Založ si blog

O nezamestnanosti mladých

Konečne aj naše masmédiá vypustili utajovanú skutočnosť, ako sme na tom so zamestnanosťou mladých, a narušili tak všeobecne platný názor, že nezamestnaní sú u nás najmä Rómovia. Slovensko má veľmi vysoké percento mladých ľudí, ktorí nepracujú. To síce zahraničné agentúry už vedeli, ale  naše masmédiá to tajili. Prečo? Nuž preto, lebo táto informácia by mohla mladým ublížiť, a to iste nechceme. Niekto by si mohol pomyslieť, že máme darebnú mládež a tie reči o ich nedostatočnej praxi, pre ktorú ich zamestnať nechcú, by mohol pokladať za drísty.

Ako to teda je?

Pracoval som na viacerých miestach a aj prijímal ľudí do zamestnania. Mladých sme potrebovali a vítali každého, ale mnohých viac ako práca zaujímal plat. Na najslabšie platené práce sme mladých nedostali. Väčšinou neboli ochotní držať v ruke iný nástroj ako myš. Každý maturant sa oháňal vzdelaním a prax vo výrobe odmietal. Je známe, že aj Henry Ford či Tomáš Baťa začínali vo firme svojho otca ako robotníci, aby si prácu „ohmatali“, ale slovenský Pán Absolvent by také poníženie nezniesol. Ešte nič o práci nevie, ale už ju chce riadiť.

Skúšobná doba je nato, aby sa prejavil.Za tri mesiace má možnosť dokázať, či je šikovný a ak zatne zuby a snaží sa, spravidla ho povýšenie, aj platové, neminie. Perspektívnych ľudí sme si vo firme vážili a podporovali ich. Prax taká dôležitá nebola, veď každý pracovník aj tak musí absolvovať školenie na konkrétnu činnosť. Mnohí mladí sú ale totálni rozmaznanci, ktorí sa prišli len hrať, ako boli zvyknutí. Chcú surfovať po internete, brať za to aspoň tisíc euro a ešte sa nechať tľapkať po pleci, akí sú úžasní.

Takže – milý Erik, Mário či Romanko, teraz vám úplne zadarmo poviem bomba informáciu: bez práce nie sú koláče. Ani hamburger, pivo, nový mobil či tablet. A pozor, ďalšie prekvapko – nič z toho nenosí Ježiško. Na všetko, čo máte, musela zarobiť vaša mama či otec. V nejakej tej hnusnej firme, do ktorej by ste vy za tie peniaze ani nevkročili. To vaša mama vstáva ráno o piatej, keď vy ešte sladko spíte, a ponáhľa sa v daždi či mraze na autobus, aby sa v práci nechala buzerovať od nejakého debilného majstra. A prečo? Nuž preto, aby ste vy mohli snívať svoj sladký sen. Aby ste mali značkové Adidasky, značkový mobil, a aj na pivko. Presne tá istá mama, ktorá vám tak lezie na nervy, keď práve naháňate virtuálnu príšeru z vesmíru.

Máte pravdu, nemusí sa toľko starať.

Prečo to asi robí?

Najväčšia skupina nezamestnaných na Slovensku stále žije mimo realitu, sníva a vymýšľa výhovorky. Je to práve tá, ktorá je vraj našou nádejou do budúcnosti.

Ďakujem pekne…

 

S hejtermi sa nekamarátim

16.10.2020

Nakazených pribúda raketovým tempom. Už nie sme tou krajinou, ktorú pred polrokom obdivovali za jej disciplínu a skvelé výsledky v boji s pandémiou. Prepadávame sa do bahna čoraz viac. Prečo? Nuž nielen pre nedostatočné opatrenia vlády, ktorá z empatie k občanom nevyhlásila tie opatrenia skôr, ale hlavne pre čoraz väčší hnev či až nenávisť tých občanov k [...]

Načo zachraňovať životy?

13.10.2020

„Lebo človek v svojej zlobe je ukrutnejší a zaťatejší ako krokodíl. Jeho srdce je tvrdšie ako kameň, jeho márnivosť ničotnejšia ako prach. Ponor ho do rieky, a len čo mu uschnú šaty, bude taký istý ako predtým. Vrhni ho do smútku a sklamania, a keď sa zviecha, bude zasa taký istý ako predtým…“ (Egypťan Sinuhe) Celý život komusi pomáham. [...]

Čo je dôležitejšie ako život?

05.10.2020

Tak už sme ťa pochovali. Nepomohla ti ani najmodernejšia technika. Odpojili ťa od prístrojov, preložili tvoje bezvládne telo na vozík a previezli z Jisky do márnice. Nikdy za života nebol o teba taký záujem, pohrebné služby sa takmer pobili o to tvoje telo a hyeny v ľudskej koži s vidinou kšeftu ťa uchmatli iným, ale napokon všetko dobre dopadlo. Dobre znamená [...]

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

nautilus

Nejasné správy o zlatých muškách

Štatistiky blogu

Počet článkov: 564
Celková čítanosť: 1643696x
Priemerná čítanosť článkov: 2914x

Autor blogu

Archív