Založ si blog

Chráň nás pánboh od takej čvargy,

 

prehlásil kedysi za hlbokej „totality“ jeden môj bratanec. Pracoval vtedy ako správca bazénu v jednom veľkom, vtedy novom a luxusnom hoteli vo Vysokých Tatrách. Hovoril o tom, ako k nim zavítala delegácia anglických športovcov, čo bola v tých časoch udalosť vcelku výnimočná, ako sme si ich uctili, ubytovali v tom najdrahšom hoteli, kŕmili ich a napájali, ba na pamiatku im každému aj pravý slovenský kožuch darovali. Pravdupovediac, nezdalo sa, že by si to nejako zvlášť vážili. Skôr to vyzeralo – ako sa vyjadril – že nás pokladali za akýchsi zaostalých buranov, pre ktorých je ich návšteva mimoriadnou poctou, a správali sa podľa toho. My, vychovaní k úcte a pohostinnosti sme sa dokázali len usmievať, keď sa večer všetci spili do nemoty, bliakali celú noc, grcali do bazéna a potom doňho v tých drahých kožuchoch skákali.

Nuž, čo bolo vtedy nezvyčajným zážitkom, to sme o pár rokov neskôr nútení znášať oveľa častejšie a – zrejme v rámci kultúrneho obohatenia – akceptovať ako súčasť národnej kultúry. Dnes už nikoho neprekvapujú zahraniční gauneri, ktorí si Bratislavu premenovali na „Pártyslavu“, hlavne pre ten lacný chľast, alebo futbaloví fanúšikovia z konečne otvorenej Európy, devastujúci zariadenia našich reštaurácií. Otvorili sme sa svetu, tak trpme. Zarážajúci je skôr postoj našich občanov, ktorí sa stále iba usmievajú a hľadia na tú spúšť nečinne, zjavne zo strachu pred obvinením z rasovej či národnostnej diskriminácie, ktorá tých gaunerov chráni. Podobný postoj zaujímajú aj naše bezpečnostné sily, chrániace viac záujmy chuligánov ako naše. Ani policajt nechce riskovať a pokutuje radšej Slováka, od ktorého takéto obvinenie nehrozí.

Neviem, ako by podobné správanie vyhodnotili policajti v domovských štátoch týchto výtržníkov, evidentne oveľa prísnejšie – a aj to je dôvod, prečo chodia k nám. Vyzerá to tak, že nás stále majú za buranov. Prečo si to myslím? Lebo som predošlý týždeň strávil v Kováčovej. Je tam krásny termálny aquapark, kde práve beží naplno dôchodcovská sezóna. Starčekovia a starenky konečne aj na Slovensku vyliezli spoza prípeckov a začali využívať naše rekreačné zariadenia, blahodarne pôsobiace na ich životom a prácou zdevastované kĺby. Všetci, odchovaní socializmom, starostlivo čítajú oznámenia, príkazy a zákazy, rozmiestnené v okolí termálnych bazénov a správajú sa podľa nich. Človek by čakal, že tu vládne kľud a pohoda, ale len do chvíle, keď sa dorútila rodina s tromi deckami. Rev, krik, skákanie do vody, pohroma. Angličania. Nápisy aj v angličtine ich zjavne nezaujímali. Keď som upozornil plavčíkov, len sa usmiali. Vraj musíme byť tolerantní, sú to predsa zahraniční hostia…

Hm…tuším sme ešte stále burani…

S hejtermi sa nekamarátim

16.10.2020

Nakazených pribúda raketovým tempom. Už nie sme tou krajinou, ktorú pred polrokom obdivovali za jej disciplínu a skvelé výsledky v boji s pandémiou. Prepadávame sa do bahna čoraz viac. Prečo? Nuž nielen pre nedostatočné opatrenia vlády, ktorá z empatie k občanom nevyhlásila tie opatrenia skôr, ale hlavne pre čoraz väčší hnev či až nenávisť tých občanov k [...]

Načo zachraňovať životy?

13.10.2020

„Lebo človek v svojej zlobe je ukrutnejší a zaťatejší ako krokodíl. Jeho srdce je tvrdšie ako kameň, jeho márnivosť ničotnejšia ako prach. Ponor ho do rieky, a len čo mu uschnú šaty, bude taký istý ako predtým. Vrhni ho do smútku a sklamania, a keď sa zviecha, bude zasa taký istý ako predtým…“ (Egypťan Sinuhe) Celý život komusi pomáham. [...]

Čo je dôležitejšie ako život?

05.10.2020

Tak už sme ťa pochovali. Nepomohla ti ani najmodernejšia technika. Odpojili ťa od prístrojov, preložili tvoje bezvládne telo na vozík a previezli z Jisky do márnice. Nikdy za života nebol o teba taký záujem, pohrebné služby sa takmer pobili o to tvoje telo a hyeny v ľudskej koži s vidinou kšeftu ťa uchmatli iným, ale napokon všetko dobre dopadlo. Dobre znamená [...]

Dánsko Požiar Kodaň Burza Budova Historická

Historickú budovu burzy v centre Kodane zachvátil požiar, jej veža sa zrútila

16.04.2024 11:07

Na videu miestnych médií bolo vidieť, ako ľudia vynášajú z budovy veľké obrazy, aby ich zachránili pred ohňom. Z budovy šľahali vysoké plamene a k oblohe stúpal hustý dym.

Finančná správa / FS / Kriminalisti /

Akcia Lotus: Finančná správa zaistila deväť áut, dom, chatu i štyri milióny eur

16.04.2024 10:41

Akcia bola zameraná na rizikových a nepoctivých daňovníkov, ktorí obchodovali s dovezenými motorovými vozidlami, tzv. autíčkarov.

Poprad / Tulipány /

Poprad zdobia tisícky tulipánov z Holandska, vykvitli o niekoľko týždňov skôr

16.04.2024 10:33

Len na hlavnom kruhovom objazde v centre vlani v septembri vysadili viac ako 21-tisíc cibuliek. Ďalšie tisícky pribudli na ostatných priestranstvách.

vojna na Ukrajine, delo

Ukrajina má ťažkosti na východe krajiny, nedostatok munície je závažný

16.04.2024 10:10

Už vo svojej analýze z predchádzajúceho dňa ISW upozornil, že Rusko by nedostatok munície mohlo využiť na ovládnutie mesta Časiv Jar.

nautilus

Nejasné správy o zlatých muškách

Štatistiky blogu

Počet článkov: 564
Celková čítanosť: 1642575x
Priemerná čítanosť článkov: 2912x

Autor blogu

Archív