Založ si blog

Babylon

Slovenčina je vraj jedným z najťažších jazykov na svete. Cudzincom, ktorým záchvat masochizmu vnukol šialenú myšlienku naučiť sa našu reč, vstávajú hrôzou vlasy na hlave, hlavne z toho množstva výnimiek, ktoré pravidlá slovenského pravopisu obsahujú. My, rodení Slováci, sme už na ne zvyknutí, a pokladáme za normálne, že úplne spisovne u nás nehovorí asi nikto.

Popravde, nám to celkom vyhovuje.

Celá naša spoločnosť je popretkávaná výnimkami, nielen jazykovými, ale aj zákonnými, na výnimky narážame všade, kam vkročíme a preto sa tu na nič nemôžeme spoľahnúť. Na Slovensku čierna farba môže, ale aj nemusí byť čiernou, pravda pravdou a lož lžou. Policajt tu môže byť zločincom, hlupák mudrcom a drzý zlodej uznávaným podnikateľom. Pravdaže, takýto stav spoločnosti sa odráža aj na nás. Nikomu a ničomu neveríme, nikoho a nič si nevážime, o všetkom pochybujeme. Ak niekomu ešte zbytky súdnosti velia pomenovať veci pravým menom, prípadne zastať sa obetí nejakej nemorálnosti, býva sám napadnutý, potrestaný, či aspoň zosmiešnený, a to nezriedka aj tými, ktorých sa zastal. Je preto pochopiteľné, že čestný a statočný človek tu iba trpí a tí, ktorí to s nami mysleli dobre už zväčša odišli za hranice. Zostali tu len veľkohubí táraji, ktorých my, Slováci, priam milujeme, a prefíkaní podvodníci, ktorí z tohto stavu vedia vytĺcť kapitál – lebo za hlúposť sa platí.

Nevieme, čo s tým.

Nie sme schopní sa dohodnúť.

Hoci všetci hovoríme po slovensky, nerozumieme si.

V starovekom Babylone vraj boh potrestal ľudí za to, že chceli postaviť vežu, ktorou by sa k nemu priblížili. Potrestal ich tak, že im zmiatol jazyky, aby sa nemohli dohovoriť.

Neviem, za čo boh potrestal tým istým trestom aj nás.

Veď my žiadnu vežu nestaviame…

 

S hejtermi sa nekamarátim

16.10.2020

Nakazených pribúda raketovým tempom. Už nie sme tou krajinou, ktorú pred polrokom obdivovali za jej disciplínu a skvelé výsledky v boji s pandémiou. Prepadávame sa do bahna čoraz viac. Prečo? Nuž nielen pre nedostatočné opatrenia vlády, ktorá z empatie k občanom nevyhlásila tie opatrenia skôr, ale hlavne pre čoraz väčší hnev či až nenávisť tých občanov k [...]

Načo zachraňovať životy?

13.10.2020

„Lebo človek v svojej zlobe je ukrutnejší a zaťatejší ako krokodíl. Jeho srdce je tvrdšie ako kameň, jeho márnivosť ničotnejšia ako prach. Ponor ho do rieky, a len čo mu uschnú šaty, bude taký istý ako predtým. Vrhni ho do smútku a sklamania, a keď sa zviecha, bude zasa taký istý ako predtým…“ (Egypťan Sinuhe) Celý život komusi pomáham. [...]

Čo je dôležitejšie ako život?

05.10.2020

Tak už sme ťa pochovali. Nepomohla ti ani najmodernejšia technika. Odpojili ťa od prístrojov, preložili tvoje bezvládne telo na vozík a previezli z Jisky do márnice. Nikdy za života nebol o teba taký záujem, pohrebné služby sa takmer pobili o to tvoje telo a hyeny v ľudskej koži s vidinou kšeftu ťa uchmatli iným, ale napokon všetko dobre dopadlo. Dobre znamená [...]

Fico, Šefčovič

Fico: Vláda na post eurokomisára za SR opäť navrhne Šefčoviča

18.04.2024 18:30

Uviedol to predseda vlády po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ v Bruseli.

zelenskyj

Rusom chcel pomôcť s atentátom na Zelenského, zbieral informácie o letisku Rzeszów

18.04.2024 18:23

Zelenskyj poľské letisko používa pri cestách do zahraničia, pretože vzdušný priestor Ukrajiny je od začiatku ruskej invázie uzavretý.

Dánsko Požiar Kodaň Burza Budova Historická

Zrútila sa hlavná fasáda historickej budovy kodanskej burzy, ktorá horí od utorka

18.04.2024 18:07

Požiar ťažko poničil renesančnú budovu zo 17. storočia, ktorá prišla o svoju vysokú vežu i veľkú časť strechy.

Zoran Milanovič

Chcel byť hráč i rozhodca. Záhrebský Trump ešte nepovedal posledné slovo

18.04.2024 17:31

Bolo to, akoby sa Zuzana Čaputová z pozície hlavy štátu uchádzala o premiérsky post. A hoci chorvátsky prezident Zoran Milanovič so svojimi sociálnymi demokratmi parlamentné voľby nevyhral, v procese formovania budúcej vlády zostáva stále v hre.

nautilus

Nejasné správy o zlatých muškách

Štatistiky blogu

Počet článkov: 564
Celková čítanosť: 1643067x
Priemerná čítanosť článkov: 2913x

Autor blogu

Archív