. Výsledkom je stav medziľudských vzťahov, aký tu dnes vládne. Nezdá sa vám, že takýto zmýšľaním si ho len privolávame?

Riešenie?

Pozná ho každý !

Sme na tomto svete len raz. Mnohí dúfajú v to, že spravodlivosť bude až na tom druhom, ale…nestojí tento náš život za to, aby sme sa o ňu snažili už teraz? To naozaj nedokážeme zahodiť všetky negatívne myšlienky za hlavu, vymeniť tie čierne okuliare za nejaké krajšie? Farieb je plno, výber je na nás. Nie nadarmo sa hovorí: ak chceš zmeniť svet, zmeň najprv sám seba.

A čo s tým majú naši politici?

Asi nič. Deň, kedy si Fico s Matovičom sadnú na pivo a porozprávajú sa ako normálni ľudia, je asi ešte veľmi ďaleko. My však nie sme politici. My SME normálni ľudia…

S hejtermi sa nekamarátim

16.10.2020

Nakazených pribúda raketovým tempom. Už nie sme tou krajinou, ktorú pred polrokom obdivovali za jej disciplínu a skvelé výsledky v boji s pandémiou. Prepadávame sa do bahna čoraz viac. Prečo? Nuž nielen pre nedostatočné opatrenia vlády, ktorá z empatie k občanom nevyhlásila tie opatrenia skôr, ale hlavne pre čoraz väčší hnev či až nenávisť tých občanov k [...]

Načo zachraňovať životy?

13.10.2020

„Lebo človek v svojej zlobe je ukrutnejší a zaťatejší ako krokodíl. Jeho srdce je tvrdšie ako kameň, jeho márnivosť ničotnejšia ako prach. Ponor ho do rieky, a len čo mu uschnú šaty, bude taký istý ako predtým. Vrhni ho do smútku a sklamania, a keď sa zviecha, bude zasa taký istý ako predtým…“ (Egypťan Sinuhe) Celý život komusi pomáham. [...]

Čo je dôležitejšie ako život?

05.10.2020

Tak už sme ťa pochovali. Nepomohla ti ani najmodernejšia technika. Odpojili ťa od prístrojov, preložili tvoje bezvládne telo na vozík a previezli z Jisky do márnice. Nikdy za života nebol o teba taký záujem, pohrebné služby sa takmer pobili o to tvoje telo a hyeny v ľudskej koži s vidinou kšeftu ťa uchmatli iným, ale napokon všetko dobre dopadlo. Dobre znamená [...]

Juraj Blanár

Blanár nepodporí možné sankcie, ktoré by zasiahli viac občanov SR ako Irán

16.04.2024 15:29

Ministri zahraničných vecí krajín EÚ majú rokovať o možnom uvalení sankcií na Irán v súvislosti s jeho víkendovým útokom na Izrael.

Podvod

Fanúšikovia hokeja, pozor. Neznámy páchateľ ponúka na internetovom portáli falošné lístky na MS

16.04.2024 15:11

Vystupuje pod rôznymi menami, s rôznymi telefónnymi číslami a uvádza odlišné bankové účty, na ktoré žiada zaslať peniaze.

Russia Ukraine War

Chýbali rakety, zničili elektráreň. Zelenskyj sa hnevá, že Ukrajine chýba ochrana, akú dostal Izrael

16.04.2024 15:07

Volodymyr Zelenskyj sa sťažuje, že Izraelu pomohli spojenci ochrániť vzdušný priestor pred útokom Iránu, ale od neba nad Ukrajinou dávajú ruky preč.

Filip Kuffa

Výbor neprijal uznesenie k preletu vrtuľníka s Kuffom nad národným parkom

16.04.2024 14:57

Kuffa mal helikoptérou letieť bez povolenia ponad najprísnejšie chránené územia Malej Fatry, čím sa mali ohroziť napríklad hniezdiace vzácne vtáky.

nautilus

Nejasné správy o zlatých muškách

Štatistiky blogu

Počet článkov: 564
Celková čítanosť: 1642620x
Priemerná čítanosť článkov: 2912x

Autor blogu

Archív