Dobrí ľudia všetkých krajín – spojme sa

3. januára 2020, nautilus, Vox humanum

 

Oslávili sme príchod Nového roku a – možno trocha opatrnejšie ako po iné roky – sme si dali viacero dobrých predsavzatí. Opatrní sme „vďaka“ tejto dobe, ktorá nás učí nedôverovať svojim blížnym a prehlbuje názorové priepasti medzi nami. Toto zhubné polarizovanie vysáva z nás energiu a brzdí spoločnosť ako celok, čo sa prejavuje vo všetkých aspektoch života. Kde sa dvaja bijú, tam tretí víťazí. Nechcem konšpirovať o tom, kto je ten tretí, ale zjavne to nie je nikto, kto by nám chcel dobre. Svojou roztrieštenosťou naháňame vodu na jeho zlomyseľný mlyn a nad naším konaním si môže medliť ruky.

Vôbec nepochybujem o tom, že drvivá väčšina ľudí to myslí dobre. Nielen so sebou, ale aj so svojimi blížnymi. Aj keď sebectvo a nedostatok empatie slávia úspechy ako snáď nikdy v minulosti, stále som presvedčený, že povestná mierumilovnosť a dobroprajnosť nás, Slovákov, je našou prevažujúcou črtou a nepochybujem o tom, že väčšina z nás praje ostatným to, čo prajeme sebe. Celkom vážne som presvedčený o tom, že ak by sme sa vedeli dohodnúť a začali ťahať za jeden povraz, nemali by naši neprajníci ani najmenšiu šancu. Celkom vážne si myslím, že to dokážeme. Stačí len spojiť sa. Stačí zbaviť sa závisti a tvrdohlavosti, podať si ruky a začať načúvať. Stále sme Slováci, stále hovoríme jedným jazykom, stále si dokážeme porozumieť, ak chceme.

Nepochybujem o tom, že nielen u nás, ale všade na svete sú obyčajní pracovití ľudia, ktorí držia na nohách tento svet, živia ho, budujú a zachraňujú pred nepriazňami prírody aj nástrahami zla nepriateľov života, nepochybujem o tom, že je nás drvivá väčšina, ktorá chce, aby tento svet žil v mieri a pohode. Stačí len spojiť sa a porozumieť si – aj cudzie jazyky sme sa už naučili – stačí len podať si ruky a naplno povedať, čo nám prospieva a čo nám škodí. Dobrých ľudí je na svete dosť. Stačí len nenechať sa rozdeľovať tými, ktorým sebectvo a chamtivosť zatienili myseľ, a preto nás zámerne rozdeľujú. Za každého z nás hovoria skutky. Stačí len prestať ich počúvať, otvoriť oči a pozrieť sa, kto čo robí. Je nás väčšina. Ak sa spojíme, niet na svete toho, kto by nám zabránil urobiť tento svet lepším. Stačí len chcieť…