Pravda pravdúca na Pravde

4. marca 2018, nautilus, Diagnóza

 

Ľudský jazyk je zázračný nástroj. Dokáže opísať vec, pomenovať jav, vyjadriť pocit. Dokáže oznamovať, pýtať sa, dokáže aj klamať. Nie inak je tomu s prejavom písomným, iba s tým rozdielom, že kým pri ústnom podaní nás k pravdivosti zdieľaného navigujú aj neverbálne prejavy, pri čítaní tieto znaky chýbajú. O to ľahšie podľahneme nepravde a zavádzaniu.

Dnes celým Slovenskom rezonuje vražda mladého novinára a jeho priateľky. Hovoríme o nej, píšeme. Celý národ je zhrozený. Ako sa toto mohlo stať? Kto dokáže urobiť čosi také? Kto za to môže? Vymýšľame, predikujeme, zaujímame postoje. A z hlbín svojho presvedčenia dolujeme vinníka. Ešte nič nevieme, ale názor už máme.

Stav objektívnej informovanosti je u nás katastrofálny. Čím viac médií, tým ťažšie je dopátrať sa pravdy. Dnes môže vyjadriť svoj názor prakticky každý, aj psychicky chorý človek sa môže vyjadriť k čomu chce. Právo na názor je tým, na čo si nedáme siahnuť. A nerozmýšľame nad tým, akú stopu v nás to vyjadrenie zanechalo, ako nás ovplyvnilo. Už sme si zvykli čítať a sledovať len tie informácie, ktoré sú v súlade s naším presvedčením, iné odmietame. Často až agresívne. Ohýbame si chuderku pravdu podľa svojich predstáv a objektivita nás netrápi. Túžba presadiť svoj názor a pošliapať názor iného je silnejšia než túžba po pravde a vynášame súdy bez toho, aby sme sa zaoberali faktami. Lebo aj interpretácia faktov sa dá prekrútiť. Nečudo. V tej mäteži rôznych právd sa nevyzná – ako sa hovorí – ani divá sviňa. Riaditeľ organizácie Novinári bez hraníc povedal vraj dvakrát, že pán Fico by sa mal novinárom ospravedlniť, tlačový odbor úradu vlády o tom nevie nič. Talianski prokurátori vraj varovali naše úrady pred mafiou, ale pán Gašpar povedal, že naopak, oni požiadali taliansku políciu o pomoc, ale tí nereagovali. Kto tu klame? Alebo je to len hra so slovíčkami? Tak načo sú všetky masmédiá, ak si musíme aj tak hľadať pravdu kdesi v hlbinách vlastného názoru?

Ľudský jazyk je zázračný nástroj. Dokáže zázračne zatieniť pravdu, dokáže prekrútiť fakty a ovplyvniť myslenie miliónov ľudí. Siedma veľmoc nás manipuluje ako sa jej zachce a boj majiteľov médií o svoju pravdu v nás zanecháva ruiny dôvery v komunikačné prostriedky ako ešte nikdy. Z nástroja na šírenie pravdy sa stala zbraň hromadného ničenia. Nielen myslenia, ale aj fyzickej existencie. Koľkí z nás ešte za pravdu zomrú?