Založ si blog

Vitriol

Vitriol je niečo, na čo ľudia už takmer zabudli. Kedysi ním likvidovali sokyne v láske. Dnes sa sokyne v láske nelikvidujú, lebo ničenie telesných schránok svojich blížnych sa pokladá za trestný čin a žiadna žena nie je ochotná kvôli inej ísť nadosmrti do basy.

Vitriolom nazýva Paulo Coelho aj stav ducha, ktorému sa inak hovorí znechutenosť, takže v skutočnosti je tu dnes Vitriolu viac než dosť. Znechutenosť spôsobuje nedostatok látky, zvanej serotonín, ale často aj prílišné zamýšľanie sa nad zmyslom života. Niektorí ľudia, napríklad ja, sa totiž zamýšľajú viac, ako je zdravé, a keďže dôvodov k optimizmu je v našom živote naozaj pramálo, naše myšlienky postupne černejú, akoby horeli v pekelnom plameni , a končia sa tak, ako celý náš život: smrťou. (Možno preto sa v Biblii píše: blahoslavení duchom chudobní, lebo ich je kráľovstvo nebeské). Optimizmus nám nenaleje ani naša každodenná realita – zvyšovanie cien, choré zdravotníctvo či sledovanie Televíznych novín. (To posledné už ani nie sú správy, ale doslova prehľad hrôz). Ani sa nečudujem zvýšenej činnosti Svedkov Jehovových, lebo to naozaj vyzerá tak, že Armagedon sa blíži.

Úplne najhoršie sme na tom my, ateisti. Spasenie našich duší po záverečnom „veľkom tresku“ nám vraj nehrozí a večná sláva na nebesiach tým dupľom. Sme odkázaní na život bez nádeje na vzkriesenie a musíme hľadať radosti len tu, na tomto svete.

Veru, nie je to med lízať.

Napriek tomu, či skôr práve preto si myslím, že cenu má len to, čo si vydobyjeme z hĺbky vlastného srdca. Univerzálny liek nikdy nie je taký účinný ako ten, ktorý si „napasujeme“ priamo na seba. Len ten, kto dokáže zlikvidovať Vitriol sám, bez barličiek, bez drog a bez cudzej pomoci, kto dokáže nájsť radosť aj v tomto dnešnom svete, len ten je naozaj silný, schopný jedinec rodu Homo sapiens. A ak vie tú radosť ešte aj rozdávať iným, zaslúži si našu úctu.

Obdivujem všetkých, ktorí to dokážu.

 

S hejtermi sa nekamarátim

16.10.2020

Nakazených pribúda raketovým tempom. Už nie sme tou krajinou, ktorú pred polrokom obdivovali za jej disciplínu a skvelé výsledky v boji s pandémiou. Prepadávame sa do bahna čoraz viac. Prečo? Nuž nielen pre nedostatočné opatrenia vlády, ktorá z empatie k občanom nevyhlásila tie opatrenia skôr, ale hlavne pre čoraz väčší hnev či až nenávisť tých občanov k [...]

Načo zachraňovať životy?

13.10.2020

„Lebo človek v svojej zlobe je ukrutnejší a zaťatejší ako krokodíl. Jeho srdce je tvrdšie ako kameň, jeho márnivosť ničotnejšia ako prach. Ponor ho do rieky, a len čo mu uschnú šaty, bude taký istý ako predtým. Vrhni ho do smútku a sklamania, a keď sa zviecha, bude zasa taký istý ako predtým…“ (Egypťan Sinuhe) Celý život komusi pomáham. [...]

Čo je dôležitejšie ako život?

05.10.2020

Tak už sme ťa pochovali. Nepomohla ti ani najmodernejšia technika. Odpojili ťa od prístrojov, preložili tvoje bezvládne telo na vozík a previezli z Jisky do márnice. Nikdy za života nebol o teba taký záujem, pohrebné služby sa takmer pobili o to tvoje telo a hyeny v ľudskej koži s vidinou kšeftu ťa uchmatli iným, ale napokon všetko dobre dopadlo. Dobre znamená [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

nautilus

Nejasné správy o zlatých muškách

Štatistiky blogu

Počet článkov: 564
Celková čítanosť: 1646551x
Priemerná čítanosť článkov: 2919x

Autor blogu

Archív