Založ si blog

Prečo?

Keď vraj pánboh oddelil nebo od zeme a videl, že je to dobré, pokračoval v tejto sebemilej činnosti čoraz triviálnejšími de­tailami, kým dospel až k obyčajnému prachu.

Z neho stvoril človeka.

Ani tu sa však nezastavil a ponížil svoj majestát až do takej miery, že toho človeka obdaril rečou.

Neviem, ako by tento čin obhájil pred svojimi nadriadenými či v grémiu seberovných, ale keďže boh nemusí nikomu skladať účty, zostali výsledky jeho činov na krku nám, ľuďom.

Že svoju prácu nedotiahol do konca vidno aj z toho, ako od­mietol prevziať zodpovednosť za jej výsledok a nechal nám slo­bodnú vôľu, aby sme sa s jeho nápadom popasovali sami, hoci mu vôbec nerozumieme.

To má pre nás, biednych smrteľníkov, priam fatálne následky. Boríme sa s hendikepom neporozumenia už celé tisícročia, o hendikepe zodpovednosti ani nehovorím. V snahe zlepšiť po­rozumenie sme vymysleli až takú nelogickú vec, akou je písmo. Ním sme chceli – je to do popuku – skvalitniť komunikáciu, dokonca snáď aj – no uznajte – konzervovať myšlienky. Výsled­kom je svet plný nedorozumení a konzerv, ktoré pri otvorení zavše vystreknú na svet akúsi smradľavú brečku. Už sme ňou postriekaní všetci.

Aký pozitívny význam teda má toto písanie?

Prečo sa sliepňam nad týmito riadkami namiesto toho, aby som, tak ako väčšina normálnych ľudí, šiel do krčmy, opil sa tam a aspoň na chvíľu zabudol na toto všetko?

Nuž, na počudovanie, dôvodov je hneď niekoľko.

Na prvom mieste je asi tá slobodná vôľa. Celkom naivne sa nazdávam, že si môžem robiť čo chcem a asi by mi vadilo, keby mi to ktosi zakazoval.

Jednoducho: chcem písať.

Mám besnú túžbu konzervovať myšlienky, lebo tie moje mi nesmrdia, ale naopak, zavše aj voňajú. Ako ich bude vnímať prijímateľ, to neviem, ale snažím sa, aby voňali aj jemu.

Takže na druhom, ale vonkoncom nie podradnejšom mieste je dobrý úmysel.

S dobrými úmyslami sme si na tomto svete už tiež užili svoje, ale nazdávam sa, že negatíva na nich našli až chorobní pesi­misti a kazisveti, hnaní závisťou, že ak sa im nič dobré nepoda­rilo, aspoň to pokazia iným. Zbúrať dom je oveľa jednoduchšie ako ho postaviť, ale vizuálny efekt je minimálne rovnaký.

Tu kdesi sú aj korene tretieho dôvodu, túžby po porozumení.

Akokoľvek to znie smiešne, možno až beznádejne, stále nehá­džem flintu do žita. O čo menej je dôkazov o existencii porozu­menia, o to silnejšia musí byť viera, že existuje – tak to predsa do nás naštepil aj vyššiemenovaný pán.

Nám, bezbožníkom, však samotná viera nestačí.

Čosi treba urobiť.

Aby sa to, čo máme v srdci, prejavilo čímsi konkrétnym, tak ako sa kedysi božia myšlienka pretavila v čin.

Či sme už kresťania, inoverci alebo úplní pohani – na tomto sa snáď dohodneme.

S hejtermi sa nekamarátim

16.10.2020

Nakazených pribúda raketovým tempom. Už nie sme tou krajinou, ktorú pred polrokom obdivovali za jej disciplínu a skvelé výsledky v boji s pandémiou. Prepadávame sa do bahna čoraz viac. Prečo? Nuž nielen pre nedostatočné opatrenia vlády, ktorá z empatie k občanom nevyhlásila tie opatrenia skôr, ale hlavne pre čoraz väčší hnev či až nenávisť tých občanov k [...]

Načo zachraňovať životy?

13.10.2020

„Lebo človek v svojej zlobe je ukrutnejší a zaťatejší ako krokodíl. Jeho srdce je tvrdšie ako kameň, jeho márnivosť ničotnejšia ako prach. Ponor ho do rieky, a len čo mu uschnú šaty, bude taký istý ako predtým. Vrhni ho do smútku a sklamania, a keď sa zviecha, bude zasa taký istý ako predtým…“ (Egypťan Sinuhe) Celý život komusi pomáham. [...]

Čo je dôležitejšie ako život?

05.10.2020

Tak už sme ťa pochovali. Nepomohla ti ani najmodernejšia technika. Odpojili ťa od prístrojov, preložili tvoje bezvládne telo na vozík a previezli z Jisky do márnice. Nikdy za života nebol o teba taký záujem, pohrebné služby sa takmer pobili o to tvoje telo a hyeny v ľudskej koži s vidinou kšeftu ťa uchmatli iným, ale napokon všetko dobre dopadlo. Dobre znamená [...]

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Takmer 100 dronov a rakiet. Masívny ruský útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 10:02

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

nautilus

Nejasné správy o zlatých muškách

Štatistiky blogu

Počet článkov: 564
Celková čítanosť: 1639730x
Priemerná čítanosť článkov: 2907x

Autor blogu

Archív