Založ si blog

O tom, čo sme nevedeli. ..

 

Je to divná doba, divné časy

Když je třeba

Pálit žito v peci

Aby zdražil chleba

Tak dajako to kedysi spieval Jan Werich, a neviem, ako by sa tváril dnes a čo by spieval o dnešku. Lebo doba je čoraz divnejšia a my, ktorí sme zažili už časy všelijaké, občas nevychádzame z údivu. Ten dnešok je celkom iný než ten, v akom sme vyrastali a to, čo nás učili v časoch našej mladosti sa často až diametrálne líši od toho, čo sme nútení prežívať v súčasnosti.

Neviem, ako vy, ale ja občas „zízam“ ako Alenka v ríši divov. Ľudia, ktorí mi ešte toť nedávno mávali pred ksichtom straníckou knižkou aby som pochopil, s kým mám tú česť, mi teraz do toho istého ksichtu tvrdia, aké špiny boli tí hnusní komunisti a že by ich všetkých zavreli do basy. Ak sa spamätám z úžasu a zareagujem, že veď aj oni boli v strane, do krvi sa urazia, idú ma ťahať po súdoch za urážku na cti a vraj na to nemám dôkazy.

Nuž, po pravde, nemám.  Vtedy ma ani nenapadlo, že som si ich mal pri tom mávaní knižkou vyfotiť, lebo ma ani nenapadlo, že to niekedy budem potrebovať. Podľa toho, čo nás učili by sa totiž nikto neodvážil takto si s.ať do huby, lebo by sa zhovädil nadosmrti. A s takým by sa nikto ani nebavil. Dnes mám pocit, akoby sa rozdiel medzi dobytkom a človekom celkom zotrel, presnejšie, žiadne zviera nie je schopné toho, čo človek (možno len preto, že dobytok politiku nepotrebuje). Obracať kabát podľa toho, z ktorej strany vietor fúka je ale pre niekoho otázka prežitia a že sa kvôli tomu musela odstrániť morálka a vymeniť huba s riťou – to už nikoho netrápi. Kariéristi všetkých krajín sa spojili a nastavili nové pravidlá, v ktorých tie staré už neplatia. Čo sa nehodilo, škrtli. Nastupujúca generácia ich už prebrala ako hotovú vec a svojich rodičov vyhlásila za naivných bláznov, ktorí už nestíhajú modernej dobe. Je oveľa jednoduchšie vyhlásiť všetko, čo tu vybudovali, za prežitok, ako byť za to nedajbože vďačný – a to i napriek tomu, že si to bez ostychu dodnes užívajú.

Nie, rozhodne nechcem tvrdiť, že kedysi bolo lepšie, po materiálnej stránke sme sa lepšie nemali a určite sme neboli obklopení toľkými vecami ako dnes, veď za socializmu sme všetci so závisťou nakúkali ponad železnú oponu, čo oni majú a my nie a lomcovala nami závisť. A práve závisť nás vyhnala do ulíc. Nevedeli sme ale čo všetko budeme musieť obetovať. Nevedeli sme, že za priazeň „západných hodnôt“ budeme musieť oželieť aj také samozrejmosti, ako je láska k vlasti, úcta k starším, slušnosť či empatia. Nevedeli sme, že budeme musieť znova liezť do zadku gaunerom a kariéristom, často tým istým, ktorí svojím chovaním takúto morálku uzákonili a nám ju tak dodržiavať prikázali. Nevedeli sme, že sa za priazeň gaunerov budeme musieť to toho ich ksichtu usmievať, aj keď nám je z nich „na blití“. Nevedeli sme, že za niekdajšie samozrejmosti, napríklad za zamestnanie či zdravie, budeme musieť zaplatiť tým, čo bolo pre nás najdôležitejšie a pre čo sme žili.

Farári hovoria, že nevedomosť hriechu nečiní.

Právnici zasa, že neznalosť neomlúva.

Všeličo sme nevedeli.

Dnes už vieme…

S hejtermi sa nekamarátim

16.10.2020

Nakazených pribúda raketovým tempom. Už nie sme tou krajinou, ktorú pred polrokom obdivovali za jej disciplínu a skvelé výsledky v boji s pandémiou. Prepadávame sa do bahna čoraz viac. Prečo? Nuž nielen pre nedostatočné opatrenia vlády, ktorá z empatie k občanom nevyhlásila tie opatrenia skôr, ale hlavne pre čoraz väčší hnev či až nenávisť tých občanov k [...]

Načo zachraňovať životy?

13.10.2020

„Lebo človek v svojej zlobe je ukrutnejší a zaťatejší ako krokodíl. Jeho srdce je tvrdšie ako kameň, jeho márnivosť ničotnejšia ako prach. Ponor ho do rieky, a len čo mu uschnú šaty, bude taký istý ako predtým. Vrhni ho do smútku a sklamania, a keď sa zviecha, bude zasa taký istý ako predtým…“ (Egypťan Sinuhe) Celý život komusi pomáham. [...]

Čo je dôležitejšie ako život?

05.10.2020

Tak už sme ťa pochovali. Nepomohla ti ani najmodernejšia technika. Odpojili ťa od prístrojov, preložili tvoje bezvládne telo na vozík a previezli z Jisky do márnice. Nikdy za života nebol o teba taký záujem, pohrebné služby sa takmer pobili o to tvoje telo a hyeny v ľudskej koži s vidinou kšeftu ťa uchmatli iným, ale napokon všetko dobre dopadlo. Dobre znamená [...]

koľajnice, zmena

V Nemecku horel vlak, dvaja cestujúci sú zranení

27.04.2024 06:08

Dvaja ľudia utrpeli zranenia po tom, čo regionálny vlak v južnom Nemecku zastavil použitím rýchlobrzdy a následne začal horieť.

Russia Putin

Prepych a pád Putinovho generála. Aký luxus si užíval a ohrozí jeho škandál ministra obrany?

27.04.2024 06:00

Timur Ivanov protekčne prideľoval zákazky podnikateľovi, ktorý mu na revanš bezplatne postavil vilu a zadarmo obnovil nehnuteľnosť z 19. storočia.

Ondrej Lunter, župan, Michal Urda, primár, Martin Caudt

„Pľúciarov“ je zúfalo málo: Pacienti čakajú mesiace a čoraz viac ich zostáva úplne bez lekára

27.04.2024 06:00

Podľa posledných údajov NCZI na Slovensku 163 pneumologických a ftizeologických ambulancií, teda 303 lekárov a sestier, vybavilo za rok 763 709 návštev pacientov.

koláž, fotky, mReportér

Známe kúpeľné mesto je pýchou Slovenska, ale aj ikonický vodopád, pri ktorom nakrúcali seriál, ktorý milujú milióny ľudí

27.04.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

nautilus

Nejasné správy o zlatých muškách

Štatistiky blogu

Počet článkov: 564
Celková čítanosť: 1646735x
Priemerná čítanosť článkov: 2920x

Autor blogu

Archív