Založ si blog

Je cenzúra potrebná?

Zdá sa, že áno. Čoraz viac debát v rôznych médiách je stopnutých, čoraz viac článkov je sťahovaných z verejne prístupných portálov. Sloboda slova začína byť znova obmedzovaná.

Pravdupovediac, veľmi sa tomu nečudujem. Neviem, ako je tomu v zahraničí, ale na Slovensku si pod pojmom „sloboda“ veľa ľudí predstavuje permanentné porušovanie pravidiel, často len tak, zo športu. Bez ohľadu na to, či to komusi ublíži a lebo nie.  Keď čítam niektoré – mierne povedané – slaboduché reakcie niektorých „komentátorov“, mám pocit, že žijeme v štáte frustrovaných primitívov, ktorí si svoje komplexy riešia tam, kde ich to nič nestojí.

Julo Satinský kedysi napísal krásny článok „O patinovaní“. Opisuje v ňom túžbu nás, Slovákov, po ničení. Máme vraj chorobnú žiadzu krásne, nové a dobré veci zapľuvať, zaprdieť, zasviniť. V novom autobuse prilepíme na sedadlo tu žuvačku, tu šušník, keď nás nikto nevidí odtrhneme nálepku či prerežeme koženku. Aj keď väčšina ľudí má pekné veci rada, stále je dosť takých, ktorým ich ničenie prináša akúsi tajnú radosť.

Aj na internete je to podobné. Ukrytí za anonimytou svojich nickov si podaktorí z nás užívajú slobodu a demokraciu tak, že kazia všetko dobré, čo sloboda slova prináša. Tam, kde je to dovolené pľujú, osočujú, ubližujú. Hodnotné príspevky renomovaných odborníkov, ktorí sa natrápili s vyhľadávaním faktov, aby ich zadarmo venovali verejnosti, dokážu oflusať tak, že ten dobrý človek stratí všetku chuť písať ďalšie články. Každý hodnotný portál tak stráca na kvalite a zmocňujú sa ho diletanti a hlupáci, ktorí v mene slobody slova píšu len sprostosti.

Nie je to dobré.

Kvôli zopár kazisvetom je demokracia okliešťovaná, aby nenarobila ešte viac škody. Doplatia na to tí, ktorí si ju vedia vážiť a nezneužívajú ju. Ak si máme skutočne vládnuť sami, musíme si vedieť sami aj urobiť poriadok s tými, ktorí nám vedome či z hlúposti škodia. Ak to dokážeme, potom cenzúra nebude potrebná.

S hejtermi sa nekamarátim

16.10.2020

Nakazených pribúda raketovým tempom. Už nie sme tou krajinou, ktorú pred polrokom obdivovali za jej disciplínu a skvelé výsledky v boji s pandémiou. Prepadávame sa do bahna čoraz viac. Prečo? Nuž nielen pre nedostatočné opatrenia vlády, ktorá z empatie k občanom nevyhlásila tie opatrenia skôr, ale hlavne pre čoraz väčší hnev či až nenávisť tých občanov k [...]

Načo zachraňovať životy?

13.10.2020

„Lebo človek v svojej zlobe je ukrutnejší a zaťatejší ako krokodíl. Jeho srdce je tvrdšie ako kameň, jeho márnivosť ničotnejšia ako prach. Ponor ho do rieky, a len čo mu uschnú šaty, bude taký istý ako predtým. Vrhni ho do smútku a sklamania, a keď sa zviecha, bude zasa taký istý ako predtým…“ (Egypťan Sinuhe) Celý život komusi pomáham. [...]

Čo je dôležitejšie ako život?

05.10.2020

Tak už sme ťa pochovali. Nepomohla ti ani najmodernejšia technika. Odpojili ťa od prístrojov, preložili tvoje bezvládne telo na vozík a previezli z Jisky do márnice. Nikdy za života nebol o teba taký záujem, pohrebné služby sa takmer pobili o to tvoje telo a hyeny v ľudskej koži s vidinou kšeftu ťa uchmatli iným, ale napokon všetko dobre dopadlo. Dobre znamená [...]

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54, aktualizované: 13:58

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Tlačila na Forróa vláda? Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len predseda, stretnutie s Korčokom zrušil svojvoľne

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

nautilus

Nejasné správy o zlatých muškách

Štatistiky blogu

Počet článkov: 564
Celková čítanosť: 1639788x
Priemerná čítanosť článkov: 2907x

Autor blogu

Archív