Založ si blog

O skutočných ľuďoch tu na blogu

Je ich čoraz menej.

Prišli sem s túžbou dať čosi dobré zo seba ostatným, podeliť sa o myšlienky a nápady a ponúknuť ľuďom kus svojho umu i srdca. Odchádzajú rozčarovaní, znechutení, niektorí aj urazení. Nepochopenie bolí. Citlivý človek je zraniteľný tým viac, čím čistejšie myšlienky má. Ľudskosť sa pomaly, ale isto vytráca a na jej miesto nastupuje arogancia, hrubosť, vulgarity. Človečiny je čoraz menej.

Tento blog je skvelým zrkadlom mentality nášho národa. Som tu už päť rokov a spoznal som tu veľa skvelých ľudí. Hoci neviem, ako vyzerajú, obraz ich srdca, pretavený do slov ich článkov je pre mňa dostatočnou vizitkou na to, aby som si ich vážil a mal rád. Píšu o tom, čo ich trápi, len málokto aj o tom, čo ho teší, lebo vyžalovať sa a posťažovať potrebuje každý. Je to ľudské. A práve tá ľudskosť je to, čo by sme mali chrániť a rozvíjať a nie ubíjať, lebo vraj taká je doba. Doba je taká, akú si ju urobíme my sami. Aj tu, na tomto blogu.

Áno, dobu si vytvárame my sami. Z televíznej obrazovky sa na nás denne rútia rôzne „celebrity“ a ich tvorcovia sa oháňajú tým, že práve toto divák žiada. Sledovanosť rôznych Smotánok je – napriek deklarovanému odmietaniu – medzi naším národom vysoká. Akoby nás priťahovali perverzity. Akoby každý potreboval v súkromí svojej obývačky pozerať iba porno, aby sa mohol pohoršovať. Aby mohol nadávať na „tých hore“, ktorí „za všetko môžu“. Aby mohol – obrazne či doslova – pľuvať na obrazovku. Naozaj to potrebujeme?

Aj internet je masmédium. Aj tento blog je masovokumunikačný prostriedok, navyše s výhodou spätnej väzby. A navyše s dostupnosťou pre každého. Môžeš tu písať ty, on, ja. Nielen celebrity. A tak som tu spoznal skutočných ľudí. S rozumom, dušou, srdcom na dlani. Takých, čo voňajú človečinou. Vstúpili mi do mysle, podaktorí až do srdca, a prevoňali ho svojou ľudskosťou. Cez písmenká svojich slov mi ukázali, že dobrí ľudia ešte na Slovensku nevymreli. Že svet nie je taký, aký nám ho ukazujú v televízii, že skutočný život, to sme ty a ja a my. Ďakujem za to poznanie, ďakujem.

Mnohí už odišli. Je mi to ľúto. A chcel by som poprosiť tých, ktorí ešte nestratili vieru v ľudskosť, aby sa ozvali. Nebudem ich menovať, oni vedia. A tým, ktorí ešte píšu s láskou v srdci, aby vytrvali. Verte, stále je tu dosť ľudí, ktorí vás potrebujú…

S hejtermi sa nekamarátim

16.10.2020

Nakazených pribúda raketovým tempom. Už nie sme tou krajinou, ktorú pred polrokom obdivovali za jej disciplínu a skvelé výsledky v boji s pandémiou. Prepadávame sa do bahna čoraz viac. Prečo? Nuž nielen pre nedostatočné opatrenia vlády, ktorá z empatie k občanom nevyhlásila tie opatrenia skôr, ale hlavne pre čoraz väčší hnev či až nenávisť tých občanov k [...]

Načo zachraňovať životy?

13.10.2020

„Lebo človek v svojej zlobe je ukrutnejší a zaťatejší ako krokodíl. Jeho srdce je tvrdšie ako kameň, jeho márnivosť ničotnejšia ako prach. Ponor ho do rieky, a len čo mu uschnú šaty, bude taký istý ako predtým. Vrhni ho do smútku a sklamania, a keď sa zviecha, bude zasa taký istý ako predtým…“ (Egypťan Sinuhe) Celý život komusi pomáham. [...]

Čo je dôležitejšie ako život?

05.10.2020

Tak už sme ťa pochovali. Nepomohla ti ani najmodernejšia technika. Odpojili ťa od prístrojov, preložili tvoje bezvládne telo na vozík a previezli z Jisky do márnice. Nikdy za života nebol o teba taký záujem, pohrebné služby sa takmer pobili o to tvoje telo a hyeny v ľudskej koži s vidinou kšeftu ťa uchmatli iným, ale napokon všetko dobre dopadlo. Dobre znamená [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

nautilus

Nejasné správy o zlatých muškách

Štatistiky blogu

Počet článkov: 564
Celková čítanosť: 1646590x
Priemerná čítanosť článkov: 2919x

Autor blogu

Archív