Aj tak sme stále frajeri

17. apríla 2019, nautilus, Diagnóza

 

Nikdy som to neovládal.

Také to kohútie natriasanie.

Taký ten kowboyský postoj a žuvačka za uchom.

Také to machrovanie.

Vždy sa mi zdalo, že je to len zabíjanie komplexov a boj proti vlastnej nemohúcnosti.

V ostatnom čase sa spolu s výzvami typu „buď sám sebou“ čoraz viac ľudí chová podľa vzoru filmových hrdinov, samozrejme amerických. Citujú výroky z obľúbených filmov aj vtedy, keď nemajú žiadny súvis s realitou. Je to veľká machrovina, dokazujú tým, že sú „in“ a majú pocit, že baby na to letia. Z každého kúta ich gniavi pocit, že sú len kvapkou v mori a búria sa. Chcú byť Niekým. Chcú vyniknúť. Chcú byť Frajeri.

Julo Satinský vo svojej krásnej knižke „Moji milí Slováci“poukazuje na to, ako málo máme sebavedomia. Jožko Púčik z Malužinej, ak sa aj dostane do sveta, ani sa k svojmu menu neprizná. Taký Angličan vám podá ruku a do ksichtu zareve „Uááájld“. Ešte aj Maďar sa chová tak, akoby práve odlietal na Mars, a pritom ide len osobným vlakom do Mosonmagyaróváru. Byť frajerom je umenie, ktoré im závidíme. A snažíme sa to doháňať. Meranie pipíkov je u nás v ostatnom čase v móde a byť väčším ako v skutočnosti je snaha všetkých trpaslíkov. Najmä tých duchovných. Moderná technika im to umožní, veď hlavne na to tu je. Každý zakomplexovaný pubertiak vie poraziť celé nepriateľské vojsko či príšeru z vesmíru, stačí mu na to myš. Testosterón treba vybiť. Aj frustráciu z vlastnej nemohúcnosti.

Puberta dnes u mnohých pretrváva oveľa dlhšie ako kedykoľvek v minulosti. Byť frajerom je túžba každej úbohej, životom gniavenej dušičky. Ak sa dostane do politiky, jej prvoradá túžba je pomstiť sa všetkým, ktorí jej na ceste nahor hádzali polená pod nohy. Chuť moci je opojná a ješitnosť kariéristov nekonečná. Teraz som frajer. Teraz vám ukážem, kto je Jožko Púčik. Nech to stojí čo chce. Hoci aj 1,6 miliardy. Hlavne byť „in“. Spojiť sa aj s diablom, ale nezaostať za módnym trendom a primknúť sa k tomu, kto je väčší frajer. Lebo pri ňom vyzerám ako frajer aj ja…

Frajeriny trpaslíkov nás stáli už veľa…

…a bojím sa, že ešte viac nás stáť budú…