Založ si blog

Diagnóza: strach

Bojím sa. Všeličoho. Napríklad nazývať veci pravými menami. Je pravda, že niekedy je tým pravým menom neslušný výraz a to sa vraj nesmie. Keď som náš štát nazval Oje.landom, admin ma vylúčil z prvej strany a mal pravdu. Na titulku taký výraz nepatrí. Ako však nazvať slušne niečo, čo so slušnosťou nemá nič spoločné?

Julo Satinský kedysi povedal, že Slováci sú národ, ktorý si nechá sr.ť na hlavu. Mal z toho poťahovačky, ale stál si za svojím. Asi vedel prečo. Iný známy Slovák sa zasa vyjadril, že Slováci sú geneticky hlúpy národ a že by potrebovali dvadsaťkilovým kladivom po hlave. Aj on má k podobným vyhláseniam zrejme svoje dôvody. Moji zahraniční kolegovia sa pri hodnotení nášho národa zhodujú v jednom: sme príliš „fearfull“. Hrdinami vieme byť tak akurát v krčme pri pive. Ešte vraj šťastie, že máme také statočné a láskyplné ženy, pred takými Nemkami by sme asi aj do gatí púšťali.

Znie to kruto, že?

Ale čosi pravdy na tom bude.

Bojíme sa.

Všeličoho.

Napríklad nazývať veci pravými menami.

Rozprávame, píšeme, kritizujeme, ale buď veľmi všeobecne, alebo tam, kde nám nič nehrozí. Ak ktosi skritizuje niektorého politika, radi sa pridáme, už len pre ten opojný pocit, že smieme. Nazvať zlodejom niekoho bližšieho, napríklad správcu bytového spoločenstva, ktorý nás roky okráda, si však netrúfame. Čo ak sa nám pomstí? Všade je to vraj samá Mafia…Keď sa kedysi pýtali známeho lekára, čo urobí s pacientom, ktorý odmietne zaplatiť „dobrovoľný“ poplatok, povedal výhražným tónom, že si ho zapamätá. Bol som svedkom, ako obvoďák surovo vyhodil z ordinácie ženu, ktorá si dovolila skritizovať jeho prácu. Reval na ňu ako na decko a my ostatní sme čušali ako vši pod chrastou, aby náhodou neprefackal aj nás.

Chápem.

Na Slovensku je to ťažké.

Sťažovať sa vie každý. Oceniť málokto. Veľa poctivcov už vzalo nohy na plecia a ušli kade ľahšie.  Byť na Slovensku poctivým sa neoplatí, to vedia už aj malé deti. Aké budú, keď vyrastú? Aká bude naša budúcnosť?

Moji zahraniční kolegovia to všetko berú s nadhľadom a humorom.  A hlavne: nezovšeobecňujú. Jano je šikovný, Fero už menej. Nezaujíma ich, odkiaľ ktorý je. Ja ako Slovák si však trochu zovšeobecniť dovolím: myslím si, že sme geneticky neobjektívni. Oveľa radšej ako fakty máme svoje názory. Tak, ako Jánošík zaťal svoju valašku do pníka, že ju nikto nevytiahol, tak sa vieme zaťať v názore. A nepovolíme, keby nás na dereši mučili. Ústretovosť, tolerancia, porozumenie sú naši nepriatelia. Vytrvať v názore je pre nás otázkou cti, aj keby sme pod váhou dôkazov už stokrát pochopili, že sa mýlime.

Mýliť sa, je vraj ľudské.

Akoby sme sa tej ľudskosti báli.

S hejtermi sa nekamarátim

16.10.2020

Nakazených pribúda raketovým tempom. Už nie sme tou krajinou, ktorú pred polrokom obdivovali za jej disciplínu a skvelé výsledky v boji s pandémiou. Prepadávame sa do bahna čoraz viac. Prečo? Nuž nielen pre nedostatočné opatrenia vlády, ktorá z empatie k občanom nevyhlásila tie opatrenia skôr, ale hlavne pre čoraz väčší hnev či až nenávisť tých občanov k [...]

Načo zachraňovať životy?

13.10.2020

„Lebo človek v svojej zlobe je ukrutnejší a zaťatejší ako krokodíl. Jeho srdce je tvrdšie ako kameň, jeho márnivosť ničotnejšia ako prach. Ponor ho do rieky, a len čo mu uschnú šaty, bude taký istý ako predtým. Vrhni ho do smútku a sklamania, a keď sa zviecha, bude zasa taký istý ako predtým…“ (Egypťan Sinuhe) Celý život komusi pomáham. [...]

Čo je dôležitejšie ako život?

05.10.2020

Tak už sme ťa pochovali. Nepomohla ti ani najmodernejšia technika. Odpojili ťa od prístrojov, preložili tvoje bezvládne telo na vozík a previezli z Jisky do márnice. Nikdy za života nebol o teba taký záujem, pohrebné služby sa takmer pobili o to tvoje telo a hyeny v ľudskej koži s vidinou kšeftu ťa uchmatli iným, ale napokon všetko dobre dopadlo. Dobre znamená [...]

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Tlačila na Forróa vláda? Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len predseda, stretnutie s Korčokom zrušil svojvoľne

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

nautilus

Nejasné správy o zlatých muškách

Štatistiky blogu

Počet článkov: 564
Celková čítanosť: 1639785x
Priemerná čítanosť článkov: 2907x

Autor blogu

Archív