Založ si blog

Ako bolo na dovolenke?

Dobre, ďakujem za opýtanie. A keďže takmer všetci moji známi sa uspokojili s takouto odpoveďou, lebo mi rýchle chceli naložiť svoje každodenné starosti, chcem svoju túžbu podeliť sa o zážitky realizovať – s odpustením – tu.

Nuž teda, na ostrov Kréta som sa chystal už dávno. Minojská civilizácia ma zaujala už pred rokmi, dozvedel som sa o ich neuveriteľnej kultúrnej úrovni, o mocnom bohovi Minotaurovi a  ľudských obetiach, ako aj o dramatickom zániku tohto národa. Po výbuchu sopky na ostrove Santorini ich totiž obrovská vlna cunami doslova zmietla do mora. Tieto fakty sú dnes ľahko dostupné v literatúre aj na internete, no na Kréte až tak veľa historických pamiatok nezostalo. Navyše, po skúsenostiach s gréckym prístupom k vlastnej histórii si nerobím veľké nádeje, že by fakticky ešte bolo čo obdivovať. Gréci sa totiž rozhodli nechať všetko v pôvodnom stave, čo je z hľadiska vierohodnosti  iste chvályhodné, lebo zrekonštruovaným dejinám dnes verí málokto – a je to tiež lacnejšie. Pri návšteve kedysi pyšných palácov však treba značnú mieru fantázie, sú to totiž zväčša len hŕby kamenia. A tak som aj ja – pohriechu – nenavštívil ani slávny palác v Knósose a venoval sa krásam, ktoré mám najradšej – prírode. A tých je tu naozaj dosť. Hoci severné pobrežie je už dosť poničené turistickým ruchom, piesočné pláže sú hlavne tu. Rozhodne sa oplatí absolvovať niektorý z výletov do najzaujímavejších lokalít. Prešiel som takmer celú západnú časť ostrova a na miesta ako pláž Preveli či ostrovy Elafonisi určite nikdy nezabudnem. A keďže lepšie je raz vidieť ako stokrát čítať, ponúkam zopár pohľadov aj vám.

pláž Prevelipláž Preveli

Pakmygrécka Amazónia

ChaniaChania

Elafonisiostrovy Elafonisi

elaružový piesok

S hejtermi sa nekamarátim

16.10.2020

Nakazených pribúda raketovým tempom. Už nie sme tou krajinou, ktorú pred polrokom obdivovali za jej disciplínu a skvelé výsledky v boji s pandémiou. Prepadávame sa do bahna čoraz viac. Prečo? Nuž nielen pre nedostatočné opatrenia vlády, ktorá z empatie k občanom nevyhlásila tie opatrenia skôr, ale hlavne pre čoraz väčší hnev či až nenávisť tých občanov k [...]

Načo zachraňovať životy?

13.10.2020

„Lebo človek v svojej zlobe je ukrutnejší a zaťatejší ako krokodíl. Jeho srdce je tvrdšie ako kameň, jeho márnivosť ničotnejšia ako prach. Ponor ho do rieky, a len čo mu uschnú šaty, bude taký istý ako predtým. Vrhni ho do smútku a sklamania, a keď sa zviecha, bude zasa taký istý ako predtým…“ (Egypťan Sinuhe) Celý život komusi pomáham. [...]

Čo je dôležitejšie ako život?

05.10.2020

Tak už sme ťa pochovali. Nepomohla ti ani najmodernejšia technika. Odpojili ťa od prístrojov, preložili tvoje bezvládne telo na vozík a previezli z Jisky do márnice. Nikdy za života nebol o teba taký záujem, pohrebné služby sa takmer pobili o to tvoje telo a hyeny v ľudskej koži s vidinou kšeftu ťa uchmatli iným, ale napokon všetko dobre dopadlo. Dobre znamená [...]

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

nautilus

Nejasné správy o zlatých muškách

Štatistiky blogu

Počet článkov: 564
Celková čítanosť: 1643693x
Priemerná čítanosť článkov: 2914x

Autor blogu

Archív