Založ si blog

O národnej hrdosti

„Žiadny národ nemá toľko neprajníkov ako Slovensko“ – zaznela hlasnejšie prednesená veta z hlúčiku dôchodcov, čo sa schádzajú u nás na námestí pod sochou Štefánika, a politizujú.

Oslávili sme dvadsiate výročie vzniku samostatnej Slovenskej republiky a to je dôvod zamyslieť sa nad týmito slovami. Naozaj, niekedy to vyzerá tak, akoby sa proti nám spriahli všetci čerti. V mnohých Slovákoch je trvalo zakorenený pocit krivdy. Ubližovali nám Turci, Maďari aj Česi, na medzinárodnom súde v Haagu väčšinou prehrávame a ešte aj v tom hokeji máme smolu na nespravodlivých  rozhodcov. Najhorší sú však zradcovia z vlastných radov. Podaktorí Slováci by predali rodnú vlasť za pár drobných a rozkradli už asi všetko, čo sa rozkradnúť dalo. Hrdosť na svoju krajinu, akú poznáme z amerických filmov, by sme u nás ťažko hľadali, hoci v karpatskej kotline žijeme oveľa dlhšie, ako tí pozbieranci za oceánom.

Čím to je?

Národná hrdosť je pekná vec.

Zavše aj potrebná.

Zrejme najhrdším človekom na svoju vlasť, akú som kedy poznal, bola jedna veľmi vzdelaná žena z Albánska. Každú negatívnu zmienku o Albánsku tvrdo skritizovala a ostro vyštartovala po každom, kto by si, čo i len v náznaku, chcel robiť z jej vlasti srandu. Na Slovensku jej chovanie pôsobí dosť komicky, lebo veď tu každý vie, že Albánsko žiadnu dieru do sveta neurobilo. Možno ale práve preto má tá žena snahu svoj národ hájiť, lebo žije na Slovensku, kde práve pre vlastné komplexy máme sklony podceňovať iných.

Je príznačné, že najviac národnej hrdosti majú na Slovensku práve dôchodcovia.  Väčšinou sú skromní, k životu im stačí málo a mnohí nikdy nevytiahli päty zo svojej vlasti, takže ju nemajú s čím porovnávať. Svetaskúsenejšia mládež obvykle nad Slovenskom len mávne rukou, videli už onakvejšie krajiny, spoznali iných ľudí a to, čím sa Slovensko vo svete zviditeľňuje, ich hrdosťou nenapĺňa. Imidž našej krajiny za jej hranicami nie je príliš ružový. Vytvárajú ho nielen tí, ktorých vidno najviac, teda politici, ale napríklad aj tá pani, ktorá z hrobu princeznej Diany ukradla plyšovú hračku – v Anglicku boli toho plné noviny.

Na čo teda môžeme byť hrdí?

Na naše Tatry?

Áno, Tatry sú úžasné – ale nie našou zásluhou. My ich vieme tak akurát devastovať.

Áno, máme aj slávne osobnosti, ktoré pre svet urobili veľa – Murgaš, Petzval, Banič. Žiaľ, títo Slováci sa uznania dožili až v zahraničí, tu sme ich oceniť nedokázali. Slovenskí murári vraj postavili Budapešť – ale kto vo svete o tom vie? Vrbovský rodák Móric Beňovský má na Madagaskare pomník – tu sa z neho vďaka nepodarenému televíznemu seriálu iba smejeme. Slovensko je tretie na svete v počte minerálnych prameňov, hneď za Gruzínskom a Mexikom, je to zlatá baňa, ale svet ovláda francúzsky Evian a taliansky Mattoni. Len v okolí Trenčína je sedemnásť minerálnych prameňov – a nevedia o tom ani Trenčania.

Čo teda?

Z čoho má prameniť naša národná hrdosť?

Už Schopenhauer kedysi povedal, že ten, kto nemá nič, na čo by mohol byť hrdý, začne sa oháňať národom, hoci nemá žiadnu zásluhu na tom, odkiaľ pochádza.

Dokážeme aj čosi viac?

 

 

 

S hejtermi sa nekamarátim

16.10.2020

Nakazených pribúda raketovým tempom. Už nie sme tou krajinou, ktorú pred polrokom obdivovali za jej disciplínu a skvelé výsledky v boji s pandémiou. Prepadávame sa do bahna čoraz viac. Prečo? Nuž nielen pre nedostatočné opatrenia vlády, ktorá z empatie k občanom nevyhlásila tie opatrenia skôr, ale hlavne pre čoraz väčší hnev či až nenávisť tých občanov k [...]

Načo zachraňovať životy?

13.10.2020

„Lebo človek v svojej zlobe je ukrutnejší a zaťatejší ako krokodíl. Jeho srdce je tvrdšie ako kameň, jeho márnivosť ničotnejšia ako prach. Ponor ho do rieky, a len čo mu uschnú šaty, bude taký istý ako predtým. Vrhni ho do smútku a sklamania, a keď sa zviecha, bude zasa taký istý ako predtým…“ (Egypťan Sinuhe) Celý život komusi pomáham. [...]

Čo je dôležitejšie ako život?

05.10.2020

Tak už sme ťa pochovali. Nepomohla ti ani najmodernejšia technika. Odpojili ťa od prístrojov, preložili tvoje bezvládne telo na vozík a previezli z Jisky do márnice. Nikdy za života nebol o teba taký záujem, pohrebné služby sa takmer pobili o to tvoje telo a hyeny v ľudskej koži s vidinou kšeftu ťa uchmatli iným, ale napokon všetko dobre dopadlo. Dobre znamená [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

nautilus

Nejasné správy o zlatých muškách

Štatistiky blogu

Počet článkov: 564
Celková čítanosť: 1643272x
Priemerná čítanosť článkov: 2914x

Autor blogu

Archív