Založ si blog

Beda tomu národu, ktorý potrebuje veľa zákonov

-tento výrok je starý už bezmála dvetisíc rokov a zdá sa, že práve tu a teraz je aktuálnejší ako kedykoľvek predtým.

V starovekom Ríme boli pravidlá určené vzťahom otrok-pán, ale táto naša-ehm-demokracia prináša pánom veľa problémov s udržaním poslušnosti svojich poddaných.  Predsa len, história je plná revolúcií a rozzúrený dav už udupal nejedno blahorodie. Namiesto násilia je potrebné používať psychológiu, teda lož a klamstvo, zabalené do uveriteľných fráz a poloprávd. Osvedčilo sa tiež odpútavanie pozornosti, napríklad poukazovaním na to, že inde je to ešte horšie, prípadne nahrádzanie gladiátorských zápasov televíznymi seriálmi a novými počítačovými hrami.

Forma sa zmenila, účel zostal rovnaký.

Dnešný vládca už nemôže rátať s nevedomosťou davu, internet prenáša takmer všetky informácie takmer kamkoľvek, o to viac však zaktuálnela otázky vierohodnosti.

Čo je pravda a čo nie?

Manipulácia s faktami je mocná zbraň a virtuálne „skutočnosti“ úspešne nahrádzajú realitu. Ľudia chcú byť klamaní, tak prečo im v tom nepomôcť?

Účinným prostriedkom na udržanie sociálneho zmieru je vyvolať dojem, že vládca je v skutočnosti služobník, ktorého si ľud slobodne a demokraticky vybral, aby plnil vôľu väčšiny. Takisto zákonodarný orgán, parlament, je nazvaný zborom zástupcov ľudu, prostredníctvom ktorého si ľud určuje pravidlá života spoločnosti. Voľbami ale účasť ľudí na určovaní pravidiel končí a to, čo bude parlament riešiť, rozhoduje sám. A keďže vlastný kabát je vždy bližší, ako cudzia košeľa, priority sú jasné. Kým tie o kabáte sú jasné a zväčša nemenné, tie „košeľové“ sa menia častejšie ako jarné počasie. Ľud už nezmôže nič.

Usilovnou prácou poslancov vzniká veľké množstvo zákonov a už je ich toľko, že sa v nich vyzná len človek školený, ktorý si za právnu radu nechá dobre zaplatiť. Z toho množstva dokáže vždy vybrať niečo, čo dotyčnú vec odobrí či znemožní-podľa potreby. Pravda, právo či spravodlivosť sa tak stávajú spotrebným tovarom a zákonník je len akýmsi katalógom súčiastok, z ktorého si šikovný skladník vyberie vždy ten, ktorý sa mu hodí.

A kde zostal občan, volič, človek?

Kdesi na chvoste, odkiaľ hlavu ani nevidno. Ľudia, ktorých si zvolil, aby zastupovali jeho záujmy, mu cestu k spravodlivosti zarúbali pralesom zákonov, v ktorých nemá šancu sa vyznať, preto si musí zaplatiť vykladačov, ktorí mu-možno-pomôžu. Jeho šanca dovolať sa svojej pravdy je silne závislá od výšky „palmáre“, no istotu nemá nikdy. Zaplatiť však musí vždy.

Húština zákonov je skvelý biznys.

Zamestnáva veľa ľudí s vysokými platmi len za to, že sa v tej húštine hrabú a za celý život nič užitočné nerobia. Naopak, prečasto škodia.

A je to čoraz horšie.

Ľudia sa bránia ako vedia, a zákonodarcovia musia vymýšľať stále nové zákony, aby im v tom zabránili.

Boj pokračuje.

 

 

S hejtermi sa nekamarátim

16.10.2020

Nakazených pribúda raketovým tempom. Už nie sme tou krajinou, ktorú pred polrokom obdivovali za jej disciplínu a skvelé výsledky v boji s pandémiou. Prepadávame sa do bahna čoraz viac. Prečo? Nuž nielen pre nedostatočné opatrenia vlády, ktorá z empatie k občanom nevyhlásila tie opatrenia skôr, ale hlavne pre čoraz väčší hnev či až nenávisť tých občanov k [...]

Načo zachraňovať životy?

13.10.2020

„Lebo človek v svojej zlobe je ukrutnejší a zaťatejší ako krokodíl. Jeho srdce je tvrdšie ako kameň, jeho márnivosť ničotnejšia ako prach. Ponor ho do rieky, a len čo mu uschnú šaty, bude taký istý ako predtým. Vrhni ho do smútku a sklamania, a keď sa zviecha, bude zasa taký istý ako predtým…“ (Egypťan Sinuhe) Celý život komusi pomáham. [...]

Čo je dôležitejšie ako život?

05.10.2020

Tak už sme ťa pochovali. Nepomohla ti ani najmodernejšia technika. Odpojili ťa od prístrojov, preložili tvoje bezvládne telo na vozík a previezli z Jisky do márnice. Nikdy za života nebol o teba taký záujem, pohrebné služby sa takmer pobili o to tvoje telo a hyeny v ľudskej koži s vidinou kšeftu ťa uchmatli iným, ale napokon všetko dobre dopadlo. Dobre znamená [...]

sneh, bratislava, sneženie

SHMÚ upozorňuje na sneženie na severnom Slovensku

24.04.2024 14:21

Meteorológovia vydali výstrahu prvého stupňa.

Londýn, kôň, splašené kone, Household Cavalry, britská vojenská jednotka

Londýnom sa preháňali splašené vojenské kone. Skrotila ich až armáda, hlásia ranených

24.04.2024 14:02

Jeho kôň vrážal do áut neďaleko Buckinghamského paláca.

Russia Military Official Arrest

Putinovho generála asi kŕmili úplatkami, jeho žena žila v luxuse. Je to predzvesť konca ministra obrany?

24.04.2024 14:00

Námestníkovi šéfa rezortu obrany hrozí až 15 rokov väzenia. Prečo šéf Kremľa umožnil zatknúť jedného z najvplyvnejších predstaviteľov ozbrojených síl?

Atény / Sahara / Prach / Akropola /

Atény sa opäť zafarbili do oranžova, prach zo Sahary pohltil aj Akropolu

24.04.2024 13:43

Meteorológ Kostas Laguvardos výhľad z jednej meteorologickej stanice prirovnal k pohľadu na Mars.

nautilus

Nejasné správy o zlatých muškách

Štatistiky blogu

Počet článkov: 564
Celková čítanosť: 1645741x
Priemerná čítanosť článkov: 2918x

Autor blogu

Archív