Založ si blog

O závislosti

A vy ste na čom závislí? Nie, len mi nehovorte, že na ničom. Minimálne na vzduchu, vode a strave určite. To je predsa nutné. Človek sa od ostatnej fauny, pobehujúcej či plaziacej sa po zemi líši práve množstvom závislostí. Taká srnka si ani príbytok nestavia. Prečká v tom lese každú zimu. Človek by neprežil ani jedinú. Je závislý na dome a kúrení. Možno kedysi závislý nebol, ale rokmi si svoju závislosť vypestoval. Schúlostivel. Rozmaznal sa. Dnes už má tých závislostí viac ako všetky ostatné živočíchy dohromady. Krokodíl nílsky napríklad ani netuší, čo je to dobrá kniha. Alebo televízor. Alebo internet. Alebo mobil. Je to len tupý zver. Nič z toho mu nechýba.

Zdá sa, že človek je na svoje závislosti hrdý. Hovorí tomu duchovné potreby a to sú tie, ktoré ho stavajú v živočíšnej ríši na stupienok najvyšší. Nuž, prečo nie. Kapacita ľudského mozgu je oveľa vyššia ako je tomu u iných tvorov a bola by škoda to nevyužiť. Je však isté, že svojimi závislosťami si nasadzuje okovy. Už je toho príliš, bez čoho nevie žiť. Navyše, za všetko musí platiť. Snáď okrem slnka a vzduchu, všetky svoje potreby si musí zaslúžiť. Ešte aj na tom záchode chcú od neho akýsi obolus. Ak ho nemá…radšej nedomýšľať.

Závislosť na peniazoch je daňou za závislosť na iných závislostiach. Na peniazoch sme závislí všetci. Aj nezávislí poslanci. Ten, kto sa tejto závislosti vyhýba, sa veľmi ľahko môže stať bezdomovcom, závislým na tých, ktorí závislosť na peniazoch akceptujú. Žiť zadarmo ako zviera, to nedokáže, a ani si to nemôže dovoliť. Neznalosť zákona omlúva len zvieratá, ľudí nie, a pocit nezávislosti spravidla odchádza s príchodom polície.

Áno, dnes si musíme zaslúžiť takmer všetko. Aj to, čo sme kedysi mali celkom zadarmo. Pitnú vodu, napríklad. Vzduch je zatiaľ zadarmo, ale niekde je už taký špinavý, že za čistým musíme cestovať, a teda platiť. Je len otázkou času, kedy začne ktosi čistý vzduch predávať. Som si istý, že to bude bomba kšeft. Sme na ňom totiž závislí.

Napriek tomu je ale isté, že všetci sme závislí na ostatných.  Jedine vo fungujúcom spoločenstve si totiž môžeme zadovážiť všetko, čo potrebujeme. Nielen to materiálne, ale aj duchovné. Napríklad takú životnú nutnosť, akou je láska. Hoci to len neradi priznávame, sme na nej závislí. A keďže sebaláska  nie je to pravé orechové, potrebujeme niekoho, s kým by sme si tú lásku vymieňali, a teda stávame sa závislí na ňom. Hoci je nás už vyše šesť miliárd, človek, na ktorom sme závislí citovo, je spravidla len jeden.  Toto je tá najkrajšia závislosť zo všetkých…

S hejtermi sa nekamarátim

16.10.2020

Nakazených pribúda raketovým tempom. Už nie sme tou krajinou, ktorú pred polrokom obdivovali za jej disciplínu a skvelé výsledky v boji s pandémiou. Prepadávame sa do bahna čoraz viac. Prečo? Nuž nielen pre nedostatočné opatrenia vlády, ktorá z empatie k občanom nevyhlásila tie opatrenia skôr, ale hlavne pre čoraz väčší hnev či až nenávisť tých občanov k [...]

Načo zachraňovať životy?

13.10.2020

„Lebo človek v svojej zlobe je ukrutnejší a zaťatejší ako krokodíl. Jeho srdce je tvrdšie ako kameň, jeho márnivosť ničotnejšia ako prach. Ponor ho do rieky, a len čo mu uschnú šaty, bude taký istý ako predtým. Vrhni ho do smútku a sklamania, a keď sa zviecha, bude zasa taký istý ako predtým…“ (Egypťan Sinuhe) Celý život komusi pomáham. [...]

Čo je dôležitejšie ako život?

05.10.2020

Tak už sme ťa pochovali. Nepomohla ti ani najmodernejšia technika. Odpojili ťa od prístrojov, preložili tvoje bezvládne telo na vozík a previezli z Jisky do márnice. Nikdy za života nebol o teba taký záujem, pohrebné služby sa takmer pobili o to tvoje telo a hyeny v ľudskej koži s vidinou kšeftu ťa uchmatli iným, ale napokon všetko dobre dopadlo. Dobre znamená [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10, aktualizované: 15:42

Evakuovať museli 50 ľudí.

nautilus

Nejasné správy o zlatých muškách

Štatistiky blogu

Počet článkov: 564
Celková čítanosť: 1639815x
Priemerná čítanosť článkov: 2907x

Autor blogu

Archív