Založ si blog

Prečo ľudia pália mosty?

Nuž – asi len preto, že sú sprostí.

Stačí si tú sprostosť nazvať nejako vznešene, napríklad Zásadovosť, a hneď všetko vyzerá inak. Taký zásadový človek si ide za svojím aj cez mŕtvoly a z nastúpenej cesty neuhne ani keby ho na škripec naťahovali. Často pritom naťahuje na škripec aj iných, najmä tých, ktorí ho majú radi.

Pálenie mostov však svedčí skôr o nedôvere vo vlastné schopnosti držať sa zásad. Ak si odreže cestu, už nemá možnosť vrátiť sa späť, ani keby pochopil, že tam vpredu ho nič dobré nečaká.

Jedna moja príbuzná tak spálila mosty za svojou rodinou.  Odsťahovala sa na samotu a prerušila všetky aj s vlastnou dcérou. „Už ťa v živote nechcem vidieť“ – prehlásila v záchvate zásadovosti a skutočne sa nastúpenej cesty držala takmer päť rokov. Až do chvíle, keď jej artróza znemožnila pohyb a nebola schopná sa o seba postarať. Našťastie, nie všetci sú takí zásadoví a dcéra jej pomohla.

Zásadovosť je pekná vec.

Aj ja mám občas jej záchvaty a pritom sa mi podarí niekomu ublížiť.

Našťastie – nikdy nespálim všetky mosty.

Aspoň jednu lávku si nechám.

Takmer vždy som ju potreboval.

Lebo človek je tvor omylný a život je zmena. To, čo včera vyzeralo úplne jasné môže byť zajtra celkom inak. Postaviť most cez rozbúrenú rieku života dá oveľa viac práce, ako ho spáliť. Zvlášť vtedy, keď ten most vedie od srdca k srdcu.

Ten treba chrániť najviac.

 

S hejtermi sa nekamarátim

16.10.2020

Nakazených pribúda raketovým tempom. Už nie sme tou krajinou, ktorú pred polrokom obdivovali za jej disciplínu a skvelé výsledky v boji s pandémiou. Prepadávame sa do bahna čoraz viac. Prečo? Nuž nielen pre nedostatočné opatrenia vlády, ktorá z empatie k občanom nevyhlásila tie opatrenia skôr, ale hlavne pre čoraz väčší hnev či až nenávisť tých občanov k [...]

Načo zachraňovať životy?

13.10.2020

„Lebo človek v svojej zlobe je ukrutnejší a zaťatejší ako krokodíl. Jeho srdce je tvrdšie ako kameň, jeho márnivosť ničotnejšia ako prach. Ponor ho do rieky, a len čo mu uschnú šaty, bude taký istý ako predtým. Vrhni ho do smútku a sklamania, a keď sa zviecha, bude zasa taký istý ako predtým…“ (Egypťan Sinuhe) Celý život komusi pomáham. [...]

Čo je dôležitejšie ako život?

05.10.2020

Tak už sme ťa pochovali. Nepomohla ti ani najmodernejšia technika. Odpojili ťa od prístrojov, preložili tvoje bezvládne telo na vozík a previezli z Jisky do márnice. Nikdy za života nebol o teba taký záujem, pohrebné služby sa takmer pobili o to tvoje telo a hyeny v ľudskej koži s vidinou kšeftu ťa uchmatli iným, ale napokon všetko dobre dopadlo. Dobre znamená [...]

zima, sneh, Chorvátsko, dedina, potok, rieka

Slnko vystriedal sneh. Teploty v Chorvátsku klesli za 24 hodín o takmer 30 stupňov

16.04.2024 23:46

Severné Chorvátsko zaznamenalo veľký teplotný pokles a sneženie, pričom v pondelok tam dosahovali teploty 28 stupňov Celzia.

trump, súd

Do procesu s Trumpom v kauze platieb pornoherečke vybrali šesť porotcov

16.04.2024 23:08

Celkovo by mohol výber poroty trvať týždeň. Desiatky potenciálnych porotcov totiž vyjadrili pochybnosti ohľadom svojej schopnosti zachovať si v procese nestrannosť.

Josep Borrell

EÚ pracuje na rozšírení sankcií voči Iránu po jeho útoku na Izrael

16.04.2024 21:21

Návrh verejne podporilo Nemecko, Francúzsko a niekoľko ďalších členov EÚ. Súhlas s ním vyslovil aj šéf zahraničnej politiky EÚ Borrell.

NR SR, protest

Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí. Protestovali proti zásahom do kultúry i životného prostredia

16.04.2024 19:48, aktualizované: 22:47

Poukázali na to, že vláda má vynakladať maximum úsilia, aby sa kľúčové piliere demokracie mohli rozvíjať slobodne, participatívne a udržateľne.

nautilus

Nejasné správy o zlatých muškách

Štatistiky blogu

Počet článkov: 564
Celková čítanosť: 1642675x
Priemerná čítanosť článkov: 2913x

Autor blogu

Archív