Založ si blog

Finančná kríza a sedliacky rozum.

Jasné, že tomu nerozumiem.

Chválabohu.

Inak by ma asi trafil šľak.

Vyrastal som totiž v štáte a v čase, kedy dlhy boli morálnym prehreškom a kupovať si niečo, na čo nemám peniaze, bolo oveľa ťažšie.

„Bez penez do krčmy nelez“ – hovorieval už môj dedo.

Dnes je vraj ale iná doba.

Mladí chcú všetko a hneď a dlžoby pokladajú za normálnu súčasť života, nech to stojí čo chce, a výraz „úžera“ ani nepoznajú. Niekto ho z nášho slovníka potichu odstránil. Zato doň s veľkou pompou natlačil heslá o výhodnosti úverov, o zisku z rozumu a o nevyhnutnosti existencie bánk a finančných poradcov.

Ani neviem, kedy sa to stalo.

Bankám, sporiteľniam či poisťovniam som sa vždy inštinktívne vyhýbal, hoci kedysi v nich nebolo ani zďaleka toľko vydridušstva ako dnes. Jediná pôžička, ktorú som mal, bola mladomanželská, lebo bola taká výhodná, že len blázon by ju nevyužil. Zato som si ako mladík založil tzv. mládežnícke sporenie, za päť rokov som si nasporil dvadsať tisíc, a banka mi k tomu pripísala ďalších päť. Koľko je to percent? Neskôr som si založil vkladnú knižku s termínovanou výpoveďou na jeden rok, bola to výhodná akcia, lebo základný úrok banka zvýšila zo šiestich na 9, slovom deväť percent!  A tomu dnes hovoríme totalita. Koľko dávajú banky dnes? Na bežný účet 0,1%. Veď je to na smiech! Ktorý normálny človek by im zveril svoje peniaze? Dnes však máme demokraciu, takže do bánk dávame svoje peniaze povinne. Ani výplatu už nedostaneme do ruky, ale len na účet v banke – vraj z bezpečnostných dôvodov. A skúste si sporiť. Keď vás lapajú, pekne vám spievajú o tom, ako ušetríte. Ale skúste si účet zrušiť, hneď uvidíte, koľko „problémov“ to prináša a aké sankcie na vás našijú.

Je zvláštne, ako ľudia robia znova a znova tie isté chyby. Problém je v tom, že každý pokladá svoju dobu za výnimočnú, za niečo, čo tu ešte nikdy nebolo, a každý mladý sa akosi inštinktívne búri proti tomu, čo mu radia rodičia. Že život na dlh je nemorálny, o tom už nikto nechce ani počuť, a finančné inštitúcie nás v reklamách – de facto za naše peniaze – presviedčajú o tom, že dlhy sú „in“. Ale – ako povedal už Tomáš Baťa – morálna bieda  prináša biedu materiálnu, či sa nám to páči alebo nie. Svetová finančná kríza je – a ešte viac  bude – toho neklamným dôkazom.

Jasné, že tomu nerozumiem.

Preto sa bankám – kým to ešte aspoň trocha ide – vyhýbam.

 

S hejtermi sa nekamarátim

16.10.2020

Nakazených pribúda raketovým tempom. Už nie sme tou krajinou, ktorú pred polrokom obdivovali za jej disciplínu a skvelé výsledky v boji s pandémiou. Prepadávame sa do bahna čoraz viac. Prečo? Nuž nielen pre nedostatočné opatrenia vlády, ktorá z empatie k občanom nevyhlásila tie opatrenia skôr, ale hlavne pre čoraz väčší hnev či až nenávisť tých občanov k [...]

Načo zachraňovať životy?

13.10.2020

„Lebo človek v svojej zlobe je ukrutnejší a zaťatejší ako krokodíl. Jeho srdce je tvrdšie ako kameň, jeho márnivosť ničotnejšia ako prach. Ponor ho do rieky, a len čo mu uschnú šaty, bude taký istý ako predtým. Vrhni ho do smútku a sklamania, a keď sa zviecha, bude zasa taký istý ako predtým…“ (Egypťan Sinuhe) Celý život komusi pomáham. [...]

Čo je dôležitejšie ako život?

05.10.2020

Tak už sme ťa pochovali. Nepomohla ti ani najmodernejšia technika. Odpojili ťa od prístrojov, preložili tvoje bezvládne telo na vozík a previezli z Jisky do márnice. Nikdy za života nebol o teba taký záujem, pohrebné služby sa takmer pobili o to tvoje telo a hyeny v ľudskej koži s vidinou kšeftu ťa uchmatli iným, ale napokon všetko dobre dopadlo. Dobre znamená [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

nautilus

Nejasné správy o zlatých muškách

Štatistiky blogu

Počet článkov: 564
Celková čítanosť: 1643628x
Priemerná čítanosť článkov: 2914x

Autor blogu

Archív