Kazisveti

16. januára 2020, nautilus, Diagnóza

 

V americkom mestečku Livermore, v hasičskej zbrojnici, svieti žiarovka. Svieti tam už takmer 120 rokov. Bola vyrobená v roku 1901,s úmyslom svietiť ľuďom v temnote, nezaťažená ešte „obchodným duchom“. Až neskôr, keď obchodným duchom došlo, že také kvalitné žiarovky by neprinášali dostatočný zisk, začali ďalšie výrobky úmyselne kaziť. Biznys sa rozbehol, výroba ide, ľudia platia.

Myšlienka umelých „kazítok“, (Česi im hovoria „kurvítka“), sa ujala najmä v kapitalisticky vyspelých krajinách, kde prosperitu určujú obchodníci, a kazítka všemožných druhov sa udomácnili v mnohých prístrojoch modernej doby.  Keďže väčšinu zákazníkov zaujíma len momentálna funkčnosť výrobku, nanajvýš tak záručná doba, biznys funguje. Uzákonenie dvojročnej záruky je kompromisom, aby sa aj vlk výrobca nažral, aj koza zákazník zostala relatívne celá.

Zdá sa, že systém kazítok sa ujal aj v chovaní ľudí. Všetci chcú byť zamestnaní a brať plat, biznys sa musí hýbať. Show must go on. Prvoradou snahou obchodníkov je presvedčiť svet, že bez ich výrobku sa nezaobíde, a vrážajú neskutočné peniaze do reklamy. Darí sa. Ľudia kupujú aj veci, ktoré vôbec nepotrebujú. A už im nevadí ani to, že ich vyhodia ešte pred uplynutím záruky, lebo už nie sú „in“. Makajú čoraz usilovnejšie preto, aby plnili smetiská…

Typickým tovarom dnešnej doby sú lieky. Ľudia s prácou podlomeným telesným aj duševným zdravím hľadajú pomoc v tabletkách, a svoje častokrát ťažko zarobené peniaze dávajú za prostriedky, ktoré im majú pomôcť ten pracovný nápor vydržať. Farmafirmy prosperujú ako nikdy predtým.

Myšlienka kazítok prenikla aj do morálky. Aký záujem má podnikateľ na tom, aby bol jeho výrobok taký kvalitný, že by zasýtil trh a už ho nikto nepotreboval? Aký záujem má zdravotníctvo na tom, aby sme všetci boli zdraví a už sme lekárov nepotrebovali? Aký záujem má právnik na vyriešení prípadu, keď z neho žije celé roky? A aký záujem má riaditeľ či každý vedúci na zoštíhlení byrokratického aparátu, keď jeho plat je tým väčší, čím viacerým ľuďom velí? Koľko zbytočných papierov sa vyprodukuje len preto, aby sme všetci mali prácu? Aký záujem má kto na tom, aby túto prácu prevzali počítače?

Kazisveti sú všade. Kazia svet úspešnejšie, ako ho stihneme opravovať. Kde by sme dnes boli bez nich?