Založ si blog

Paranthropus Boisei

Naši mladí majú problémy.

Obidve ich deti prechádzajú – ako sa dozvedeli – kritickým vývojovým obdobím. Vraj v tomto veku tri až päť rokov trpia nadmierou aktivity, učia sa poznávať svet okolo seba a skúšajú, kde sú hranice ich možností. Praktickým dôsledkom tohto štádia je každodenný krik, hádky a plač, takže v ich inak usporiadanej a slušnej domácnosti to občas vyzerá ako v cigánskej škole. Napriek enormnej snahe sa im výchova i dobré predsavzatia občas vymknú z rúk a celým tým ich krásnym novým domom vibruje nervozita. Chalani sú, ako sa hovorí, hyperaktívni. Staré dobré výchovné metódy zlyhávajú, dobré slovo, podľa receptu našej babičky, nezaberá, a pádna ruka ich otca naráža na odpor ženskej časti rodiny, navyše, telesné tresty dnes boli prehlásené za týranie detí, takže, ježišmáriajózef, len to nie.

Nie sú sami.

Takéto, aj oveľa ťažšie problémy s výchovou má väčšina mladých rodín. Celá dnešná doba je zameraná, tak sa mi vidí, na poskytovanie čo najväčšej slobody deťom, aby sa mohli prejaviť a nemuseli trpieť akýmikoľvek zákazmi či obmedzovaním. Čo to má spoločné s výchovou, to neviem. Odjakživa tu boli rodičia na to, aby svojim deťom ukázali, čo je správne a čo nie, aby ich varovali pred nástrahami sveta a odovzdali im svoje skúsenosti, ale zdá sa, že toto už nefunguje. Ktosi povedal, že je to staromódne, a obrátil výchovný proces naruby, takže mladí dnes učia starých. Výsledkom je bezuzdné vyčíňanie kriminálnych živlov, krčmy preplnené mládežou, drogy a násilie na každom kroku. Agresivita stúpa geometrickým radom a večer sa slušný človek bojí vyjsť na ulicu.

Neviem ako to bude vyzerať zajtra, ale bojím sa.

Mládež je vraj budúcnosťou sveta.

Bojím sa.

Kedysi, pred mnohými sto a tisícročiami tu bola veľmi úspešná ľudská rasa, ktorú dnes vedci nazvali Paranthropus Boisei. Mali všetky predpoklady ďalšieho vývinu, boli veľmi múdri, šikovní a … agresívni. Podrobili si všetko okolo seba, takže nemali prirodzených nepriateľov. Ich civilizácia trvala dlhšie ako naša, ale napokon, z dodnes nie celkom objasnených dôvodov, zakapali. Zakapali tak dôkladne, že po nich nezostalo takmer nič. Vyzerá to tak, že dôvodom ich zániku bola práve ich agresivita. Keď už nemali proti komu bojovať, vykántrili sa sami.

Bojím sa.

S hejtermi sa nekamarátim

16.10.2020

Nakazených pribúda raketovým tempom. Už nie sme tou krajinou, ktorú pred polrokom obdivovali za jej disciplínu a skvelé výsledky v boji s pandémiou. Prepadávame sa do bahna čoraz viac. Prečo? Nuž nielen pre nedostatočné opatrenia vlády, ktorá z empatie k občanom nevyhlásila tie opatrenia skôr, ale hlavne pre čoraz väčší hnev či až nenávisť tých občanov k [...]

Načo zachraňovať životy?

13.10.2020

„Lebo človek v svojej zlobe je ukrutnejší a zaťatejší ako krokodíl. Jeho srdce je tvrdšie ako kameň, jeho márnivosť ničotnejšia ako prach. Ponor ho do rieky, a len čo mu uschnú šaty, bude taký istý ako predtým. Vrhni ho do smútku a sklamania, a keď sa zviecha, bude zasa taký istý ako predtým…“ (Egypťan Sinuhe) Celý život komusi pomáham. [...]

Čo je dôležitejšie ako život?

05.10.2020

Tak už sme ťa pochovali. Nepomohla ti ani najmodernejšia technika. Odpojili ťa od prístrojov, preložili tvoje bezvládne telo na vozík a previezli z Jisky do márnice. Nikdy za života nebol o teba taký záujem, pohrebné služby sa takmer pobili o to tvoje telo a hyeny v ľudskej koži s vidinou kšeftu ťa uchmatli iným, ale napokon všetko dobre dopadlo. Dobre znamená [...]

bytovka, Čadca

Bytovku z centra Čadce idú zrovnať so zemou. Kam pôjdu jej obyvatelia?

19.04.2024 10:03

Problémový dom chce zdemolovať vlastník, hoci tam stále žijú niekoľkí ľudia. Náhradné bývanie hľadajú ťažko, mesto sa im snaží pomôcť.

migranti na poľsko-bieloruskej hranici

VIDEO: Rebríky, palice, plyn, agresívni ľudia. Lukašenko znova zaplavuje Poliakov migrantmi

19.04.2024 10:00

Poľsko znovu čelí návalu cudzincov, ktorí sa z východného smeru usilujú preniknúť na jeho územie.

policia meranie rachlosti radar

Pezinská Baba nie je diaľnica. Vodič dvojnásobne prekročil rýchlosť, prišiel o „papiere“

19.04.2024 09:56

Vodič išiel na Pezinskej Babe rýchlosťou 137 kilometrov za hodinu.

čečenci

Čečensko a Dagestan na nože. Opitého ministra zatkli, Kadyrov poslal elitné komando

19.04.2024 09:23

Pre ministra si na hranice prišlo 14 áut. Jednotka Achmat, známa aj ako kadyrovci, sa pracovníkom dagestanského ministerstva vnútra vyhrážali sa zabitím.

nautilus

Nejasné správy o zlatých muškách

Štatistiky blogu

Počet článkov: 564
Celková čítanosť: 1643367x
Priemerná čítanosť článkov: 2914x

Autor blogu

Archív