Založ si blog

O televízore, konšpiráciách a kríze pravdy

Jedno je isté: ešte nikdy sme nemali taký prístup k informáciám jako dnes. Svet ovládla informačná explózia, aká tu ešte nebola. Masmédiá hasia smäd po informáciách s nebývalou energiou a každý večer si celý ľudský svet sadá k televíznym správam s dychtivosťou narkomanov.

Čo nám dnes povedia?

Komerčné televízie sú tu nato, aby nás zabavili. A zarobili. Čím viac nás zabavia, tým viac zarobia. Je úplne jedno, ako. Ak sú ľudia ochotní platiť za klamstvá, stupidity či úplné zvrátenosti, prispôsobia sa ich vkusu. Proti gustu žádny dišputát. Slušnosť? Pravda? Morálka? Za tie nikto neplatí. A nedajbože, aby sa snažili niekoho vychovávať. To by to mohli hneď zabaliť. Majiteľom médií vyhovuje divák, ktorý si po celodennej práci chce oddýchnuť a zbaviť sa svojich starostí, tak mu naservírujú cudzie, aby videl, že nie je na tom tak zle, aby nerozmýšľal nad tým, prečo tak málo zarobí a koho svojou prácou živí. Televízor je nielen zdrojom zábavy a relaxu, ale aj zdvihnutým prstom: pozri sa, ako môžeš dopadnúť, keď sa neprispôsobíš.

Pravda, nájdu sa aj rypáci, ktorí poukazujú na akúsi manipuláciu s verejnou mienkou. Stačí však zaplatiť populárnemu bavičovi (celebrite), a ten už týchto konšpirátorov zosmiešni a pošle pod čiernu zem. Široká divácka obec mu vďačne uverí, veď je taký sympatický.

Nielen televízia reaguje na vkus divákov, aj divák sa z televízora učí. Chtiac-nechtiac je vychovávaný. Klamanie, podvody, násilie-to všetko je mu denne servírované ako normálna súčasť života, takže ak je ešte čestný, poctivý a mierumilovný, pripadá si ako nenormálny. A zatúži byť „in“.

Výchova funguje.

Čo na tom, že väčšina ľudí je ešte stále slušná a poctivá? Takých v televízore neuvidí. Pravdu väčšiny sa nedozvie. Tá televízna je iná.

Obávam sa, že prílišným čumením do debne nám degeneruje mozog.

Aj zmysel pre realitu.

Televízor je dobrý sluha, ale zlý pán.

Nenechajme sa ním ovládnuť.

 

S hejtermi sa nekamarátim

16.10.2020

Nakazených pribúda raketovým tempom. Už nie sme tou krajinou, ktorú pred polrokom obdivovali za jej disciplínu a skvelé výsledky v boji s pandémiou. Prepadávame sa do bahna čoraz viac. Prečo? Nuž nielen pre nedostatočné opatrenia vlády, ktorá z empatie k občanom nevyhlásila tie opatrenia skôr, ale hlavne pre čoraz väčší hnev či až nenávisť tých občanov k [...]

Načo zachraňovať životy?

13.10.2020

„Lebo človek v svojej zlobe je ukrutnejší a zaťatejší ako krokodíl. Jeho srdce je tvrdšie ako kameň, jeho márnivosť ničotnejšia ako prach. Ponor ho do rieky, a len čo mu uschnú šaty, bude taký istý ako predtým. Vrhni ho do smútku a sklamania, a keď sa zviecha, bude zasa taký istý ako predtým…“ (Egypťan Sinuhe) Celý život komusi pomáham. [...]

Čo je dôležitejšie ako život?

05.10.2020

Tak už sme ťa pochovali. Nepomohla ti ani najmodernejšia technika. Odpojili ťa od prístrojov, preložili tvoje bezvládne telo na vozík a previezli z Jisky do márnice. Nikdy za života nebol o teba taký záujem, pohrebné služby sa takmer pobili o to tvoje telo a hyeny v ľudskej koži s vidinou kšeftu ťa uchmatli iným, ale napokon všetko dobre dopadlo. Dobre znamená [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

nautilus

Nejasné správy o zlatých muškách

Štatistiky blogu

Počet článkov: 564
Celková čítanosť: 1643574x
Priemerná čítanosť článkov: 2914x

Autor blogu

Archív