Založ si blog

Hogo – fogo

Český portál Lidovky.cz priniesol rozhovor s chlapíkom, ktorý precestoval celý svet  – „za pár babek“. Článok ma zaujal, lebo aj ja mám túžbu cestovať a nerád by som sa pri tom finančne zruinoval, ale na Slovensku je situácia iná. Tu sa nikto nechváli tým, koľko peňazí ušetril, naopak, každý si rád „zamachruje“ niečím, na čo iní nemajú. Malomeštiacky duch mnohých spoluobčanov im velí pochváliť sa predovšetkým cenou svojej dovolenky, ak bola poriadne drahá. Môže za to najmä komplex chudoby, ktorým trpia premnohí, a následná túžba aspoň chvíľu zažiariť. Slovák je schopný v deň výplaty zaplatiť celej krčme, aj keď na chleba nebude, len aby ukázal, aký je grand.

Podobne je to aj s dovolenkou. Do tej drahej destinácie ide predovšetkým kvôli susedom a známym, prípadne preto, aby mohol zahlásiť: „To Acapulco nie je nič moc“. Vyzerá pritom tak skúsene, tak svetácky, tak Hogo-Fogo. Machrovanie, ako sa takémuto chovaniu po slovensky hovorí, je vlastné len ľuďom duchom chudobným a tým, ktorí zúfalo hľadajú dôvod, ako sa nad iných povýšiť. Komplexy menejcennosti dokážu divy. Z toho, pravdaže, dokážu profitovať špekulanti. Cestovných kancelárií je u nás ako maku – prečo asi? Nuž len preto, že Slováci nepoznajú číslice. A navyše majú v sebe akýsi kód hanby, ktorý im bráni nakupovať lacné veci pod zámienkou, že nie sú kvalitné. To preto si slovenský obchodník nakúpi lacný tovar od Číňanov a predáva ho s patričnou prirážkou a vedomím, že slovenský zákazník mu verí. A cestovka si zasa dovolí zaúčtovať oveľa vyššiu cenu, ako inde na svete. Vie, že Slovák to zaplatí a ešte bude vďačný. Jedna kolegyňa sa mi pochválila, akú dobrú cenu jej urobila známa v cestovke, a keď tú sumu vyjavila, skoro som spadol na zadok. Bola o hodne vyššia ako inde a bez známosti. Keď som jej to povedal, najprv mi nechcela veriť  a potom otočila, vraj aj cestovky musia z niečoho žiť.

Nuž, takí sme.

Grandi s prázdnymi vreckami.

Dnes sa už mnohí Slováci dostanú takmer hocikde, ale, žiaľ, často len kvôli machrovaniu. Ideálom chudáka, ktorý sa dostal k peniazom je ležadlo pri bazéne a polonahé černošky, čo mu nosia poldecáky borovičky. More ho ani nezaujíma, stačia tie černošky. A pocit, že je čosi viac. Skrátka: Hogo-Fogo. Zo svojej kože sa však nevyvlečú. Namiesto toho, aby si dovolenku užili a oddýchli, debatujú pri tom cudzokrajnom bazéne na tému Fico, Dzurinda či Gašparovič. Oddychovať len tak mírnix-dírnix? Veď by vyzerali ako ignoranti či darebáci ! Môj švagor je typický workoholik, svojou pracovitosťou si už nahonobil toľko peňazí, že už by nikdy nemusel pracovať a k moru chodí len kvôli rodine. On sám sa tam smrteľne nudí, celé dni pozerá na hodinky a ráta dni, kedy už konečne pôjde domov k svojej práci.

Nuž, aj takí sme…

 

 

S hejtermi sa nekamarátim

16.10.2020

Nakazených pribúda raketovým tempom. Už nie sme tou krajinou, ktorú pred polrokom obdivovali za jej disciplínu a skvelé výsledky v boji s pandémiou. Prepadávame sa do bahna čoraz viac. Prečo? Nuž nielen pre nedostatočné opatrenia vlády, ktorá z empatie k občanom nevyhlásila tie opatrenia skôr, ale hlavne pre čoraz väčší hnev či až nenávisť tých občanov k [...]

Načo zachraňovať životy?

13.10.2020

„Lebo človek v svojej zlobe je ukrutnejší a zaťatejší ako krokodíl. Jeho srdce je tvrdšie ako kameň, jeho márnivosť ničotnejšia ako prach. Ponor ho do rieky, a len čo mu uschnú šaty, bude taký istý ako predtým. Vrhni ho do smútku a sklamania, a keď sa zviecha, bude zasa taký istý ako predtým…“ (Egypťan Sinuhe) Celý život komusi pomáham. [...]

Čo je dôležitejšie ako život?

05.10.2020

Tak už sme ťa pochovali. Nepomohla ti ani najmodernejšia technika. Odpojili ťa od prístrojov, preložili tvoje bezvládne telo na vozík a previezli z Jisky do márnice. Nikdy za života nebol o teba taký záujem, pohrebné služby sa takmer pobili o to tvoje telo a hyeny v ľudskej koži s vidinou kšeftu ťa uchmatli iným, ale napokon všetko dobre dopadlo. Dobre znamená [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

nautilus

Nejasné správy o zlatých muškách

Štatistiky blogu

Počet článkov: 564
Celková čítanosť: 1646233x
Priemerná čítanosť článkov: 2919x

Autor blogu

Archív