O ľudskej veľkosti

27. júna 2019, nautilus, Ľudský faktor

 

Napriek všetkým kultúrnym nánosom je človek stále iba živočíchom, stvoreným matkou prírodou či pánombohom na svoj obraz, bohužiaľ veľmi nedokonalý, plný zdanlivo nelogických emócií a atavistických pudov. Stáročia vývoja nedokázali potlačiť to hlavné, čo ho po tisícročia formovalo, napríklad boj o korisť a strach, že mu ju niekto zožerie. To preto sa dnes snažíme nazhromaždiť toho čo najviac, aj keď hladu sa už nemusí báť nikto. A aj preto sa na svojich blížnych pozeráme ako na súperov, či už v láske, spoločenskom postavení či veľkosti nazhŕňaného majetku.

Hovorí sa, že každý človek je veľký najmä svojím duchom, ale v skutočnosti je stále najdôležitejší hlavne vzhľad. Z hľadiska súťaživosti je vo výhode ten, koho príroda obdarila veľkou postavou, lebo mu tak dala do vienka akúsi výhodu. Tak to aspoň cítia tí, ktorí túto výhodu nemajú, a preto sa snažia dohnať to inak. Ak to nejde intelektom, tak aspoň ponížením toho, kto ich presahuje. Viem, o čom píšem. Som vysoký, silný chlap, a najmä v mladosti som si vytrpel veľa zákerností od spolužiakov, ktorí takto obdarení neboli. Zdá sa mi, že s ľuďmi je to podobné ako so psami: čím väčšie plemeno, tým miernejšia povaha. A naopak. Nechápal som, prečo do mňa stále bezdôvodne skáču všetci ratlíci. Už to viem. Overovali si, koľko si toho nechám nakydať na hlavu.

Takto to funguje stále. Slušnosť, ktorou sa najmä v ostatnom čase oháňa veľa ľudí, je len zástierkou na potláčanie vlastných komplexov, lebo byť neslušný sa nepatrí. V skutočnosti je dominantným pocitom nenávisť. Nenávisť, prameniaca prevažne zo závisti. A ten, kto vidí niekoho telesne či duchovne väčšieho, okamžite nastupuje do útoku. V našich zemepisných šírkach je duševná veľkosť dôvodom k frontálnym, ale najmä skrytým atakom s cieľom zbaviť sa vlastného hendikepu. Lebo – možno aj to je atavistický relikt – nič tak nepohladí zakomlexovanú dušičku, ako poníženie toho, kto ma presahuje. Žiaľ, toto funguje. Len málokto je duchovne na takej výške, aby bol schopný takéto jednanie odhaliť a správne posúdiť. Väčšinou obdivujeme machrov, ktorí „ to komusi natreli“. Byť machrom znamená presvedčiť sám seba o svojej výnimočnosti a o podradnosti ostatných. Empatia či spolupatričnosť sú pre machra neznámymi pojmami, zaujíma ich len veľkosť vlastného ega. To preto je porozumenie si s takým človekom nemožné, lebo jeho spolupráca zaujíma len v súvislosti s vlastným cieľom, inak vás kedykoľvek odkopne.

Prastarými pudmi a ich prejavmi sme atakovaní denne. Snaha byť väčšími, než v skutočnosti sme, prináša do života každodenné menšie či väčšie bitky o miesto pri koryte, aj preto sa hovorí, že život je boj. Napriek nutnosti spolupráce, bez ktorej by nebol možný technický pokrok, sme stále osamelými bojovníkmi v stáde dravcov vlastného druhu, a tí, čo pomáhajú iným a snažia sa o porozumenie, narážajú na zdanlivo nepochopiteľné prekážky. To sú ľudia, ktorí mnohých prerastajú bez ohľadu na ich fyzickú veľkosť. Napriek všetkému pokroku sme stále nedosiahli to hlavné: aby sme všetci ťahali za jeden povraz…