Založ si blog

Je čas opiť sa

Tak súdia odborníci.

Francúzsky básnik Charles Baudelaire vo svojom Prípitku nabáda k opíjaniu sa čímkoľvek, Bohuslav Hrabal zasa tvrdí, že v dnešnom strašnom svete sa dá prežiť iba v podguráženom stave.

Hoci sa inak rád nechávam poučiť skúsenejšími, tu by som si dovolil nesúhlasiť. Niežeby som nebol presvedčený o duševno-terapeutických účinkoch alkoholu, aj mne v ťažkých chvíľach kedysi pomohol, ale pochybujem o tom, či práve títo dvaja páni sú pre mňa tými pravými vzormi. Kým prvého tento spôsob života vohnal do náručia smrti, druhého k podobným vyhláseniam viedli vyslovene komerčné dôvody. Ja ale nevlastním pivovar a umrieť sa tiež neponáhľam, navyše som spolu s inými odborníkmi presvedčený, že chľast zabíja schopnosť reálne uvažovať. Jeden viackrát titulovaný pán nám kedysi tvrdil, že mozgové bunky sú alkoholom likvidované nenávratne.

Nuž, ja si svoj rozum, nech je už aký chce, vážim, a vrodená lakomosť mi bráni v jeho vyhadzovaní.

Alkohol je dobrý na zabíjanie komplexov.

Pod pojem komplex zahŕňam aj strach, stres, frustrácie a fóbie, ako aj pocit, že priveľa myšlienok škodí. Viem, že mnohí namiesto toho, aby tu teraz, tak ako ja, sedeli nad klávesnicou a tie nadbytočné myšlienky kládli naň, múdro pochopia, že práve toto je čas opiť sa. A keďže nie sú lakomí, pijú dôkladne, takže niekedy zabudnú nielen prebytočné, ale aj dosť podstatné veci, napríklad cestu domov.

Odborná literatúra rozdeľuje alkoholikov na rôzne typy, podľa toho, ako sa pod jeho vplyvom chovajú, mne sa však zdá byť zaujímavým aj rozdelenie podľa spôsobu konzumácie. Nazývam to systém zatvorenej a otvorenej klapky. Kým jednému sa s množstvom vypitého stáva chľast nepríjemným a už viac nechce, iný tzv. chytá slinu. Toto rozdelenie má tú zvláštnosť, že nezávisí od samotných aktérov, ale zrejme aj od konštelácie hviezd, takže jeden človek môže striedavo vykazovať znaky jednej i druhej skupiny. Určite by stálo za osobitný rozbor preskúmať okolnosti, pri ktorých dochádza k týmto zmenám.

Opilstvo postihuje zväčša mužov.

Súvisí to nielen s ich väčším mozgom a teda aj väčším množstvom nadbytočných myšlienok, ale zjavne aj s väčšou odvahou, lebo vedomé otupovanie svojich zmyslov v tomto nebezpečnom svete bezpochyby odvahou je.

Na Slovensku je opíjanie súčasťou národnej kultúry.

Sme zrejme národom odvážnych a na myšlienky bohatých ľudí, nezaťažených pliagou lakomosti, ochotných aj zo svojich skromných platov podporovať bratov krčmárov. Naopak, materiálne statky tu nemajú miesto, pitie je vecou cti a najúctyhodnejší je ten, kto najviac znesie.

Akoby sme sa testovali.

Akoby sme si potrebovali dokazovať, koľko vydržíme.

Je zvláštne, že nadbytkom myšlienok najviac trpia tí, čo ich majú najmenej. Možno sa ich chcú zbaviť len preto, že nevedia, čo s nimi. Myšlienka na to, že by ich mohli využiť, im zrejme chýba. Takto sa tu denne zabíjajú možno poklady, duchovný majetok národa odplavujú sifóny krčmových záchodov do žúmp a kanalizácií a tratia sa v našich riekach, ktoré ich pomaly unášajú až kamsi do mora.

Kdesi som čítal, že more je múdre.

Už viem, prečo.

S hejtermi sa nekamarátim

16.10.2020

Nakazených pribúda raketovým tempom. Už nie sme tou krajinou, ktorú pred polrokom obdivovali za jej disciplínu a skvelé výsledky v boji s pandémiou. Prepadávame sa do bahna čoraz viac. Prečo? Nuž nielen pre nedostatočné opatrenia vlády, ktorá z empatie k občanom nevyhlásila tie opatrenia skôr, ale hlavne pre čoraz väčší hnev či až nenávisť tých občanov k [...]

Načo zachraňovať životy?

13.10.2020

„Lebo človek v svojej zlobe je ukrutnejší a zaťatejší ako krokodíl. Jeho srdce je tvrdšie ako kameň, jeho márnivosť ničotnejšia ako prach. Ponor ho do rieky, a len čo mu uschnú šaty, bude taký istý ako predtým. Vrhni ho do smútku a sklamania, a keď sa zviecha, bude zasa taký istý ako predtým…“ (Egypťan Sinuhe) Celý život komusi pomáham. [...]

Čo je dôležitejšie ako život?

05.10.2020

Tak už sme ťa pochovali. Nepomohla ti ani najmodernejšia technika. Odpojili ťa od prístrojov, preložili tvoje bezvládne telo na vozík a previezli z Jisky do márnice. Nikdy za života nebol o teba taký záujem, pohrebné služby sa takmer pobili o to tvoje telo a hyeny v ľudskej koži s vidinou kšeftu ťa uchmatli iným, ale napokon všetko dobre dopadlo. Dobre znamená [...]

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

nautilus

Nejasné správy o zlatých muškách

Štatistiky blogu

Počet článkov: 564
Celková čítanosť: 1643492x
Priemerná čítanosť článkov: 2914x

Autor blogu

Archív