Založ si blog

Péťa

Do Plzne sme cestovali autobusom. Firma zrejme usúdila, že tento dopravný prostriedok je pre osem ľudí najvýhodnejší. Aj tak sme sa cítili ako dobyvatelia, ktorí idú vyplieniť konkurenciu. Náš zahraničný zamestnávateľ sa rozhodol presunúť výrobu z Čiech na Slovensko a my sme boli tí, čo mali ten kšeft prebrať. Pán, sediaci predo mnou, mal otvorené veľké noviny a nápis v titulke: „Slovenská ekonomika poráží všechny okolní státy“ ma tiež nenechal  ľahostajným. Vysvetľoval som svojmu kolegovi z Holandska, že Plzeň je mesto piva, určite už o ňom počul, ale pred mestom nás vítala veľká svetelná tabuľa s nápisom Heineken, tak som ho už radšej nepoúčal.

Výrobná hala bola dosť veľká, pracovalo v nej tak zo dvadsať žien a jeden asi stokilový chlap. Tých sto kíl mal bez nôh a sedel na invalidnom vozíku.  Volali ho Péťa.

Na pracovisku vládla oproti našim hektickým podmienkam vcelku pohoda. Češi sa nedali stresovať takými maličkosťami, ako napríklad plnenie plánu a aj keď pracovali kvalitne a spoľahlivo, nenechali si svoju pohodu nikým vziať. To bol zrejme hlavný dôvod, prečo im prácu vzali. Slováci preukázali oveľa vyšší stupeň servilnosti a ochoty poslúchať.

Nepochybujem o tom, že pohľad na svet z invalidného vozíka je iný. Péťa bol slobodný štyridsaťročný starý mládenec, ktorý si mohol dovoliť byť trocha mimo. A možno aj mať nadhľad. Či skôr podhľad. Tu sa časom stal akousi dutou vŕbou. Ženy, väčšinou matky viacerých detí, nezriedka osamelé, sa občas len ťažko zrovnávali s problémami, ktoré táto nová doba pred ne postavila. Potrebovali sa posťažovať, vyžalovať, zavše si aj poplakať. Péťa sa hodil. Sám postihnutý, vzbudzoval dôveru. A vedel počúvať. Chodili za ním viaceré, každodenne. Jeho terapia bola možno čudná, ale zaberala. Nechlácholil, nečičíkal. Skôr naopak. Jedna osamelá matka dvoch dospievajúcich detí so strhanou tvárou a slzami v očiach pri ňom pod zámienkou riešenia pracovného problému sedela dosť dlho a stíšeným hlasom mu hovorila o svojich deťoch, o ich nevďaku, nárokoch a drzosti, samé problémy. Péťa bol realista. „Co si stěžuješ? Svět od tebe chce, abys mu porodila děti, postavila je na nohy a pak zdechla:“- preriekol nahlas.

Čudné?

Kruté?

Možno.

Ženy ho mali rady a chodili za ním naďalej.

A ja musím rozmýšľať nad tým, aká je ľudská povaha rozmanitá a aké čudné lieky potrebuje ľudská duša.

A tiež už nie som hrdý na to, že sme tých dvadsať ľudí pripravili o prácu. Predsa len, existuje aj čosi iné…

 

S hejtermi sa nekamarátim

16.10.2020

Nakazených pribúda raketovým tempom. Už nie sme tou krajinou, ktorú pred polrokom obdivovali za jej disciplínu a skvelé výsledky v boji s pandémiou. Prepadávame sa do bahna čoraz viac. Prečo? Nuž nielen pre nedostatočné opatrenia vlády, ktorá z empatie k občanom nevyhlásila tie opatrenia skôr, ale hlavne pre čoraz väčší hnev či až nenávisť tých občanov k [...]

Načo zachraňovať životy?

13.10.2020

„Lebo človek v svojej zlobe je ukrutnejší a zaťatejší ako krokodíl. Jeho srdce je tvrdšie ako kameň, jeho márnivosť ničotnejšia ako prach. Ponor ho do rieky, a len čo mu uschnú šaty, bude taký istý ako predtým. Vrhni ho do smútku a sklamania, a keď sa zviecha, bude zasa taký istý ako predtým…“ (Egypťan Sinuhe) Celý život komusi pomáham. [...]

Čo je dôležitejšie ako život?

05.10.2020

Tak už sme ťa pochovali. Nepomohla ti ani najmodernejšia technika. Odpojili ťa od prístrojov, preložili tvoje bezvládne telo na vozík a previezli z Jisky do márnice. Nikdy za života nebol o teba taký záujem, pohrebné služby sa takmer pobili o to tvoje telo a hyeny v ľudskej koži s vidinou kšeftu ťa uchmatli iným, ale napokon všetko dobre dopadlo. Dobre znamená [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

nautilus

Nejasné správy o zlatých muškách

Štatistiky blogu

Počet článkov: 564
Celková čítanosť: 1646286x
Priemerná čítanosť článkov: 2919x

Autor blogu

Archív