Založ si blog

Požičovňa okuliarov

„Takéto články nepíš“ – povedal mi jeden človek, ktorého názor si vážim, na ten môj ostatný. „Je to plné pesimizmu. Je máj – lásky čas, a ty takto…“

Má pravdu.

Na Slovensku je to tak: každý tú svoju pravdu vidí inak. Boj o vlastnú pravdu nás rozdeľuje tak mocne, že zabúdame aj na to, čo chceme. Preto sa nevieme spojiť. Pravda má však všetky farby dúhy, modrú, bielu, červenú, ba niektorí vidia ja takú, čo ani nemá meno.

A tak ma – čisto v záujme porozumenia – napadlo, že si založím taký malý kšeftík: požičovňu okuliarov. Za úplne symbolickú sumu, možno aj zadarmo, ale výlučne na základe dobrovoľnosti by si u mňa ktokoľvek mohol požičať okuliare takej farby, akou vidí svet jeho oponent.

Alebo manželka.

Alebo jeho pubertálne dieťa.

Alebo ktokoľvek, s kým sa nevie dohodnúť.

Pravdaže, jeho názor mu nikto neberie, okuliare sú len požičané a umožnia mu vidieť svet očami iného, aby pochopil jeho jednanie. Možno, ak uvidí to, čo vidí on, zmení názor. A možno nie. Určite už ale nebude zaslepený červenou, modrou či zelenou a pochopí, že tá jeho farba nie je jediná. Na ceste k porozumeniu je to nevyhnutné, ak mu, pravdaže, na porozumení záleží. Ak mu ide o to: dohodnúť sa. Ak mu nejde o presadzovanie svojho za každú cenu, hoci vie, že sa mýli.

Chce to len jedno: chcieť. Dobrá vôľa všetko zdolá.

Je mi jasné, že na tomto kšefte nezarobím. Dosť možné, že aj prerobím. Možno ma chorobní oponenti a chronickí bitkári zvozia pod čiernu zem. Kde sa dvaja bijú, aj tretiemu sa ujde. Na Slovensku je to tak.

Za pokus to ale stojí.

Jeden skúsim hneď teraz.

Pre všetkých, ktorí vydržali čítať až sem, ponúkam jedny okuliare grátis:

Vyjdite niekam von, pod modrú oblohu, alebo aspoň na balkón, a poobzerajte sa okolo seba. Je máj. Slniečko svieti, vtáčiky štebotajú. Všade je plno vôní. Kvitne jazmín, niekde už aj lipa, inde zasa vonia mladé ihličie.

Nadýchnite sa zhlboka.

Svet je predsa len krásne miesto pre život…

 

 

S hejtermi sa nekamarátim

16.10.2020

Nakazených pribúda raketovým tempom. Už nie sme tou krajinou, ktorú pred polrokom obdivovali za jej disciplínu a skvelé výsledky v boji s pandémiou. Prepadávame sa do bahna čoraz viac. Prečo? Nuž nielen pre nedostatočné opatrenia vlády, ktorá z empatie k občanom nevyhlásila tie opatrenia skôr, ale hlavne pre čoraz väčší hnev či až nenávisť tých občanov k [...]

Načo zachraňovať životy?

13.10.2020

„Lebo človek v svojej zlobe je ukrutnejší a zaťatejší ako krokodíl. Jeho srdce je tvrdšie ako kameň, jeho márnivosť ničotnejšia ako prach. Ponor ho do rieky, a len čo mu uschnú šaty, bude taký istý ako predtým. Vrhni ho do smútku a sklamania, a keď sa zviecha, bude zasa taký istý ako predtým…“ (Egypťan Sinuhe) Celý život komusi pomáham. [...]

Čo je dôležitejšie ako život?

05.10.2020

Tak už sme ťa pochovali. Nepomohla ti ani najmodernejšia technika. Odpojili ťa od prístrojov, preložili tvoje bezvládne telo na vozík a previezli z Jisky do márnice. Nikdy za života nebol o teba taký záujem, pohrebné služby sa takmer pobili o to tvoje telo a hyeny v ľudskej koži s vidinou kšeftu ťa uchmatli iným, ale napokon všetko dobre dopadlo. Dobre znamená [...]

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54, aktualizované: 13:58

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

nautilus

Nejasné správy o zlatých muškách

Štatistiky blogu

Počet článkov: 564
Celková čítanosť: 1639802x
Priemerná čítanosť článkov: 2907x

Autor blogu

Archív