Založ si blog

Dotyky

Prednedávnom prebehla v jednom veľkom meste tak trocha zvláštna akcia. Šlo o to, objať čo najviac ľudí. Niekto totiž zistil, že objatie pôsobí veľmi blahodarne na psychiku a zrejme usúdil, že čím viac objatí človek absolvuje, tým je spokojnejší.

Aj keď mi to tak trocha pripomína obchod, určite na tom niečo je. Telesný dotyk je rozhodne veľmi dôležitý. Vedia to všetky matky a všetky deti. Materinské objatie formuje citový život človeka už od narodenia a túžbu po dotyku si ponesie so sebou celý život. Niekedy v puberte sa odtrhne od matky a hľadá inú ľudskú bytosť na objatie, čo už zjavne spôsobuje rozvíjajúci sa sexuálny pud. Túžba po dotyku neutícha, naopak, silnie. Chceme sa objímať, dotýkať, milovať. Niekedy až zúfalo.

Myslím si, že táto túžba je jednou z najzákladnejších, tak ako voda a vzduch. Niekomu sa vyplní viac, inému menej. Niekto je celý život hladkaný a hýčkaný, takže mu dotyk nechýba, ba možno aj prevyšuje. Iný by dal za vrúcne objatie neviem čo, trpí jeho nedostatkom a zúfalo hľadá blízku bytosť k naplneniu tejto životnej potreby.

Ideálne je, ak sa zídu dvaja ľudia, ktorých potreby sa zhodujú. Dokážu si navzájom dávať všetko, čo potrebujú a takéto manželstvá bývajú šťastné a harmonické.

Sú však aj iné. Hoci zo začiatku po sebe túžia, časom táto túžba u jedného z nich opadne a vtedy sa začína utrpenie. Kým prvý má pocit, že sa mu ten druhý vnucuje, druhý trpí nedostatkom. O čo viac sa prvý odťahuje, o to väčšia je túžba druhého. Nastáva odcudzenie, nepochopenie, rozchod. Jeden uteká do krčmy či za kamarátmi, druhý sedí doma a plače. Týka sa to mužov aj žien.

Všeobecné povedomie je také, že tým prvým býva muž a druhým žena, ale nezriedka je to naopak. Túžba po dotyku je totiž obojpohlavná, hoci častejšie o nej počuť od žien. Nedajme sa však mýliť, citlivých mužov je oveľa viac, ako si ženy myslia a o frigidite žien by mnohí muži mohli rozprávať svoje. Typickým vyvrcholením týchto nezhôd je to, že si ten ukrivdenejší nájde náhradu. Iné objatie. Niekoho, kto tiež túži po dotyku. Po rokoch jeho absencie to môže pôsobiť ako vyslobodenie zo žalára.

Dotýkajme sa.

Objímajme sa.

Ak máme s kým…

S hejtermi sa nekamarátim

16.10.2020

Nakazených pribúda raketovým tempom. Už nie sme tou krajinou, ktorú pred polrokom obdivovali za jej disciplínu a skvelé výsledky v boji s pandémiou. Prepadávame sa do bahna čoraz viac. Prečo? Nuž nielen pre nedostatočné opatrenia vlády, ktorá z empatie k občanom nevyhlásila tie opatrenia skôr, ale hlavne pre čoraz väčší hnev či až nenávisť tých občanov k [...]

Načo zachraňovať životy?

13.10.2020

„Lebo človek v svojej zlobe je ukrutnejší a zaťatejší ako krokodíl. Jeho srdce je tvrdšie ako kameň, jeho márnivosť ničotnejšia ako prach. Ponor ho do rieky, a len čo mu uschnú šaty, bude taký istý ako predtým. Vrhni ho do smútku a sklamania, a keď sa zviecha, bude zasa taký istý ako predtým…“ (Egypťan Sinuhe) Celý život komusi pomáham. [...]

Čo je dôležitejšie ako život?

05.10.2020

Tak už sme ťa pochovali. Nepomohla ti ani najmodernejšia technika. Odpojili ťa od prístrojov, preložili tvoje bezvládne telo na vozík a previezli z Jisky do márnice. Nikdy za života nebol o teba taký záujem, pohrebné služby sa takmer pobili o to tvoje telo a hyeny v ľudskej koži s vidinou kšeftu ťa uchmatli iným, ale napokon všetko dobre dopadlo. Dobre znamená [...]

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

nautilus

Nejasné správy o zlatých muškách

Štatistiky blogu

Počet článkov: 564
Celková čítanosť: 1639689x
Priemerná čítanosť článkov: 2907x

Autor blogu

Archív